Met deze loopband-apps kun je rondlopen in een wisselende omgeving

Bitgym-app

Nu het weer kouder wordt komen er momenten dat je geen zin hebt om in de buitenlucht te gaan hardlopen. De loopband is dan een goede manier om je conditie op peil te houden. Maar je mist toch wel iets, in vergelijking met het rondlopen door het park of langs de weilanden bij jou in de buurt. Gelukkig zijn er apps waarmee je wat afleiding krijgt.

Loopband-apps met omgevingsvideo’s

We bespreken in dit artikel drie apps: Bitgym, Kinomap Fitness en Treadmill Trails. Alledrie laten ze landschappen zien, zodat het lijkt alsof je zelf in een inspirerende omgeving loopt. Je kunt hiervoor het beste een iPad met groot scherm gebruiken, of het scherm doorsturen naar een tv-scherm, zodat je wat meer de illusie hebt dat je daadwerkelijk ergens rondloopt. Je kunt hiervoor een Apple TV of een HDMI-kabel gebruiken. Eventueel kun je ook gebruik maken van een beamer; handig als de loopband bij je thuis staat. Zorg dat je een goede draadloze verbinding hebt, zodat je geen last hebt van schokkerige beelden of vertraging.

BitGym

BitGym werkt met een abonnementenmodel, al kun je wel van tevoren een voorbeeld van 10 minuten zien, voordat je de portemonnee hoeft te trekken. Je kunt dus even testen of het met jouw loopband werkt. Je betaalt โ‚ฌ7,99 per maand en krijgt daarvoor toegang tot meer dan 100 HD-video’s. Ook kun je video’s opslaan in een ‘kluis’ zodat je ze ook offline kunt bekijken. Doe je dat niet, dan stream je ze gewoon naar je toestel en dat kost minder opslagruimte.

BitGym vraagt om toestemming om je frontcamera te gebruiken. Dit gebruikt de app om je tempo te schatten, zodat de snelheid van de video daarop kan worden aangepast. Hoe sneller jij loopt, hoe sneller de video gaat. Als jij gaat pauzeren, doet de video dat ook. Je kunt kiezen uit loopband, stationaire fiets, elliptische machine en ergometer. De beelden zijn daarop afgestemd. Zo kun je op de fiets kiezen voor een roadtrip, terwijl je op de loopband kiest voor een trailrun. Tijdens het lopen zie je allerlei interessante info over de omgeving, je hoort natuurgeluiden en je krijgt soms wat gesproken aanmoedigingen. Eventueel kun je naar eigen muziek luisteren. Je ziet ook je snelheid en de verstreken tijdsduur en je kunt een (optionele) hartslagmeter via Bluetooth koppelen, zodat je makkelijker in je zone blijft.

Met de gratis versie zie je alleen 10 minuten durende video’s, terwijl je tegen betaling zo lang kunt lopen als je zelf wilt.

BitGym downloaden voor iPhone en iPad

Kinomap Fitness

Kinomap Fitness kost net als BitGym โ‚ฌ7,99 per maand en werkt met loopbanden, stationaire fietsen, elliptische machines en meer. Deze app kan ook gegevens van je fitnessapparaat inlezen, maar het moet dan wel geschikt zijn. Je legt de koppeling via Bluetooth en als je een heuvel op klimt zal de weerstand en de helling automatisch worden aangepast aan de beelden in de video. Hiervoor heb je een externe sensor nodig, maar je kunt eventueel ook via de frontcamera van je iPhone of iPad je tempo laten bepalen.

Met een gratis account krijg je teogang tot de video’s en je favorieten. Eventueel kun je je eigen video’s uploaden. Je kunt kiezen uit allerlei omgevingen, zelfs in het water, zodat je ook op de roeimachine naar passende beelden kunt kijken. Met een Apple TV of HDMI-kabel stuur je de beelden naar je televisie. Uniek aan deze app is dat je kunt kiezen tussen variabele en constante snelheid. Ook kun je sporten tegen anderen, waarbij het erom gaat wie als eerste bij de finish is. Heb je geen vrienden die de app gebruiken, dan is er ook een ghost-mode, waarbij je het tegen een virtuele vriend opneemt.

De prestaties vind je terug in een workout-logboek, die je kunt delen met vrienden of uitwisselen met Strava, RunKeeper en andere online diensten.

Kinomap Fitness downloaden voor iPhone en iPad

Treadmill Trails

Deze app is gratis te downloaden en bevat 30 minuten beeldmateriaal om te proberen. Extra video’s van steeds 30 minuten kosten โ‚ฌ1,09 per stuk. Er is keuze uit meer dan 40 video’s waarbij je vooraf al een preview te zien krijgt. Kies de video, begin te lopen en geniet van de beelden, de muziek en de commentaarstem. Eventueel kun je naar eigen muziek luisteren.

Elke video is bijna 1 gigabyte groot, dus het geheugen van je iPhone of iPad raakt hierdoor wel snel vol. Ook kun je te maken krijgen met zwarte balken. Op YouTube kun je 30 seconden durende previews bekijken.

Treadmill Trails downloaden voor iPhone en iPad

Conclusie loopband-apps met wisselende omgevingen

Een app voor de loopband kan een oplossing zijn als je snel verveeld raakt en de natuurgeluiden en steeds wisselende uitzichten mist van het buitenshuis lopen. Maar het ziet er eigenlijk alleen goed uit als je het op een tv-scherm projecteert, want met je hoofd voorovergebogen op een klein iPhone-scherm kijken is niet erg comfortabel – met bovendien het risico dat de iPhone uit je hand glipt en kapot valt.

Vind je de prijs belangrijk, dan is Treadmill Trails de beste optie, omdat je per video betaalt. Maar dit is ook de minst goede app. BitGym en Kinomap Fitness bieden meer mogelijkheden en meer variatie, maar daar betaal je wel voor, namelijk โ‚ฌ7,99 per maand. Je kunt de kosten beperken door alleen in de wintermaanden een abonnement te nemen. Deze twee laatstgenoemde apps zijn het meest interactief en vooral Kinomap Fitness biedt ook nog leuke sociale functies.