,

Als hardloper warm blijven in de winter

hardloopjack

hardloopjackBuiten is het ijskoud, maar toch wil je de deur uit om je gebruikelijke hardlooprondje te doen. Hoe blijf je warm zonder dat je een klam gevoel krijgt? Met laagjes natuurlijk. Want er is geen slecht weer, er is alleen slechte hardloopkleding. Als je meerdere lagen kleding aantrekt kun je makkelijk iets toevoegen of uittrekken als het nodig is. En het is comfortabeler dan één zwaar kleding stuk. Lagen voeren ook gemakkelijker zweet af.

Maar hoeveel lagen heb je nodig? Het beste is om te kiezen voor twee of drie laagjes die licht van gewicht zijn. Als je drie lagen draagt moet elke laag nauwsluitend over de voorgaande laag vallen. Zo hou je genoeg bewegingsvrijheid en is elke laag functioneel. De binnenste laag moet gemaakt zijn van een laag materiaal dat snel droog is, zoals 100 procent polypropyleen, 100 procent polyester of een materiaalmix die gemakkelijk vocht afvoert. Deze stoffen zijn ook comfortabel zodat ze de huid niet irriteren. Het middelste laagje kan iets ruimer zitten en moet vooral een isolerende werking hebben. Ook moet deze laag zorgen dat het vocht van de basislaag wordt afgevoerd. Als buitenste laag kun je een lichtgewicht hardloopjack dragen, die wind- en waterdicht is. Bij voorkeur moet dit jack makkelijk en klein op te vouwen zijn, zodat je niet met een dik jack onder je arm geklemd rondloopt, zodra het weer wat warmer wordt.

Naast shirts en jacks moet je ook je handen en hoofd niet vergeten. Koude oren en koude handen maken het hardlopen niet echt comfortabel. Je handen en hoofd produceren ook zweet, dat afgevoerd moet worden, anders zorgt het vocht voor teveel verkoeling. Draag je een muts, dan moet deze ervoor zorgen dat het zweet kan ontsnappen en je hoofd droog blijft. Ook moet de muts waterafstotend zijn, zodat je er in de regen mee kunt lopen. Dat geldt ook voor handschoenen, die de warmte binnen moeten houden, maar tegelijk het zweet moeten afvoeren. Het is handig als ze strak zitten, zodat je je veters kunt knopen zonder de handschoenen uit te hoeven doen.

Een veelgemaakte fout van hardlopers is dat ze teveel kleding aantrekken. Tijdens een wandeling is het slim om je dik te kleden, maar als je gaat hardlopen zorgt je lichaam voor extra warmte. Heb je je lichaam teveel geïsoleerd met kleding, dan ontstaat er zweet en wordt je kleding vochtig aan de binnenkant, waardoor je kleding steeds zwaarder wordt en je prestaties afnemen. Ademende kleding is dus ook in de winter erg belangrijk. Kies ook niet voor té wijde kleding, want daardoor gaat lucht circuleren en kan koude lucht je lichaam bereiken. Vooral de basislaag moet daarom strak zitten.

Het capuchonjack op de foto hierboven is trouwens niet de beste oplossing: je kunt beter een nauwsluitende muts nemen, waar de koude lucht niet kan binnendringen.