, ,

Begin het jaar met nieuwe schoenen

All4running

Hardlopen is een relatief goedkope sport. Het relatieve zit erin dat je onder andere geen contributie hoeft te moeten betalen. Eigenlijk zijn het alleen de kosten die je hebt voor kleding en schoenen. Dan kun je lopen waar en wanneer je wil.

Maar toch, eens in de zoveel tijd zal je je schoenen moeten vervangen. Hoe vaak dat is, daar zijn meningen over verdeeld. Sommigen zeggen dat na 1000 km je een nieuw paar zou moeten nemen, anderen zeggen na 700 km.

Het blijft een feit dat bij hardlopen de demping afneemt. Je merkt dat misschien niet zo snel (omdat het over een lange periode gaat) totdat je een paar nieuwe schoenen aantrekt, dan merk je opeens dat die nieuwe schoen toch wel een hele andere manier van lopen geeft. Afhankelijk van het type en de mate van demping natuurlijk.

Maar hoe koop je die schoenen dan? Doe je dat online of ga je naar een winkel en pak een stel schoenen uit een rek (die lijken me wel leuk) en dat was het! Of laat je je adviseren in een hardloop specialzaak?

Ik heb het laatste gedaan. Ik ben naar speciaalzaak gegaan, All4Running op de Amstelveenseweg in Amsterdam. Waarom daar als je in Haarlem woont? 

Ongeveer een jaar geleden liep ik de Vondelparkloop met het UvA/HvA team verzamelden we bij de winkel aan de kop van het Vondelpark.

Ik raakte in gesprek met Martijn over de manier waarop zij iemand een schoen aanmeten. Ik kreeg het idee dat zij het op een andere manier doen, dan in andere winkels. Ik bedoel niet zozeer dat het wezenlijk anders is, maar dat het nog een aantal nuanceverschillen zijn die het onderscheid maken.

Indoor baan 1 en 2 met sensoren

Maar wat is er dan zo anders? Onder andere is dat het feit dat er een binnenbaan is waar je ook wordt gefilmd, dus een baan die in de winkel te vinden is. De baan zie je hierboven op de foto met de twee zwarte vlakken waarin de sensoren zich bevinden.

Je loopt een keer of vier heen en weer zodat er een filmpje wordt gemaakt van hoe en waar je land en hoe je afwikkelt. Op de foto hieronder zie je hoe je hoe dat eruitziet.

Dit doe je met je oude schoenen zodat je weet hoe je daarop loopt. Ook het slijtage patroon is van belang omdat dit al een verhaal vertelt. Dus neem je oude schoenen mee, zodat de winkel kan zien wat voor type loper jij bent.

Landen op de voor / midden voet en drukpunten


Ik land niet op de hak maar op de midden/ voorvoet. Mijn voeten wijzen ook iets uit elkaar. Ik begin de landing met aan de buitenkant en wikkel dan naar de punt af.

Met deze metingen kan worden gekeken hoe je loopt. Dat komt door de sensoren in de baan zelf. Het is een alternatief voor sensorzooltjes in de schoen en een loopband. Het voordeel is dat een baan iets meer normaal loopt dan een band. Aan de andere kant, het is natuurlijk een korte afstand waar je ook nog versnelt en afremt. Maar ik denk wel dat het een realistischere meting is dan op een band. Die beweegt onder jou en jij blijft op de plek; in plaats van andersom.

Middel en doel

Want het gaat natuurlijk vinden van goeie schoenen. Een goede schoen is een schoen die bij jou past en jouw manier van lopen ondersteunt. Dit is erg belangrijk. Want met een goede schoen loop je lekkerder, loop je langer en loop je beter. Een goede schoen wordt op den duur een slechte schoen door het gebruik.

Hoe gaat nou zo’n gesprek in zijn werk?

Je moet rekening houden dat je voor het aanmeten van schoenen al snel een half uur bezig bent met het hele verhaal. Dat wil zeggen, zoals Martijn de manager van de vestiging uitlegt: we beginnen met de anamnese. Deze term, bekend uit de medische wereld, is het uitvragen van de loper.

Vragen zoals:

  1. Hoeveel loop je ?
  2. Waar loop je ?
  3. Heb je ergens last van ?

en meer van dat soort dingen om op basis daarvan al een idee te hebben wat voor schoen je nodig hebt.

Loop jij een keer per week in het vondelpark 5 kilometer of loop je 40 km per week in drie of vier keer op wisselende ondergrond? Bijvoorbeeld op het strand maar ook op straat? Dat maakt al een verschil, maar ook gewicht, manier van lopen en zo voort. Al die factoren zijn input voor de schoenkeuze.

De uitvraag leidt tot een aantal schoenen die je dan gaat uitproberen.

Als je een ervaren loper bent weet je wat je prettig vindt lopen. Ik heb jaren op Saucony gelopen en was erg merktrouw. Totdat ik een keer overstapte naar Asics en merkte dat die schoen ook erg lekker loopt. Mijn laatste schoen was van Under Armour, een schoen waar ik ook zo’n 825 km binnen een jaar op heb gelopen.

