Polar introduceert Grit X

Polar introduceert hun nieuwste outdoor multi-sport horloge: Polar Grit X. Polar Grit X is speciaal ontworpen voor outdoor-liefhebbers. Natuurlijk zijn ook de andere horloges van Polar zoals de Vantage en Ignite geschikt om buiten te gebruiken maar de Grit X mikt speciaal op de duursporter buitenshuis.

Volgens Polar is er een robuust, lichtgewicht ontwerp (64 gram) ultra-lange batterijduur (40 uur continue en 100 uur in meer standby mode) en geheel nieuwe functies (naast de bekende elementen die je van Polar kent, zoals hartslagmeting, GPS en zo voort). Die ultrarun van 10 uur kan je dus gerust gaan doen.

We hebben het horloge nog niet voor test binnen gehad dus op dit moment schrijven we dit van de online aankondiging die we vorige week kregen.

De drie kleuren die beschikbaar zijn

Polar Grit X is ontworpen conform de militaire standaard MIL-STD-810G. Dit is een standaard van het Amerikaanse leger die horloges test in allerlei omstandigheden in de buitenlucht zoals hoge en lage temperaturen, lage luchtdruk en nog veel meer situaties. De ‘ normale’ 130 sporten zoals ook bij de Vantage modellen wordt ondersteund.

Nieuwe functies

Zo is er de nieuwe Hill Splitter-functie die vertelt of je heuvel op of af gaat. We zijn benieuwd of dit in het Nationale Park de Kennemerduinen een toegevoegde waarde oplevert omdat de ervaring is dat je in iedere geval daar wel duidelijk merkt of je omhoog of omlaag gaat.

Heuvel op en down

Wat natuurlijk wel belangrijk is, is om te zien wat je prestaties waren. We vergelijken het dan met de Vantage M en de Ignite om te zien of Grit X meer informatie geeft zoals meting van running power aan de pols (zoals ook bekend van de Vantage V). Polar Flow is het online component waarin de informatie beschikbaar is.

Herinnering om te drinken

Voeding

IN veel gevallen, zeker bij korte runs is voeding minder van belang, vocht daarin tegen bij warm weer wel. Wie het wel eens heeft meegemaakt, echte hongerklop of enorme dorst weer wat ik bedoel met het feit dat je voldoende moet drinken en eten bij langere inspanning.

App, Polar Flow en de Grit X

In het horloge zit FuelWise die je op maat automatische herinneringen geeft over het behouden van het juiste niveau van hydratatie en voedingsstoffen gedurende lange sessies.

Koppeling met Komoot

Andere nieuwe functies van de nieuwe Polar Grit X zijn de integratie met Komoot voor routeplanning (naar verluidt turn by turn) en actuele weersvoorspellingen, die je kunt gebruiken om je prestatie aan te passen. Je laadt de route vanuit Komoot naar het horloge laadt. Hoe lang de route mag zijn is ook nog niet bekend bij ons. Maar daar komen we misschien wel achter na die review.

Turn by turn navigatie

Bekende functies

Polar Grit X beschikt ook over diverse Polar’s Smart Coaching-functies die we ook van andere modellen kennen:

Interessant?

Als we naar de specificaties kijken van het horloge dan lijkt het interessant. De prijs plaatst het horloge meer in de range van de Vantage V dan van de Vantage M en Ignite die duidelijk goedkoper zijn (zo’n 200 euro). Daarmee mik je ook niet op de grote groep (Vantage M) of specifiek vrouwen (Ignite) maar of op de echte hardcore outdoor sporter of de liefhebber van technologie.

Het is zeker een horloge wat we aan de tand gaan voelen, misschien niet op een ultrarun maar een rondje van een 100 km op de fiets, 20 km rennen en paar kilometer zwemmen moet er wil mee worden getest. Dit natuurlijk niet allemaal op een dag (hoewel qu tijd dat wel zou lukken) maar over twee of drie dagen, ook om te zien of de batterij het echt lang uit houdt zonder op te laden.

Prijs

Polar Grit X kost €429,90 en is vanaf vandaag verkrijgbaar op polar.com. In mei volgen dan de diverse (online) retailers.

Er zijn drie kleuren: zwart, groen (maat M/L) en wit (maat S/M). Daarnaast zijn er diverse andere polsbandjes van siliconen, textiel en leer zijn verkrijgbaar voor respectievelijk €29,95, €39,95 en €49,95.