De beste hardloopapps voor elk doel

MapMyRun

Er zijn heel veel apps voor hardlopers, maar welke de beste voor jou is, is volkomen afhankelijk van je doel. Ben je beginner en wil je snel fit worden? Dan heb je een andere app nodig dan wanneer je een ervaren loper bent en wat meer sociale interactie zoekt. Of wanneer je leuke hardlooproutes wilt vinden. Het aanbod is enorm, maar met de apps die we hieronder bespreken kies jij de app die het best bij jouw doel past.

  1. Hardlopen voor beginners: Couch25K
  2. Hardlooproutes vinden: MapMyRun
  3. Sociaal hardlopen: Strava
  4. Trailrunning: Trail Run Project
  5. Hardlopen met begeleiding: Aaptiv
  6. Apps van bekende sportmerken

#1 Beste hardloopapp voor beginners: C25K

C25K staat voor Couch to 5K. Het houdt in dat je gaat trainen om van een luie bankhanger te veranderen in een fitte sporter die 5 kilometer aan één stuk kan hardlopen. Er zijn diverse apps die de Couch to 5K-aanpak volgen, waaronder de C25K app. Die is verkrijgbaar voor iOS en Android en is speciaal bedoeld voor beginners. In de meest eenvoudige versie van de app krijg je een training van 9 weken voorgeschoteld, die je alleen maar hoeft te volgen om uiteindelijk 5 kilometer te kunnen lopen. De app is volledig gratis te gebruiken.

Je loopt drie dagen per week en begint op dag 1 met een dertig minuten durende workout waarbij je afwisselend gaat joggen en wandelen. Uiteindelijk ben je in staat om een 5K te lopen en kun je bijvoorbeeld aan je eerste 5K-wedstrijd meedoen. Een nieuwe sport oppakken kan eng zijn, maar deze app probeert het zo makkelijk mogelijk te maken, ongeacht je niveau.

Bij elke workout krijg je gesproken instructies die je via de oordopjes hoort. Je hoeft je dus niet af te vragen of het alweer tijd is om te wisselen tussen wandelen en rennen. In de app vind je ook de mogelijkheid om muziek af te spelen. Wil je meer, dan is er ook een Pro-versie van de app die calorieën en afstanden meet en bovendien een kaart van je route laat zien. De Pro-versie bevat bovendien geen reclame.

Downloaden voor iOS en Android

#2 Beste hardloopapp voor het vinden van nieuwe routes: MapMyRun

MapMyRun is een hardloopapp van kledingfabrikant Under Armour en is zowel verkrijgbaar voor iOS als voor Android. Deze app heeft een behoorlijk grote community. Met de app kun je de duur en afstand van je loopjes vastleggen en tegelijk een kaart maken van de afgelegde route.

Het werkt moeiteloos samen met de Apple Watch en de slimme hardloopschoenen van Under Armour, al zijn die niet noodzakelijk om de app te kunnen gebruiken. Heel handig is de Route Genius. In de gratis versie van MapMyRyn kun je de Route Genius gebruiken welke hardlooproutes anderen in de buurt hebben vastgelegd. Er zitten overigens ook routes in voor wandelen en fietsen.

Under Armour MapMyRun-app

Deze app is vooral handig als je op een onbekende plek bent en geen idee hebt waar de leuke hardlooproutes te vinden zijn. Bijvoorbeeld in de buurt van je hotel. Je kunt filteren op afstand en gevonden routes opslaan voor later. Ook kun je meteen beginnen te lopen. In de betaalde versie van de app kan Route Genius ook persoonlijke routes voor je maken, gebaseerd op eigenschappen die je zelf kiest.

Downloaden voor iOS als voor Android

#3 Beste app voor sociaal hardlopen: Strava

Strava is verkrijgbaar voor iOS en Android. Je kunt het gebruiken om je hardloopactiviteiten realtime vast te leggen. Maar de meest unieke eigenschap is het sociale netwerk van sporters. Je vindt in de app een lijst met suggesties van atleten die je kunt volgen. Ook kun je de app koppelen met Facebook, zodat je vrienden erin verschijnen. Er zijn uitdagingen en clubs waaraan je kunt meedoen, zodat je niet alleen hoeft te sporten.

