,

Afscheid nemen van je hardloopschoenen

Versleten hardloopschoenen

Hardloopschoenen hebben veel te verduren. Ga maar na: iedere stap die we doen komt je gewicht neer op de schoen. Bij hardlopen wordt 180 stappen per minuut voor hardlopers gezien als een optimaal aantal stappen per minuut. Als je dus een uur loopt heb je 60 x 180 stappen gezet,  wat inhoudt dat 10.800 keer de demping van de schoenen is ingeduwd en weer is teruggeveerd.

Misschien heb je wel eens zo’n opstelling gezien van een Ikea-kastje dat tienduizenden keren wordt geopend om te laten zien hoe lang je het kunt gebruiken. Nou, datzelfde doe je met je schoenen.

Grofweg wordt gezegd dat ze in totaal zo’n 1500 km meegaan, zeg naar de afstand van Amsterdam naar Siena in Italië. Dat is natuurlijk een gekke afstand om te lopen.

Amsterdam Siena afstand

Als je een keer per week loopt en dan 10 km per keer dan zou je theoretisch 3 jaar met je schoenen kunnen doen. Ik heb het een klein beetje afgerond en reken met 50 weken in plaats van 52, dat rekent makkelijker. Loop je meer dan wordt de tijd korter dat je met je schoenen doet. Ik zelf mik op tussen de 30 en 40 km per week en zou dus jaarlijks nieuwe schoenen nodig hebben. Maar omdat ik meerdere paren heb wisse ik ze af, afhankelijk van de afstand en het type loop die ik ga doen.

Andere signalen
Maar er zijn ook andere signalen die aangeven dat je schoenen aan vervanging toe zijn. Kijk maar eens naar de schoenen op de foto. Wat je duidelijk ziet is het slijtagepatroon aan de voorvoet. Ook is het profiel redelijk afgesleten. Omdat het niet op beide schoenen zit is het duidelijk dat ik met de ene voet (links) veel meer op de voorvoet land, zeer waarschijnlijk door een blessure.

Hardloopschoenen slijtage

Deze schoenen zijn duidelijk aan vervanging toe. Loop je verder door, dan kan door de slijtage ook water in de schoen komen (bij de teen) wat ook nog eens een heel vervelend gevoel is.

Maar ze zijn nog zo mooi
Hoe mooi ze er misschien nog uit zien (of juist niet): het gaat echt om de demping van de schoen die het moment bepaalt wanneer je nieuwe schoenen moet hebben. Met te weinig demping krijg je sneller blessures en het haalt ook het plezier uit het lopen.

TomTom stats schoenen vervangen

Als je een sporthorloge gebruikt kan je makkelijk zien hoeveel je gelopen hebt. In dit geval zo’n 258 km in de eerste drie maanden (kilometers niet zichtbaar). Als je ergens op de 1000 – 1500 km zit dan is het tijd. Tijd voor een paar nieuwe schoenen.

In dit geval heb ik de stoure schoenen aangetrokken en een nieuw paar gekocht, in dit geval de Asics Gel-Nimbus 20 Platinum. Deze schoen is speciaal voor het twintigjarige bestaan van de Gel Nimbus gemaakt.

Asics Gel Nimbus 20 Platinum
Asics Gel Nimbus 20 Platinum

Uiteindelijk deed het afscheid van mijn schoenen geen pijn, want ik heb alweer een nieuw paar 😉

Een kwestie niet zozeer van ‘uit het oog uit het hart’ maar van: ‘van de voet uit het hart’.

Lees ook: