Amazfit Cheetah heeft een ingebouwde vermogensmeter voor hardlopers

Amazfit Cheetah hardlopen

Met de nieuwste firmware-update krijgt de Amazfit Cheetah-serie er een gewilde functie bij voor hardlopers: een vermogensmeter. Deze belooft de energie-efficiency tijdens het lopen te meten en is een alternatief voor trainen op basis van hartslagzones. Maar hoe werkt het? Dat lees je hier!

Cheetah Square en Round

Kortgeleden hebben we al geschreven over de Amazfit Active Edge. De Cheetah-serie van dezelfde fabrikant is al iets eerder en krijgt er nu een interessante functie bij. Zoals wel vaker bij dit soort merken volgende modellen elkaar in rap tempo op. De Amazfit Cheetah-serie ging in juni 2023 van start met de Cheetah Round, waarna in augustus al de opvolger Cheetah Square volgde. Beide hebben een lange batterijduur, waardoor ze zowel geschikt zijn voor gelegenheidsjoggers als serieuze hardlopers. Het vierkante design heeft als voordeel dat er meer schermruimte is om metingen weer te geven. Ook kun je dit sporthorloge wat makkelijker bedienen.

Amazon Cheetah Square met hardloopfuncties
Amazon Cheetah Square met hardloopfuncties.

Vermogensmeting, direct op je pols

De nieuwste update heeft als belangrijkste verbetering een vermogensmeter. Deze meet de inspanning van de loper op elk moment. In tegenstelling tot traditionele metingen zoals tempo en hartslag, geeft de vermogensmeter direct feedback over de energie-output. Hierdoor kunnen lopers hun intensiteit sneller bijstellen, om optimaal te kunnen presteren tijdens een training of wedstrijd.

Dit is vooral handig als je gaat trainen op verschillende hoogtes en terreinen, waar de normale (tempo-)metingen niet altijd goed weergeven hoeveel inspanning je hebt geleverd. Met vermogen kun je je energie beter verdelen over het hele parcours, zodat je zuiniger met energie om kunt gaan op eenvoudige stukken en volle bak kunt gaan als het er echt om gaat.

Je ziet de vermogensmeting realtime op het horloge. Na afloop van je training kun je het gemiddelde vermogen bekijken en in een grafiek de veranderingen tijdens de training bekijken.

Amazfit Cheetah running power
De running power oftewel vermogensmeting op de Amazfit Cheetah Round.

Voorheen was vermogensmeting alleen beschikbaar met accessoires zoals een borstband of een food pod, maar nu zit het standaard op steeds meer sporthorloges, waaronder die van Garmin. De Amazfit Cheetah is dan een betaalbaar alternatief. Is het een exacte metingen die net zo goed is als met speciale tools? Misschien niet. Als je het echt nauwkeurig wilt weten zul je in een testlab moeten trainen. Het gaat er hier vooral om dat je inzicht krijgt in je inspanning over een bepaald traject. Zo kun je goed vergelijken of je de ene dag meer inspanning hebt geleverd dan op een andere trainingsdag. Ook weet je of je extra gas kunt geven of wat rustiger aan moet doen.

Amazfit Cheetah bekijken bij Belsimpel
Amazfit Cheetah bekijken bij ProShop

Verbeterde hardloopfuncties bij Amazfit

Amazfit heeft bij de Cheetah altijd de nadruk gelegd op hardloopfuncties. Ook op dat punt zijn er verbeteringen in de software. De logboeken zijn nu nog nauwkeuriger en zijn beter te personaliseren. Volgens de fabrikant is de nauwkeurigheid van tijdsgegevens nu 0,01 seconden. Ook worden automatische pauzes tijdens de Trail Running-modus beter gemeten. Met trainingssjablonen en trainingsplannen kun je de Track Run-modus nog meer naar je hand zetten.

Verder zijn er nog wat kleine praktische verbeteringen, zoals de schakelaar voor het automatisch opnieuw koppelen van hoofdtelefoons. Dit helpt de batterij te besparen en zorgt dat je meteen met muziek kunt weglopen. Er is nu ook hoorbare feedback voor de cadansmeting tijdens workouts. De dual-band satelliettechnologie, AI-coaching en geavanceerde prestatiemetingen zaten al vanaf het begin op dit horloge.