Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

Flow-borstband

Flow: hardloopprestaties verbeteren op basis van je ademhaling

Een borstband is meestal bedoeld om je hartslag te meten. De Flow laat echter zien dat het ook anders kan: deze borstband is bedoeld om je ademhaling in de gaten te houden, zodat je uiteindelijk beter presteert tijdens het hardlopen. SweetzPot is de bedenker van de Flow-band. Voor $169 kun je een gokje nemen op Kickstarter en krijgt dan de borstband (als alles goed gaat) in juli of augustus toegestuurd. Met de Flow willen de makers laten zien hoe je ademhaling je performance beïnvloedt. Je krijgt te zien hoe vaak je ademt, je ademhalingspatroon en ook de zogeheten ventilation en ventilation threshold. En ja, natuurlijk krijg je ook je hartslag te zien.

Flow: beter hardlopen dankzij je ademhaling

Op basis van al die data berekent de Flow je athletic sweet spot. Je kunt zelfs een berekening krijgen van je runners high en je waarschuwen als het zover is. Ook kan het je trainen om vaker of sneller een runners high te krijgen. Alles is te zien in de bijbehorende app, waar je een animatie te zien krijgt van je eigen ademhalingspatroon.

Waarom ademhaling? Nou, vooral omdat je dat gemakkelijk zelf kunt sturen. Het is een van de weinige lichaamsprocessen die we zelf in de hand hebben, al gebeurt het ook automatisch zonder dat we erover na hoeven te denken. Je hartslag is moeilijker actief te beïnvloeden, maar je ademhaling kun je bewust aanpassen door langzamer of dieper te ademhalen.

Flow-sensor

Sterker nog, Sagar Sen, mede-bedenker van de Flow, is nog veel stelliger. “Hartslag betekent niets meer”, aldus Sen. “Ademhaling is een veel beter gecontroleerde meting van je inspanning. De Flow in liters per minuut reageert veel sneller op de inspanning die je doet. Een sporter ademt veel meer lucht tijdens een hoge intensiteit.” Daardoor zou je beter je trainingszones kunnen definiëren, die je ook gemakkelijker kunt sturen met je ademhaling. “We geloven dat meting van ademhaling de hartslag van de troon zal stoten”.

Flow ademhaling meten

Dat zijn nogal krasse uitspraken, waarvan we ons afvragen hoe snel ze werkelijkheid zullen worden. Toch heeft Sen een punt: ademhaling is van directe invloed op je prestaties. Ademhaling helpt wel om je spieren te voorzien van zuurstof. Hoe efficiënter je ademt, hoe meer zuurstof je spieren kunnen gebruiken.

Meer info op Kickstarter.

Redactie • 4 maart 2018


Previous Post

Next Post