Hardlopen met baby en kinderwagen

Hardlopen met kinderen

Hardlopen met een baby en kinderwagen kan een uitdaging zijn. Terwijl het hardlopen al heel wat fysieke inspanning kost, moet je ook nog zorgen dat je de kinderwagen voortduwt. Speciaal voor hardlopende ouders zijn er kinderwagens waarmee je kunt joggen. In dit artikel geven je tips waarop je moet letten bij het uitkiezen van een kinderwagen en vertellen we de beste tips.

Kinderwagens voor hardlopers

Hardlopen met een baby en kinderwagen kan een fantastische manier voor ouders zijn om fit te blijven, terwijl ze tegelijkertijd tijd doorbrengen met hun kleintje. Maar naast de fysieke inspanning van het hardlopen zelf, komt er bij deze activiteit nog wat meer kijken.

Er zijn speciale kinderwagens ontworpen voor hardlopende ouders. De Baby Jogger of Walker is daar een goed voorbeeld van. Deze kinderwagens zijn uitgerust met grotere wielen voor meer stabiliteit en een soepele rit, zelfs op ruigere terreinen. Een ander populair merk is de Bugaboo. Als je deze in de tweewielstand zet, is hij ook geschikt om mee te joggen. Vanwege zijn ontwerp is het echter voornamelijk geschikt voor lange rechte stukken; het maken van scherpe bochten kan wat lastig zijn.

Bekijk deze hardloop-kinderwagen bij Bol.com

Hier zijn punten om op te letten bij aanschaf van een kinderwagen voor hardlopers:

 1. Verstelbare handvatten: Afhankelijk van je lengte wil je de handvatten kunnen aanpassen voor optimaal comfort tijdens het hardlopen.
 2. Veiligheidsgordels: Zorg ervoor dat je baby veilig vastzit tijdens het hardlopen.
 3. Schokdempers: Voor een soepelere rit, vooral op oneffen terrein.
 4. Remmen: Essentieel voor extra veiligheid, vooral op heuvelachtige routes.

Let daarnaast ook op het volgende:

 • Grote wielen;
 • Liever een driewieler in plaats van een vierwieler;
 • Geen zwenkwielen, het voorwiel moet vast te zetten zijn;
 • Minimale rolweerstand: je wilt niet te hard duwen;
 • Maximale wendbaarheid: je wilt bij bochten niet teveel kracht zetten om bij te sturen;
 • Maximale stabiliteit: je wilt niet dat de wagen omvalt en een driewieler is nu eenmaal minder stabiel;
 • Een zodanig design, dat je tijdens het duwen niet voorover hoeft te buigen en met je voeten niet het onderstel raakt;
 • Zorg voor goede veiligheidsmaatregelen: een duwstang die niet glibberig wordt als je gaat zweten en een polsband voor als je kinderwagen op hol dreigt te slaan.
Hardlopen met kinderwagen

Tips voor hardlopen met een kinderwagen

Hardlopen met een kinderwagen kan een geweldige manier zijn om te multitasken – je blijft fit terwijl je quality time doorbrengt met je baby. Maar veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Zorg ervoor dat je altijd alert blijft op je omgeving en geniet van deze speciale momenten!

Tip 1: Wissel van sport. Als het hardlopen aanvankelijk niet echt lekker gaat omdat je moeite hebt om de kinderwagen steeds aan te duwen, kun je ook overwegen om te gaan skeeleren/skaten in plaats van hardlopen.

Tip 2: Probeer het eerst uit op een verharde weg of een fietspad. Als het niet bevalt, kom je daar binnen een paar honderd meter al achter en kun je rustig weer naar huis wandelen.

Tip 3: Vergeet niet om je baby te beschermen met zonnebrandmiddel en een hoedje of muts. Neem ook andere essentials zoals vochtige doekjes en een flesje water mee.

Tip 4: Kies bij voorkeur een bekende route, zodat je bent voorbereid op obstakels onderweg. Maar blijf alert op openslaande autodeuren, fietsen, honden en gaten in de weg. En kies een geschikte route, zonder drukke straten of paden met veel obstakels.

Tip 5: Begin rustig, zodat je gevoel krijgt bij de beweging en houding. Door het duwen van de kinderwagen kan je houding veranderen. Probeer rechtop te blijven lopen en wissel regelmatig van hand bij het duwen.