Maar toen was deze ook echt op. Dat vond de schoen zelf ook: er zat een sensor in en via de MapMyRun app heb ik al de melding gekregen dat ik nieuwe schoenen nodig had.

Op basis van die anamnese worden een aantal schoenen geselecteerd in de schoenen die worden die worden uit het magazijn naar voren gehaald en vervolgens mag je na het aantrekken een klein stukje gaan lopen in de winkel (nog niet op de speciale baan) maar meer op de betonnen vloer te kijken wat ze wat ze daarbij zien en horen.

Ook je eigen gevoel is belangrijk. Zit de schoen lekker? Loopt de schoen lekker? Wat valt op als je loopt (vanuit de verkoper). Het zou kunnen zijn dat bij het eerste contact bijvoorbeeld schoen die heel erg klettert (heel erg hard neerkomt op de grond). Dat zou best wel eens een keer een signaal kunnen zijn dat dit niet schoen voor jou is.

Als de schoenen lekker lopen (en dat kan jij als enige bepalen maar wel met input van de verkoper), dan ga je op de baan en dan worden de opnames die met een camera gemaakt worden in combinatie met de al eerdergenoemde sensoren in de baan zelf je een beter beeld geven van de schoen.

Filmpje

Dat wil zeggen dat precies wordt gedetecteerd waar jij neerkomt op de sensors plaat. Dit wordt vertaald in een filmpje waarbij de landing en afwikkeling goed kunt zien.


De eerste schoenen die ik aan had (merk Hoka) zaten lekker. Ook het stukje beton liep prima en leverde geen gekke dingen op.

Dus we gingen de baan op. Wat opviel was dat ik meer op mijn hak landde dan met mijn oude schoenen, echter was de druk op de voet lager. Dit gaan de schoenen niet worden.

De hoka schoenen die het niet werden

Het tweede paar schoenen daarbij is duidelijk dat ik daar minder lekker op loop. Ik land ook hierbij meer op de hak wat niet zo wenselijk is en ik merk op neer dat ik dat het niet lekker loopt (de schoen kleppert nogal). Deze schoenen hebben we niet eens op de baan getest, want dat was duidelijk dat deze schoenen het niet zouden worden.

Het derde paar schoenen was een halve maat te groot waardoor ik naar voren schoof bij het stoppen. Dit is niet lekker maar met een halve maar kleiner was het probleem opgelost.

De schoen liep lekker en ook de analyse toonde aan dat ik meer op de midden/ voorvoet landde. Dit zouden best wel eens de schoenen kunnen zijn die het gaan worden.

Alleen er was een probleem met de kleur. De schoen was wit met lichtgroen, een combinatie die het niet lang volhoudt om schoon te blijven als je veel in bos en duinen loopt met modder en zo voort.

Het is een illusie dat je schoenen netjes kan houden als je buiten loopt maar deze combinatie kan al na een nat weekend volledig smerig eruitzien. Gelukkig hadden ze nog een andere kleur (niet op voorraad maar in het magazijn) die minder wit waren. Binnen twee weken was echter de onderkant na een hagelbui in de duinen al heel wat minder wit).

Hoka in iets minder witte kleuren

Dit paar heb ik uiteindelijk ook genomen. Maar wat als je erachter komt dat je enorme blaren krijgt bij deze schoenen of dat je bij nader inzien toch niet lekker loopt en last krijgt? Dan kan je bij all4running binnen een maand terugkomen om te kijken waar het aan ligt. Stel je voor dat je blaren krijgt, dan wordt eerst aanbevolen om een paar echte hardloopsokken aan te schaffen. Zijn de blaren nog niet weg dan wordt gekeken of het kan worden opgelost. Als het probleem blijft dan kan all4running kosteloos kiezen om een ander paar aan te bieden waar je geen problemen op hebt.

Daar is wel een mits en een maar bij: de schoen die je hebt gekozen moet in de originele doos terug en het moet een schoen zijn die de verkoper jou ook aanraadde. Als je toch een schoen koopt waarvan de winkel deze niet bij jou vindt passen dan kan dit niet.

Het is een soort van veilig gevoel als je schoenen koopt bij de speciaalzaak. De aanschaf van schoenen is toch een redelijke investering en de wetenschap dat je geholpen wordt met een goed paar schoenen die bij je passen is gewoon fijn.

Als je voor het eerste schoenen gaat kopen, last hebt van blessures of niet weet wat je nodig hebt, ga dan naar de speciaalzaak zoals all4running. Ook als je liever niet online koopt of gewoon goede service wilt.

Klaar voor weer 1000 km

Ondertussen heb ik al 40+ km op de Hoka schoenen gelopen, geen blaren en lekker lopend. De doos van de schoenen is al weggegooid, β€˜experiment’ geslaagd.