Run an Empire: verover de wereld door te rennen

Run an Empire

Bij het ‘runnen van een imperium’ denk je eerder aan iets zakelijks. Maar ‘Run an Empire’ maakt handig gebruik van de dubbele betekenis in het Engels, met een strategiespel waarbij je daadwerkelijk gaat hardlopen. Dit spel met augmented reality (AR) is bedoeld om je workout nog leuker te maken en je te motiveren vaker de sportschoenen aan te trekken. Je moet hardlopen (of wandelen) om mee te kunnen doen. Da’s weer eens iets anders dan Zombies, Run!

Run an Empire laat je bewegen

Het idee van het spel is dat je stukken land moet overwinnen door te sporten. Je kunt op deze stukken land gaan bouwen, geld verdienen en je imperium steeds verder uitbreiden. Telkens als je gaar hardlopen wordt je gebied groter en bouw je een groter imperium op. Net als bij andere games kun je geld uitgeven om sneller vooruit te komen. Augmented Reality zorgt ervoor dat alles nog realistischer wordt.

Het speelbord van Run an Empire
Het speelbord van Run an Empire.

Het uitgangspunt van Run an Empire is iets bekends voor fans van Civilization: bouw een samenleving op en reik naar de sterren. Maar in plaats van het comfort van je bureaustoel moet je je sneakers aantrekken en naar de overwinning rennen. Hoe meer land je verovert en hoe meer regio’s je bebouwt, hoe meer geld je kunt verdienen om verder uit te breiden. Het bouwen van hutten en het inhuren van jagers maakt snel plaats voor grotere ambities zoals onderzoekscentra en ruimtestations. En als je het spel niet steeds open wilt laten terwijl je rent, kun je het koppelen aan je Strava-account om je hardloopsessies bij te houden.

Run an Empire

Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind aan deze game, is dat de makers er geen zin meer in lijken te hebben. Het ging met veel enthousiasme van start in Groot-Brittannië na een succesvolle Kickstarter. Er volgden al snel tienduizenden gebruikers, maar oprichters Sam Hill en Ben Barker wilden meer: hun doel was om 10 miljoen gebruikers op het platform te krijgen. Dat is echter niet gelukt.

Run an Empire

Misschien komt dat omdat er niet genoeg vaart zit in het spel, waardoor de verslavingsfactor ontbreekt. Verslaving is meestal niet positief, maar bij deze game is het juist goed als je gemotiveerd blijft om meermaals per week de deur uit te gaan. Bij elke run kun je nieuwe kampementen bouwen en je imperium uitbreiden, maar dan moet je wachten tot ze groeien voordat je veel meer kunt doen. Je moet dan juist extra gemotiveerd zijn om te blijven doorspelen (en lopen), in de hoop dat je binnenkort weer eens een nieuwe stad kunt veroveren.

Run an Empire downloaden

Toch proberen? Run an Empire is gratis te download voor iOS- en Android-gebruikers: