Strava laat je beter trainen met AI, heatmaps en donkere modus

Strava Heatmap

Ook als hardloper kun je veel profijt hebben van kunstmatige intelligentie, oftewel AI. De Strava-app, een van onze favoriete apps om mee te hardlopen, gaat ermee aan de slag en pakt het meteen groots aan. Je krijgt AI-gegenereerde samenvattingen van je trainingen en valsspelers worden dankzij AI sneller ontmaskerd.

Strava-app met AI

Valt het je op dat iemand jouw favoriete parcours wel heel snel heeft afgelegd? Dan gaat de Leaderboard Integrity-functie proberen om valsspelers te ontmaskeren, door ongregelmatige en onwaarschijnlijke activiteiten te markeren. Het waarschuwt bijvoorbeeld als iemand een snelle rit op een e-bike heeft gelabeld als een gewone fietstocht. Strava spoort je dan aan om dit te corrigeren.

Strava donkere modus en AI-functies
Hier zie je de nieuwe donkere modus van Strava en een voorbeeld van de AI-samenvatting.

Nog nuttiger is de Athlete Intelligence Beta, die begrijpelijke samenvattingen maakt van je trainingsgegevens. Hierbij worden grote taalmodellen gebruikt om je gegevens te interpreteren en in gewone taal weer te geven. Je krijgt inzicht hoe goed je het hebt gedaan tijdens een bepaalde training. Ook krijg je uitleg wat bepaalde statistieken betekenen in relatie tot je algemene doelen. Het geeft suggesties om beter te worden en houdt rekening met jouw situatie: ben je bezig je voor te bereiden op een wedstrijd, of probeer je juist te herstellen van een blessure?

Het is geen chatbot waaraan je vragen kunt stellen, zoals ChatGPT. Strava heeft er bewust voor gekozen om data te analyseren en vervolgens een samenvatting hiervan te maken, zodat je de informatie op een presenteerblaadje krijgt aangereikt en er zelf niet meer om hoeft te vragen.

Strava krijgt donkere modus

De donkere modus bestaat al jaren, maar Strava heeft het nooit ingevoerd terwijl gebruikers op Reddit er regelmatig om vroegen. In de zomer van 2024 komt die donkere modus er dan eindelijk. Je kunt zelf kiezen of je altijd de donkere modus wilt zien, of dat dit afhankelijk is van de telefooninstellingen. De donkere modus is voor iedereen beschikbaar, ook mensen die niet betalen voor de premium functies.

Strava bestaat al sinds 2009 en het is eigenlijk opmerkelijk dat er zo lang is gewacht op een donkere modus. Chief product officer Matt Salazar, zegt dat Strava met deze reeks nieuwe functies de community wil laten weten dat ze luisteren naar hun wensen. “We zijn vastbesloten om het tempo te versnellen en die functies sneller beschikbaar te maken”, aldus Salazar. Strava heeft sinds december 2023 een nieuwe CEO, die eerder werkzaam was bij Nike en Disney en het anders wil aanpakken na het vertrek van oprichter Michael Horvath.

Donkere modus en heatmap in Strava app
Strava krijgt een donkere modus en heatmaps voor ‘s nachts.

Ook nieuw: heatmaps voor ‘s nachts

Er zijn mensen die het liefst ‘s nachts gaan sporten, als er weinig verkeer is en je de route voor jezelf hebt. Of juist andersom: routes met veel publiek zodat je in onveilige situaties gemakkelijker hulp kunt inroepen. Strava gaat daarom heatmaps voor ‘s nachts maken, zodat je weet welke routes het drukst bezocht zijn tussen zonsondergang en zonsopgang. Daarmee wil Strava de app ook aantrekkelijker maken voor vrouwen, zodat je niet in een totaal verlaten gebied terecht komt waar je je onveilig voelt. Helaas vertelt deze functie alleen of een route populair is, niet of de paden goed verlicht zijn. Dat zou nog een mooie toevoeging zijn.

Strava gezinsabonnement: ook voor vrienden

Tot slot voegt Strava ook een gezinsabonnement toe, zodat de premium functies betaalbaarder worden. Je kunt maximaal drie andere mensen toevoegen aan een abonnement en er zijn geen beperkingen wie je kunt toevoegen. Je kunt dus ook met een vriendengroepje de kosten van Strava Premium delen. Het bedrijf is nog bezig om deze plannen uit te werken en de prijs zou daarbij afhankelijk kunnen zijn van de regio. In de zomer van 2024 zal een proef in enkele landen van start gaan, met een geplande wereldwijde uitrol tegen het einde van het jaar. Genoeg om naar uit te kijken dus.

De Strava-app is te downloaden voor iOS en Android.