Zo moet je hardloopkleding wassen: hou het lekker schoon!

Wasmachine

Na een lange hardlooptraining heb je geen zin om meteen je kleding te gaan wassen. Dat hoeft ook niet, want met de tips uit dit artikel houd je je hardloopkleding langer fris en gaat het langer mee.

Je komt thuis van een rondje hardlopen en je hebt echt geen zin om meteen alles op te hangen en uit te spoelen. Je gooit je kleding in de wasmand en na een paar dagen zul je merken: het gaat stinken. Met de tips hieronder hou je je hardloopkleding schoon en fris.

#1 Kies voor antibacteriële stoffen

Het klinkt misschien onlogisch, maar onze eerste tip is om je kleding helemaal niet te wassen. Wil je voorkomen dat hardloopkleding gaat stinken, dan zijn er speciale materialen die zweet snel afvoeren en de groei van bacteriën afremmen. Deze materialen zorgen voor extra ventilatie, zorgen dat je tijdens het sporten fris blijft en voorkomen dat bacteriën zich kunnen ophopen. Kleding met een Polygiene-coating hoeft bijvoorbeeld minder vaak te worden gewassen, zodat het niet alleen tijd maar ook geld en het milieu spaart. Je kleding gaat bovendien langer mee als je het niet steeds hoeft te wassen. Je leest er meer over in dit artikel:

Zo voorkom je dat hardloopkleding gaat stinken

#2 Hang kleding meteen te drogen

Het kost nauwelijks moeite en het voorkomt dat je je kleding steeds moet wassen: hang je hardloopkleding bij thuiskomst meteen op, liefst in de buitenlucht. Vochtige hardloopkleding kan gaan schimmelen als je het in een sporttas laat liggen of op een hoop gooit. Ook na het wassen houdt je shirt dan een muffe geur.

#3 Spoel ze uit

Je hoeft echt niet na elke training je kleding te wassen. Een snelle en makkelijke manier om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen is om hardloopkleding meteen even te spoelen. Gebruik daarvoor een emmer water met een scheutje (schoonmaak)azijn. Voor nog geen euro koop je een fles met anderhalve liter schoonmaakazijn, dat je ook kunt gebruiken om de kleuren levendig te houden in de was. Gebruik één deel azijn op vier delen water en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Je kunt ook baking soda (bakpoeder) of citroensap gebruiken.

#4 Zon en wind zijn je vrienden

Wil je zo lang mogelijk plezier hebben van je hardloopkleding, gooi ze dan niet steeds in de droger. Het is veel milieuvriendelijker en beter voor je kleding om in de buitenlucht te drogen. Met het zonnetje erop zijn je hardloopshirt en -broek in no-time weer droog. De zonnestralen zijn bovendien een natuurlijke bacterieremmer. Kleding dat buiten in de wind heeft gehangen ruikt meteen een stuk frisser.

#5 Was zo warm mogelijk

Tegenwoordig is het de gewoonte om zo koud mogelijk te wassen, soms zelfs lager dan 30 graden. Dat is prima voor handdoeken en andere spulletjes die niet erg vies worden, maar hardloopkleding zit vol met zweet en vuil. Was op de hoogst mogelijke temperatuur die het materiaal aankan. Vooral bij katoen kun je makkelijk bij 60 graden wassen, zonder dat het kapot gaat. Je kunt ook speciale wasmiddelen voor sportkleding gebruiken, maar dat hoeft niet en het is vaak wat duurder. Voeg bij gekleurde stoffen wat azijn toe om de kleuren langer mooi te houden.

#6 Gebruik weinig wasmiddel en wasverzachter

Gebruik zo weinig mogelijk wasmiddel tijdens het wassen, om te voorkomen dat restjes achterblijven op het materiaal. Hardloopkleding is vaak gemaakt van technische materialen met bepaalde eigenschappen. Gebruik ook geen wasverzachter: die leggen een beschermlaagje over de vezels waardoor ze minder goed werken. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed vocht afvoeren.

#7 Droog niet te heet

Eerder hebben we al gezegd dat je het beste in de buitenlucht kunt drogen. Mocht dat echt niet lukken en is binnenshuis drogen ook geen optie, dan kun je de wasdroger gebruiken. Maar pas op bij elastische stoffen. Te hoge temperaturen zorgen ervoor dat het elastiek sneller veroudert en dat is funest voor de levensduur van je hardloopkleding.