Rennen tijdens de donkere dagen

Het zal je niet ontgaan zijn dat nu we richting einde jaar gaan het al vroeg donker aan het worden is, zeker nu de wintertijd in is gegaan. Aan het einde van de dag hardlopen betekent dat je in het donker loopt.

Het is zaak om gezien te worden in het donker, meer dan nog overdag. Maar in de avond hardlopen kan nog steeds, je moet alleen zorgen dat je zichtbaar bent.

Het shirt, de zwarte reflectie wordt zilverkleurig door de reflectie van licht

Defensief lopen

De afgelopen maanden ben ik bij daglicht al drie keer bijna van mijn sokken gereden: een keer op een zebrapad, een keer bij een achteruit rijdende auto vanuit stilstand en nog een keer door een automobilist die opeens besloot dat hij rechtsaf moest. Ik ben ingesteld op defensief lopen, je kunt wel voorrang hebben maar tegen een auto verlies je het altijd.

Dus loop ik met kleding die gezien mag worden en gezien kan worden. Naast natuurlijk opletten op je omgeving.

Duidelijk zichtbaar op knieรซn, enkels, schouders en korte mouw

High Visibility

Ik was ook erg blij toen ik van Brooks de nieuwe lijn kleding kreeg. Zoals je kunt zien is de combinatie van wit / geel /zwart met reflectie goed zichtbaar. De reflectie strips zitten bij de plekken die veel bewegen zoals de enkels, polsen en elleboog (afhankelijk van het kledingstuk natuurlijk). Het maken van foto’s in het donker is een uitdaging maar op de foto hierboven zie je duidelijk de reflectie.

Rennen op het strand

Pasvorm en maat

De pasvorm van de Brooks kleding wijkt een beetje af van wat ik gewend ben. De broek heb ik in de maat large wat prima past maar het shirt is medium en dat is wat mij betreft te groot. De hoodie is dan weer medium en dat past dan weer wel. Maar in het algemeen is de bovenkleding loose fit, meer loose fit dan ik zelf graag draag,

De naden van de broek lijken meer gelijmd dan gestikt maar het draagt prima. De broek heeft geen ritsen in de pijpen wat jammer is.

Naast de 3M Scotchlite reflectiestrips (ja, 3M van de PostIts!) wordt er ook veel wit en geel gebruikt wat natuurlijk ook de zichtbaarheid passief vergroot.

De hoodie en het shirt zijn zacht en comfortabel bij het dragen. De hoodie heeft aan de voorkant de mogelijkheid om je handen in te steken en lussen in de mouw om achter je duim te haken om zo je handen warm te houden.

Tight voor mannen
Hoodie met reflectie strepen, worden zilverkleurig als beschenen

Prijs

De Brooks Carbonite Tight heeft een prijs van EUR 100, het shirt kost EUR 55 en de hoodie ook EUR 100. Voor vrouwen is er een zelfde lijn kleding.

Conclusie

Zichtbaarheid is altijd een belangrijk onderwerp voor hardlopers. Overdag moet je op je hoede zijn of andere verkeersdeelnemers je wel zien. Zeker als je op de weg of stoep loopt. In het donker hardlopen brengt dan toch nog de dimensie van het donker erbij. Brooks’ kleding helpt je om zichtbaar te zijn op grote afstand als het licht van een auto op het reflectieve materiaal schijnt, bijvoorbeeld op een polderweg of lange straat.

Als je daarboven op nog iets van een lampje draagt dan moet je goed zichtbaar zijn voor anderen. Het nadeel is dat een lampje opgeladen moet worden, iets wat bij reflecterende kleding natuurlijk niet het geval is.

Let wel goed op de grootte van de kleding. Zeker als je houdt van strak zittende kleding moet je misschien even alles passen of meerdere maten bestellen online.

Overweeg Brooks als je gaat kijken voor nieuwe kleding voor de herfst / winterperiode. Veiligheid voor alles!