Het gevaar van oververhitting tijdens de Damloop

Dam tot Damloop oververhitting

In Het Parool stond een opvallend nieuwsbericht: sommige deelnemers van de Dam tot Damloop rennen dit jaar met een capsule in de darmen. Doel hiervan is om een beeld te krijgen van oververhitting, een gevaarlijke situatie waarbij de temperatuur van het lichaam snel oploopt tot boven de 40ยฐ en een hitteberoerte het gevolg kan zijn.

Dam tot Damloop oververhitting

Het risico van oververhitting is natuurlijk niet iets wat alleen tijdens de Damloop op de loer ligt. Maar de Damloop is wel gevaarlijk, en wel om twee redenen. De eerste reden heeft te maken met het feit waarom de Damloop zo populair is: het wordt door velen gezien als een belangrijk sportief doel om naartoe te werken.Tijdens dat verjaardagsfeestje zeg je spontaan: “Ja hoor, ik loop deย  Damloop volgend jaar”. Terwijl je jarenlang niets gedaan hebt.

Daarnaast kan het tijdens de Damloop echt warm zijn, ik heb edities meegemaakt waar het 25ยฐC was ondanks het feit dat we al in de herfst zaten.

Onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de teamleden van het universitair sportcentrum van de UvA en een consortium van de Atletiekunie, Dam tot Dam-loop, Radboud UMC, Zevenheuvelenloop, myTemp en het Rode Kruis. De werkgroep hardloopevenementen en hyperthermie is tot stand gekomen op initiatief van Joost Fonville, de vader van de 24-jarige student die in 2014 overleed aan de gevolgen van oververhitting tijdens de Dam tot Damloop. Arthur Fonville was een zeer goed getraind atleet die in het Damloop-wedstrijdteam van de UvA zat en zeker geen ongetraind iemand. Het kan dus iedereen overkomen.

Tien studenten zullen met een capsule in de darmen de 10 Engelse mijl gaan rennen, waarbij doorlopend het temperatuurverloop wordt gemeten en er een waarschuwing kan worden gegeven als de kerntemperatuur te hoog wordt. De myTemp-capsule werkt samen met een Garmin sportswatch om de gegevens te ontvangen. De capsule verlaat het lichaam weer via de ontlasting.

Doel van het onderzoek is om data te verzamelen over de manier waarop ons lichaam warmteregulering doet. Het onderzoek wordt geleid door prof. dr Maria Hopman van het eerder genoemde Radboud UMC. Haar onderzoeksveld is o.a. thermoregulatie.

Wat te doen bij warm weer?

De video hieronder komt van de website van de Dam tot Damloop. Het beschrijft wat er met je kan gebeuren bij inspanning tijdens warm weer. Je kunt bijvoorbeeld kramp krijgen ten gevolge van de hitte. Zou je daarna verder doorgaan dan is het volgende stadium mogelijk hitte-uitputting, waarbij je echt niet meer verder kunt lopen en als gevaarlijkste natuurlijk de hitteberoerte die echt de dood tot gevolg kan hebben. En hartstilstand kan het gevolg zijn van een hitteberoerte. Zowel in 2014 als in 2016 overleden deelnemers aan dit geweldige sportevenement door oververhitting.

Maar wat kan je doen om oververhitting te voorkomen? Allereerst is er natuurlijk het dragen van de juiste kleding. We hebben het dan over functionele loopkleding, niet het katoenen T-shirt. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht best en warmen minder snel op. Kleed je niet te warm aan, want door de lichamelijke inspanning krijg je toch al snel warm. Veel lopers verschijnen aan de start met een plastic weggooijasje of een andere jas die makkelijk kan worden omgeknoopt, later in de race.

Het spreekt voor zich dat je voor een 10 Engelse mijl, maar eigenlijk voor iedere hardloopafstand als je niet of slecht getraind bent, moet trainen. Natuurlijk is het heel stoer om te zeggen: “Ik heb helemaal niet getraind en heb toch de 10 Engelse mijl uitgelopen”, maar neem het van mij aan dat je met training niet alleen lekkerder loopt, maar dat je ook veiliger loopt.

Zorg ook dat je regelmatig drinkt en wissel daarbij water en isotone sportdrank af. De isotone sportdrank vult het zoutverlies weer aan. Bij warm weer is het ook heel lekker om even een bekertje water over je hoofd te gooien om zo af te koelen. Maar de meest belangrijke tip die ik je kan geven is: luister naar je lichaam. Als je voelt dat het echt niet meer kan, je kramp krijgt, misselijk wordt op een van de andere symptomen krijgt die in dit artikel in de video genoemd worden, stop dan!

Het is jammer misschien van je PR waar je naar op weg was, maar je wil niet eindigen in een ambulance. Ook afgelopen jaar zijn er weer mensen onwel geworden, en in de afgelopen jaren (2014 en 2016) overleden deelnemers aan de Dam tot Damloop door oververhitting.

Nieuw in 2018 zijn de drie koelbaden bij de finish die met ijsblokjes gevuld zijn, waar deelnemers met hitteproblemen in ondergedompeld kunnen worden.

Kortom, onderschat de warmte niet! De voorspellingen voor het Damloop-weekend komen nu uit op een temperatuur van ongeveer 18ยฐ op zondag. Dit is niet een temperatuur waarbij oververhitting direct op de loer ligt, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Geniet van de Damloop of de Damloop By Night. Het is ieder jaar een geweldig feest!