Fitbit Ace LTE: Google’s nieuwe smartwatch voor (rijke) kinderen

Fitbit Ace LTE twee kleuren

Als actieve, hardlopende ouder maak je je waarschijnlijk wel eens zorgen of je kinderen wel voldoende beweging krijgen. Kinderen zijn gek op gamen, spelen daardoor minder vaak op straat en eten het liefst patat uit de airfryer. Met de Fitbit Ace LTE wil Google zorgen dat kinderen een wat actievere levensstijl aanleren. Deze nieuwe wearable voor kinderen is voorzien van een mobiele dataverbinding, zodat je realtime de locatie van je kind kunt volgen. Want als je kind vaker buitenshuis is, wil je natuurlijk wel dat het veilig is.

Een actiever kind, dankzij de Fitbit Ace LTE

Er zijn wel eens momenten geweest dat Fitbit alles uit de kast trok bij de introductie van een nieuwe wearable. Maar nu het bedrijf alweer een tijdje geleden is overgenomen door Google, worden nieuwe producten bijna geruisloos op de markt gebracht. En dat is jammer, want de nieuwe Fitbit Ace LTE heeft toch best wel wat leuke functies te bieden.

Ten eerste is het bedoeld om kinderen te helpen een gezonder leven te leiden door middel van leuke, gamified oefeningen. Ten tweede helpt het de communicatie tussen ouders en kinderen te verbeteren en wordt geprobeerd om de veiligheid van kinderen te vergroten met behulp van realtime locatie gegevens. Het is de eerste connected smartwatch van Fitbit, die speciaal gericht is op kinderen.

Design van de Fitbit Ace LTE

Het horloge lijkt op andere Fitbit-smwartwatches, zoals de Sense 2 en Versa 4. De Fitbit Ace LTE heeft een behuizing van roestvrij staal en gerecycled plastic en wordt geleverd met een verhoogde rand rondom het scherm, om te voorkomen dat het glas gemakkelijk breekt. Verder komen de specs grotendeels overeen met de Google Pixel Watch 2. Hij heeft een Snapdragon W5-chip, 2 GB RAM en 32 GB intern geheugen. Bovendien is de Fitbit Ace LTE waterdicht tot 50 meter.

Fitbit Ace LTE smartwatch

De batterij gaat 16 uur mee, ruim voldoende voor de gemiddelde schooldag. De pinvormige oplader is dezelfde als die van Pixel Watch 2. Wat connectiviteit betreft, beschikt hij over 4G LTE, Wi-Fi en Bluetooth 5.0, NFC en GPS. Kortom: een behoorlijk geavanceerde smartwatch en dat blijkt ook wel uit de prijs. Wel zijn er ten opzichte van de Pixel Watch 2 een paar sensoren verwijderd die niet zo relevant zijn voor kinderen, zoals de ECG (alleen te gebruiken vanaf 22 jaar en ouder). Het horloge beschikt wel over een optische hartslagmeter, een versnellingsmeter, gyroscoop, hoogtemeter, magnetometer en omgevingslicht sensor.

Gaming- en fitnessfuncties van de Fitbit Ace LTE

Hoewel de Fitbit Ace LTE eruit ziet als een standaard smartwatch, heeft hij een aantal aanpassingen die hem geschikt maken voor kinderen van verschillende leeftijden. Goed om te weten: je kunt er geen apps van derden op installeren en er is ook geen toegang tot de Google Play Store-app. Kinderen kunnen alleen apps van Google zelf gebruiken en die bevatten geen in-app aankopen of advertenties.

Fitbit Ace LTE Eejies

De smartwatch bevat allerlei fitnessgerichte games voor kinderen, om ze te helpen actiever te worden. Om punten te kunnen scoren moet je daadwerkelijk fysiek bewegen. Een kind kan bijvoorbeeld pas naar een volgend level gaan, als een bepaalde mate van activiteit is bereikt. Google noemt dit ‘intervalgebaseerd gamen’. Als beloning voor hun inspanningen kunnen kinderen kaartjes verdienen waarmee ze in-app-avatars kunnen aanpassen, genaamd ‘eejies’. De games variëren van vissimulators tot doolhof-ontsnappingsspellen en puzzeluitdagingen.

Ace LTE herkent en beloont alle soorten fysieke activiteit, of het nu verstoppertje spelen is, op bed springen of een dansje doen. Al deze bewegingen verschijnen in Fitbit’s nieuwe activiteitsring: de Noodle. Je krijgt felicitaties als je je dagelijkse bewegingsdoel haalt.

Fitbit Ace LTE zijkant

Fitbit Ace LTE: locatie, betalen en berichten uitwisselen

De Fitbit Ace LTE functioneert in veel opzichten als een normale smartwatch, maar er zijn wel wat beperkingen. Kinderen kunnen rechtstreeks vanaf hun pols berichtjes sturen, bellen en spraakmemo’s naar hun ouders sturen. Dit kan ook naar een door hun ouders goedgekeurde lijst van maximaal 20 andere contacten.

Via de Ace-app kunnen ouders de locatie van hun kinderen volgen en realtime bekijken. Locatiegegevens worden echter wel na 24 uur verwijderd en activiteitgegevens verdwijnen na maximaal 35 dagen. In de toekomst zullen kinderen ook met de Fitbit Ace LTE kunnen betalen, via Google Wallet. Ouders kunnen instellen hoeveel ze maximaal kunnen besteden en krijgen realtime meldingen over uitgaven.

Prijs van de Fitbit Ace LTE: alleen voor kinderen van rijke ouders

De Fitbit Ace LTE komt op 5 juni uit in de Verenigde Staten en kost $229,95 in de Google Store. De smartwatch zal ook via Amazon te koop zijn. Andere landen volgen mogelijk later.

Het kan uiteindelijk wel uitpakken als een duur grapje: om de mobiele datafuncties te gebruiken heb je een Fitbit Ace Pass nodig en dat kost $120 per jaar of $10 per maand. Dat is een stuk duurder dan de €5 per maand die de Nederlandse providers vragen voor een smartwatch-datasim. En die maandelijkse kosten komen nog bovenop de toch wel hoge aanschafprijs, waardoor de Fitbit Ace LTE alleen is weggelegd voor rijkeluiskinderen, die toch al vaak meer beweging krijgen dan hun leeftijdgenoten uit armere gezinnen.

De slogan van Google “de smartwatch waar zowel kinderen als ouders dol op zullen zijn”, is dan ook wat overdreven. Kinderen vinden het misschien leuk, al zullen ze wat sceptisch zijn over de voortdurende locatietracking en de beperkingen, maar ouders zullen zich wel twee keer achter de oren krabben of de kosten niet wat overdreven zijn. Van de andere kant: als je kind de beoogde erfgenaam is van een miljoenenimperium, spelen kosten natuurlijk geen rol.

Om nog meer geld uit te kunnen geven biedt Google zes verzamelbandjes aan. Elke band heeft ingebouwde technologie waarmee je nieuwe items, stijlen en kamers kunt ontgrendelen. Dit werkt op dezelfde manier als een mini-gamecartridge. Sluit je bijvoorbeeld de groene band aan, dan krijg je de nieuwe karakters Wally en Spooky Pug. De bandjes worden apart verkocht en er zullen regelmatig nieuwe verschijnen.