Rennen naar 2021

Als hardloper hebben we in 2020 aan de ene kant veel te klagen gehad en aan de andere kant ook weer niet. Hardloop evenementen zoals de Marathons van Amsterdam, Rotterdam en de Dam tot Damloop gingen niet door in de vorm die we kennen: als massale evenementen.

Dit jaar geen Dam tot Dam loop

Dat is enorm balen want je werkt ergens naar toe, zeker een marathon vereist training om in de juiste vorm te komen. Evenementen zijn ook voor beginnende hardlopers de stok achter de deur om door te gaan met rennen om in ieder geval bijvoorbeeld de Halve van Haarlem gelopen te hebben.

Maar we mogen nog rennen

Rennen kan je overal

Aan de andere kant ben ik persoonlijk blij dat nog steeds kunnen hardlopen. De lockdown is gelukkig niet zo streng dat je huis niet uit mag en dat je gerust een rondje kunt gaan rennen, alleen of op gepaste afstand met een loopmaatje. Daarbij komt dat thuiswerken niet optimaal is maar wel de mogelijkheid geeft om nog snel eventjes aan het begin of aan het einde van de dag een rondje te rennen of zelfs de lunch te gebruiken voor een klein rondje hardlopen.

Virtueel rennen

In 2020 hebben we ook veel meer virtuele runs gezien. Ik heb er ook een aantal gedaan. Het is in zekere zin ook logisch om het op deze manier aan te pakken. Het geeft toch een mogelijkheid om je te meten met andere mensen maar de dimensie is anders. Tijdens Covid loop je natuurlijk alleen of hoogstens met twee. Er staat geen publiek langs de kant die applaudisseert en die extra boost kunt geven. Voor je loopt niet de ene persoon die je kunt inhalen.

Global Running Day via Run2Day

Le Champion Christmas Challenge

Le Champion, een van de grootste organisatoren van hardloopevents in Nederland zal tussen nu en maart 2021 geen hardloop organiseren in de traditionele vorm, dus geen halve marathon van Egmond. Als je kijkt op de site dan zie bij de evenementen dat alles tot maart is afgelast, de circuit run, een van de eerste events die in 2020 werd afgelast staat nog op ‘hou me op de hoogte’ . maar dat wil niet zeggen dat er geen virtuele events zijn. De Le Champion Christmas Challenge biedt hardlopers fietsers en wandelaars de mogelijkheid om een virtuele race te doen. Hardlopers kunnen kiezen uit een aantal afstanden,5 km, 10 km, 15 km en de halve marathon. Voor vijf euro (3 euro voor Le Champion leden) doe je mee en voor een extra 4.50 euro krijg je een speciale medaille voor in de kerstboom. De Christmas Challenge loopt van 19 december van tot 3 januari 2021. er wordt gebruik gemaakt van de speciale app om de run te registreren en jouw resultaten te laten zien ten opzichte van de andere deelnemers. Op dit moment hebben ongeveer 1000 mensen zich ingeschreven voor de challenge.

NN Running Day

Maar dat is niet de enige virtuele run. Ook Nationale Nederlanden heeft twee events : NN Running Day Christmas Edition (19/20 december) en New Years Edition (1/2/3 januari). Beide evenementen zijn gratis. De kersteditie ondersteunt vijf en 10 km afstanden de nieuwjaarseditievoeg daar nog de halve marathon aan toe. Ook NN maakt gebruik van een app die je moet downloaden maar die bijvoorbeeld ook een startschot geeft, tussentijden en zo voort. Nadeel is dat je wel een smartphone moet meenemen op je run. Het is niet bekend of je een tcx bestand zou kunnen uploaden en zo mee zou kunnen doen.

Eindig 2020 goed

Dit jaar zal de geschiedenisboeken ingaan als een jaar wat het beste kan worden omschreven in de woorden van de Engelse koningin Elisabeth die in 1992 het jaar beschreef als een Annus Horribilis (in de link hiernaast kan je lezen waarom ze dit zei).

In goed Nederlands is dit een verschrikkelijk jaar en ik denk dat iedereen het daar wel mee eens is. Maar je kunt er niets aan doen behalve het van de positieve kant bekijken. Ik sluit 2020 af zoals ik het ook begonnen ben, hard lopend.

Maar laten we ook vooruitkijken naar het volgende jaar wel zeker niet alle problemen zullen zijn opgelost is het toch voldoende reden om optimistisch te zijn.

Met de komst van een vaccin zouden in staat moeten zijn om ons leven weer een beetje meer in te lichten zoals we dat vroeger deden. Voor hardlopers betekent dat bijvoorbeeld dat we weer gewoon wedstrijdjes zouden kunnen gaan lopen misschien niet zo massaal gelijk in het begin met 35.000 man op elkaar gepakt maar misschien wat kleinschaliger evenementen.

Hoe dan ook, ook in 2021 blijven we lopen. Het is goed voor je lichaam en voor je geest. Veel goede Kilometers in 2021!