Hoe zit het met de Walk en Run Score in jouw buurt?

In Nederland pakken we regelmatig de fiets of gaan we lopend naar de supermarkt, maar in de VS is het de gewoonte om in de auto te springen. Niet iedereen heeft daar zin in: is het niet veel leuker om in een buurt te wonen, waar iets te doen is? Daarom zie je bij Amerikaanse appartementen steeds vaker de Walk Score staan. Dit geeft aan wat er op loopafstand te doen is, zoals restaurants, winkels en openbaar vervoer-voorzieningen.

Walk Score: wat is er op loopafstand?

Het lijkt misschien alsof Amerikanen het prettig vinden om zoveel mogelijk in de auto te stappen. Maar er is ook een groeiende groep Amerikanen, die wat meer op gezondheid en leefbaarheid let en het liefst in een ‘walkable city’ woont. Je herkent zo’n buurt meteen: kleine koffietentjes, galeries, winkels en restaurants langs een hoofdstraat, zonder de gigantische parkeerplaatsen ter grootte van voetbalvelden die je van de Walmart kent.

Je parkeert je auto in een van de zijstraten en kunt gemakkelijk langs de winkels en horeca lopen, zonder steeds in de auto te hoeven stappen. De Walk Score is te vinden voor talloze steden en buurten in de VS. Hoe hoger de Walk Score, hoe fitter de mensen die er wonen?

Brooklyn Walk Score

Als voorbeeld nemen we Brooklyn Heights, net buiten downtown. Deze buurt van New York is perfect als je graag wandelt en fietst met een Walk Score van 98 en een Bike Score van 85. Openbaar vervoer is met een score 100 zelfs perfect geregeld. Helaas is Brooklyn niet maatgevend voor de rest van het land, maar je krijgt wel een idee hoe gezellig en leefbaar een bepaalde buurt is. Je hoeft niet met de auto van het ene naar het andere winkelcentrum.

De Walk Score van jouw buurt

In Nederland is er nog geen website die de Walk Score in beeld heeft gebracht, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je wilt verhuizen. Het kan best aantrekkelijk zijn om een nieuwbouwappartement te kopen in een buurt die nog in ontwikkeling is, maar als je voor de sportschool, een kop koffie of boodschappen telkens in de auto moet stappen, wordt het meteen een stuk minder praktisch.

Zelfs in een wandelvriendelijke stad als Amsterdam kan de situatie heel verschillend zijn. Ik woonde ooit in Amsterdam-West, vlakbij het Vondelpark, twee supermarkten en twee tramhaltes. Ik pakte regelmatig de fiets en alles was prima geregeld. Toen de mogelijkheid zich voordeed om naar een grachtenappartement in de Jordaan verhuizen, leek dat perfect! Parkeren was wel een probleem, maar we konden immers alles lopen?

Amsterdam

Na een tijdje gingen we onze oude buurt missen. Er was geen park in de buurt, de supermarkt was nรฉt iets te ver weg en die ene tramhalte was best een stuk lopen. We dachten na over een hondje, maar er was geen groen in de buurt om een hond uit te laten.

Inmiddels zijn we terug in Amsterdam-West, weer dichter bij het Vondelpark en met maar liefst vijf supermarkten, drie tramhaltes en een sportschool op minder dan 200 meter lopen. We hebben zelfs een rechtstreekse bus naar Schiphol in de buurt. Als ik ‘s avonds door de buurt wandel, zijn er terrasjes en avondwinkels open en is het gezellig op straat. Niet dat ik er dagelijks gebruik van maak, maar het geeft een buurt meer levendigheid, waardoor je ‘s avonds wat vaker een ommetje maakt.

Wandelen vs hardlopen

Maar hoe zit het met de Run Score in jouw buurt?

Iets waar je als hardloper ook nog op zou kunnen letten, is of er wel parkjes in de buurt zijn. Het is fijn als er een groot park of natuurgebied in de buurt is, waar je geen last hebt van het verkeer. Dat neemt een extra obstakel weg om wat vaker een rondje te gaan lopen. Je hebt minder excuses om een dag over te slaan.

Als je naar een nieuw huis op zoek bent is het daarom handig om niet alleen naar het aantal slaapkamers en badkamers te kijken, maar ook naar de locatie. Is alles wel goed bereikbaar en is de buurt leuk genoeg om regelmatig even de deur uit te lopen? Is er een park, zijn er rustige routes om te kunnen hardlopen? Een fietspad langs een kanaal kan ook geschikt zijn om veilig te kunnen lopen, zonder dat je steeds het verkeer hoeft te ontwijken.