Is hardlopen op het strand slecht voor je knieën?

Hardlopen op het strand

Als je vakantie aan het strand viert, is het verleidelijk om ook eens op het strand te gaan lopen. Je zult wel gemerkt hebben dat het veel zwaarder is om vooruit te komen, waardoor het meer energie kost. Het klinkt als de ideale workout, waarbij je tegelijk kunt genieten van zon, zee en strand. Maar is het wel goed voor je knieën?

Hardlopen op het strand

Hardlopen op zand kost meer energie en er moeten andere spieren in actie komen dan wanneer je op een harde ondergrond loopt. Het maakt daarbij veel verschil of je in het erg zware rulle zand loopt, of op de wat hardere stukken van het strand, vlak langs de waterlijn. Het is niet zozeer slecht voor je knieën en enkels, maar het is wel zo dat je bij contact van je hiel minder voorwaartse beweging krijgt. Je zult dus meer en andere spieren moeten inschakelen (bijvoorbeeld die van je kuiten) om hiervoor te compenseren, zodat je alsnog een aardige snelheid haalt.

Als je loophouding niet goed is, worden je gewrichten op een andere manier belast als je op een zachte ondergrond loopt. Knieblessures (tendonitis) of pijn in de achilleshiel is het meest voorkomende probleem bij mensen die geblesseerd zijn geraakt na rennen op het strand. Het is daarom belangrijk om op je loophouding te letten, goed op te warmen en niet zomaar de snelheid of tijdsduur op te voeren als je hardloopt op een ondergrond waar je niet mee vertrouwd bent.

Hardlopen op zand op blote voeten of niet

Als je op het strand bent, zul je niet altijd schoenen dragen. Is het verstandig om een sprintje te gaan trekken zonder schoenen? Op zich is barefoot hardlopen prima te doen. Het dwingt je wat meer om op de bal van je voet te landen in plaats van op je hiel. Het kan daarom minder belastend zijn voor je gewrichten. Toch heeft het ook voordelen om schoenen te dragen, die de schok van elke stap kunnen opvangen en je meer stabiliteit geven. Het ligt er maar net aan wat jij het fijnst vindt. Sommige mensen merken dat lopen zonder schoenen beter voor hun knieën is, al geeft het wel een wat zwaardere belasting voor je kuiten en enkelbanden. Zijn die goed getraind, dan kun je met een gerust hart op blote voeten gaan. Wandelen of hardlopen op zand kost ongeveer 30 procent meer energie dan op een harde ondergrond, dus als workout is het zeker een goed idee. Ook is het slim om wat te variëren tussen het natte, hardere zand en stukjes met rul zand, zodat de belasting op je lichaam ook varieert. Begin op een wat hardere ondergrond, zodat je voeten wat kunnen wennen.