Een sportief 2018 gewenst!

nieuwjaarsduik

Aan het einde van het jaar is het goed om eens terug te kijken naar 2017 vanuit sportief perspectief. Niet zo lang geleden was dat best een uitdaging, tenminste om na te gaan hoeveel, hoever en hoelang je hebt gesport.Je kunt natuurlijk alles bijhouden in een schriftje (maar dat is wel heel ‘old school’) of in een spreadsheet (minder ‘old school’) maar het vereist een hoop werk.
Dus kan je het wel kwalitatief beanderen (“ik heb het afgelopen jaar lekker gelopen”) maar mis je het kwantitatieve aspect. En dat is eigenlijk ook interessant!

Maar dat was vroeger. Nu hebben we sporthorloges met GPS-trackers en apps die precies bijhouden hoe vaak je sport. Ik gebruik nu de term sport, omdat mijn eigen horloge TomTom Runner 3 in staat is meerdere sporten te registreren:

  • Hardlopen (buiten en op loopband)
  • Fietsen (buiten en op trainer)
  • Zwemmen (zwembad)
  • Freestyle (bijv wandelen, skiën)
  • Sportschool (fitness algemeen)

Overzicht
Omdat ik mijn sporthorloge altijd draag, de Runner 3 is redelijk beschaafd qua omvang, mis ik eigenlijk bijna geen sportkilometers. Tenzij ik vergeet op te laden of het horloge te laat aanzet.

Zo zag op hoofdlijnen 2017 voor mij eruit. De vakantiemaand augustus scoort altijd goed qua hardlopen. Ook kan ik een drill down doen en kijken waar ik bijvoorbeeld op een zondag in juni liep.

Kortom, ik heb een mooi overzicht van wat ik gelopen heb, en hoe vaak. Want met 131 activiteiten in een jaar kan je grofweg zeggen dat ik iedere 3 dagen wel mijn hardloopschoenen aan trek. Meestal op dinsdagavond en een dag in het weekend voor een wat langere run.

Als ik mijn km’s deel door het aantal weken dan loop ik gemiddeld iets meer dan een halve marathon per week en achter elkaar is dat van Haarlem naar Wenen toe. Ook kan ik zien hoeveel ik gefietst heb (bijna  600 km) en hoeveel ik heb gezwommen (bijna 30 km).

Waarom opeens die focus op afstanden en tijden? Is hardlopen niet gewoon iets om lekker te doen zonder narcistisch ‘kijk mij nu eens’? Het antwoord hierop is Ja. Hardlopen is lekker en dat is primair waarom ik hardloop. Echter, ik heb mij in het kader van de  goede  voornemens ingeschreven voor de London Triathlon.

Triathlon

En hoewel het geen enorme afstanden  zijn, 1,5 km zwemmen, 80 km fietsen en 10 km hardlopen is de combinatie (en achter elkaar) wel iets om serieus voor te trainen. Om de training goed te kunnen doen is het geen slecht idee om een sporthorloge te gebruiken. Met name in het zwembad vergeet ik altijd hoeveel baantjes ik heb gezwommen. Ook voor fietsen is de registratie van afstand en tijd  belangrijk om goed te trainen. Tachtig kilometer fietsen is toch een paar uur zitten en dat is lekker om het een aantal keer gefietst te hebben. Ook de overgang van de ene sport naar de andere, dus van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar lopen. Het zal minimaal een uur of vier sporten worden.

Regels zijn regels
En dan zijn er nog de regels voor triathlons. Waar het bij lopen simpel is, is bij een triathlon met 13.000 deelnemers (niet allemaal tegelijk) belangrijk om te weten hoe en waar je moet zijn voor ieder van de drie onderdelen en wat je wel en niet mag doen. Je  mag onder andere niet achter een ander aanfietsen (uit de wind) op het risico van een tijdstraf.

Voor 2018 heb ik met de London Triathlon een pittige uitdaging voor de boeg waar ik echt voor aan de bak mag qua training en levensstijl. Maar zoals men zegt, no pain no gain.

In de periode tot Augustus zal ik regelmatig over de voorbereidingen schrijven, bijvoorbeeld hoe train je voor zo’n wedstrijd, kan je je fiets meenemen in het vliegtuig? Wat trek je aan qua kleding?

Allemaal dingen die ik ga uitzoeken en uitvinden in de 8 maanden voorbereiding op mijn goede  sportieve voornemen.

Wat ga jij doen?
Wat is jouw goede voornemen voor 2018? Ook grensverleggend sporten of gewoon genieten van het lopen (of natuurlijk een andere sport). Misschien begin je wel met een nieuwjaarsduik?

Laat het weten in de comments!