PAT-waarde op de Polar Vantage V3: dit kun je ermee

Polar Vantage V3 voor hardlopers

Het Polar Vantage V3 sporthorloge beschikt over een compleet nieuwe functie Pulse Arrival Time (PAT). Die houdt de gezondheid van je hart in de gaten. maar hoe werkt het eigenlijk? Daar kijken we naar in dit artikel!

De Polar Vantage V3 is het nieuwste high-performance sporthorloge voro serieuze sporters. Het werd in oktober 2023 aangekondigd en heeft een paar verbeterde functies ten opzichte van zijn voorganger. De gebruikservaring is ook verbeterd. Je krijgt een flinke hoeveelheid tools voor training, herstel en prestaties.

Bekijken:

Dit kun je meten met Pulse Arrival Time (PAT)

Pulse Arrival Time (of PAT) is relatief nieuw. Het geeft aan hoeveel tijd een puls van je bloed nodig heeft om van het hart naar je pols te verplaatsen. Een dergelijke functie zat al langer in slimme weegschalen (bijvoorbeeld Withings), maar op een smartwatch was het moeilijker voor elkaar te krijgen. Polar is er nu in geslaagd. De functie kreeg relatief weinig aandacht in reviews en in de aankondigingen van Polar, maar is toch de moeite waard om eens wat dieper in te duiken.

Polar Vantage V3 zijkant

De PAT-functie gebruikt metingen van de ECG-sensoren en de optische hartslagmeter. De Vantage V3 registreert het precieze moment waarop het hart klopt en de daaropvolgende hartslag bij de pols. Hiermee krijg je een goed beeld van je hartgezondheid. Het meten van PAT kan een indirecte indicator zijn van de arteriΓ«le stijfheid en veranderingen in bloeddruk. Het zou een opstapje kunnen zijn totdat Polar volwaardige bloeddrukmetingen op de pols introduceert.

PAT-waarde meten met Polar Vantage v3

PAT bekijken in de Polar Flow-app

Voorlopig is PAT alleen te zien in de Polar Flow-app. Als je op de grafiek tikt krijg je een gedetailleerde weergave van de metingen. Je krijgt twee meetwaarden te zien: PAT bij contractie en PAT bij ontspanning. Ze worden gemeten op twee verschillende tijdstippen van de drukgolf. Simpel gezegd geeft PAT aan hoe gezond je bloedvaten zijn. Dit kan veranderen als je ouder wordt. Ook je bloeddruk en de flexibiliteit van je slagaders zijn van invloed. Als je ouder wordt, worden je slagaders meestal stijver en wordt het PAT-getal kleiner.

PAT-waarde meten met Polar Vantage v3
De twee PAT-waarden van de Polar Vantage v3 zie je in het rode kader.

Goed om te weten is dat het PAT-getal in de loop van de dag kan veranderen, bijvoorbeeld door de activiteiten die je aan het doen bent, hoe gestresst je bent en of je hebt gesport. Daarom is het beter om de meting elke dag op hetzelfde moment te doen, bijvoorbeeld meteen nadat je wakker bent geworden.

De Polar Vantage V3 is zo’n honderd euro duurder dan zijn voorganger, de V2. Het kan ook een goede keuze zijn als je bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 965 overweegt. Beide zitten ongeveer in dezelfde prijsklasse.

Bekijken:

Alternatieven:

Garmin ForeRunner 965: €649 bij RunningDirect

Polar Vantage V2: €450 bij All4Running