Tijd voor een nieuwe tight

Hoe weet je dat je aan nieuwe hardloopkleding toe bent? Toen ik laatst in de kast mijn hardloopbroek pakte, waren daar drie duidelijke tekenen te zien:

  1. Het oorspronkelijke trekkoord is verdwenen en vervangen door een lange veter die net te kort is;
  2. Er zit een slijtagegat op de knie;
  3. De enkelrits is kapot, veiligheidspelden houden alles bij elkaar.


Het is wel balen, want het was mijn tight voor echt koud weer. Met echt koud weer bedoel ik onder nul of iets boven nul met wind. Het is niet zo dat we heel veel echt koude dagen hebben in Nederland. Gemiddeld zijn er zeven ijsdagen per winter waarbij de hele dag het vriest. Met andere woorden: de temperatuur komt niet boven nul uit. Vorstdagen, waarbij de temperatuur op enig moment onder nul komt, daar hebben we er meer van: 76 om precies te zijn. Let wel, de aantallen gelden voor De Bilt, waar het KNMI zit. Aan de kust zal het minder zijn, in het binnenland meer.

Kleed je goed aan

Ook met echt koud weer kun je goed hardlopen, je moet je alleen goed aankleden. Ik was in New York in op 4 januari 2012. Er werd op de tv gewaarschuwd dat het koud was, zo’n 12 graden Fahrenheit. Nou zegt me dat niet zo veel, dus ik ben gewoon gaan hardlopen: de buitenste cirkel in Central Park, tegen de klok in, dus beginnen op 5th Avenue en eindigen op 8th Avenue / Central Park West.

Als je bijna aan het einde bent is daar een display die de temperatuur aangeeft op een gebouw. Daar zag ik pas dat het in graden Celsius zo’n min tien was. Ik voelde wel dat het koud was, maar ook weer niet zo koud dat ik niet zou gaan lopen.

Central Park
Gemonteerde foto van de temperatuuraanduiding bij Columbus Circle (NYC), in mijn geval 12F

Het is zelden te koud om te lopen. Het is een kwestie van laagjes en de juiste kleding dragen.

Daarbij heb je drie fasen:

  1. Voor het lopen
  2. Tijdens het lopen
  3. Na het lopen

Kort gezegd: voor het lopen is het vaak het koudst. Hier heb je echt de bescherming nodig die je kleding je geeft. Tijdens het lopen genereer je warmte. Na het lopen heb je nog de warmte van het lopen maar moet je wel zorgen dat je niet te veel afkoelt. Zeker als je een wedstrijd loopt en je wilt wachten op medelopers zorg dan dat je warme kleding mee hebt die je kunt aantrekken na het lopen.

Als je je voor het koudste moment zou kleden dan heb je waarschijnlijk te veel aan voor de momenten dat je echt hardloopt. In het algemeen moet je je kleden alsof het 20 graden Fahrenheit warmer is. Grappig genoeg is dat voor Celsius een graad of 10.

Dus als je bij 0 graden loopt dan kleedt je je op 10 graden. Dat is dan in mijn geval een lange tight, shirt met lange mouwen en een jasje dat enigzins warm houdt. Voor de koukleumen kan er nog een fleece onder, maar dan mag de jas weer wat dunner zijn.

Kies idealiter voor functionele stoffen die zweet doorlaten en ademen. De onderlaag van katoen zijn (tenslotte zijn veel mensen zo begonnen, rennend in een katoenen shirt), maar het neemt veel vocht op en kan later koud worden.

Een van de merken waar je meteen aan denkt bij kou en outdoor is The North Face. Letterlijk betekent het de noordhelling van een berg, dus op de noordelijke hemisfeer de koude kant van de berg. Begonnen als leverancier van bergbeklimmingsuitrustingen zo’n 50 jaar geleden is het nu een leverancier van producten voor outdoor-activiteiten waaronder ook hardlopen en trailrunning. Een mooi merk om eens te testen voor een mooie, nieuwe en warme tight. Wat opvalt aan de tight als ik hem uit de verpakking haal, is dat er geen trekkoord aan zit en ook de ritsen bij de enkels ontbreken. De tight is een WARM WINTER TIGHT, dus extra warm.

Als je de tight aantrekt dan voelt het lekker zacht aan. Ik heb een maat M genomen, ondanks mijn 1,93m lengte. Qua lengte past deze prima.

The North Face Tight

Door het ontbreken van een z.g. trekveter merk je dat het moeilijk is om de tight hoog om je heupen teย  laten zitten. De tight heeft de neiging om laag op je heupen te zitten, net onder je buik. Dat is niet erg maar wel even wennen. Zeker als je net gaat lopen ben jeย  bezig om de tight hoger op te trekken want zeker als je een klein buikje hebt duikt de tight er net onder.

Als je een tijdje gelopen hebt dan plakt de tight iets meer en blijft beter zitten maar voor mensen die graag een taille tight willen is dit misschien een wat mindere optie.

Maar, en dat is ook waar, de tight is lekker warm. Ook de ritsen mis je niet echt. En, dat spreekt me ook aan, wat je niet hebt, kan ook niet kapot gaan. Ook al is het dan na 10 jaar trouwe dienst!

Hoe lang doe jij met kleding?

In alle eerlijkheid, ik denk dat ik mijn oude tight een jaar of tien heb gebruikt. Natuurlijk alleen in de winter. Wat is het kledingstuk dat jij het langst hebt gebruikt?