Sträva hardlopen voor sociale mensen

Ben je competitief ingesteld, dan zul je ongetwijfeld graag een blik werpen op de leaderboards van Strava. Daarmee kun je records op een bepaald parcours bekijken, bijvoorbeeld op populaire hardlooproutes. Je kunt vervolgens proberen om de beste te worden op dat parcours. Zo kun je indruk maken op je vrienden en tegelijk op de hoogte blijven welke runs zij deze week zoal hebben gedaan.

Downloaden voor iOS en Android

#4 Beste trailrunning app: Trail Run Project

Vind je trailrunning helemaal te gek, dan is Trail Run Project meer jouw ding. Het is gratis te downloaden voor iOS en Android. Op basis van je locatie kun je zien welke trails in de buurt zijn. Het is ideaal voor trailrunners die wel eens buiten de gebaande paden willen gaan en nieuw terrein willen ontdekken. Tegelijk weet je wat je kunt verwachten door de eigenschappen van de trail vooraf te bekijken.

Zie je een geschikte trail op de kaart, dan klik je erop en krijg je details te zien zoals afstand, hoogteverschil, huidige condities en een beschrijving. Je kunt ook reviews van andere gebruikers zien, zodat je weet of het leuk genoeg is. Bovendien kun je een routebeschrijving opvragen.

Verder kun je een trail toevoegen aan je todo-lijst of inchecken om bij te houden welke je al gedaan hebt. Kan je niet kiezen, dan is er een lijst met beste runs. Met GPS kun je zien wat je locatie is. Voor het vastleggen van afstand en snelheid zul je echter een andere app (of een sporthorloge) erbij moeten hebben.

Downloaden voor iOS en Android

#5 Beste hardloopapp met begeleiding: Aaptiv

Zoek je meer begeleiding, dan is er Aaptiv voor iOS en Android. Deze bevat meer dan 2.500 workouts, van cardio-sessies op de loopband tot trainingen voor buitenshuis hardlopen en wandelen. Er zitten ook workouts in voor krachttraining, boksen en meditatie. Alle workouts zijn voorzien van stembegeleiding door professionele trainers en zijn gericht op beginners en gevorderden.

Je krijgt tijdens het lopen subtiele hints in de vorm van coaching. De app geeft je de mentale en emotionele voordelen van een community die je support geeft. Ook kun je in de app altijd iets vinden dat aansluit op jouw fitheid, snelheid en hoeveelheid tijd. Met meer dan 20 verschillende trainers in de app is er altijd wel eentje die bij je past. Je kunt filteren op trainer, niveau, tijd en muziekgenre. Zo zit er bijvoorbeeld een ’90s Pop Guilty Pleasures workout in. Oordopjes in en gaan!

Je vraagt je misschien af waarom we de mateloos populaire app ‘Hardlopen met Evy’ niet hebben genoemd. Dat is een bewuste keuze. De meeste mensen kennen deze app wel en lopen ermee weg: blijkbaar spreekt begeleiding door een populaire Vlaamse tv-presentatrice veel mensen aan. Het kan prima zijn om mee te beginnen en als het je aanspreekt moet je die app ook eens proberen. Maar als je een stap verder wil gaan, vinden we dat Aaptiv echt betere opties biedt.

Downloaden voor iOS en Android

#6 Hardloopapps van bekende sportmerken

Je hoeft natuurlijk niet de app van jouw sportschoenen te gebruiken – maar het kan wél. We bespreken hier de drie bekendste merken met een app: Nike, Asics en Adidas. Ze zijn lang niet altijd in eigen huis ontwikkeld. Zo is Asics Runkeeper ontstaan uit de bekende app Runkeeper, die jarenlang als dé app voor hardlopers werd gezien. En Adidas Running is ontstaan vanuit Runtastic. De overname door zo’n groot kledingmerk kan gunstig of ongunstig uitpakken. Het betekent meer geld voor de verdere ontwikkeling en een breder bereik. Maar het kan ook betekenen dat de ontwikkelaars van het eerste uur afhaken omdat ze in een vergadercultuur zijn terechtgekomen, waarin het alleen nog draait om optie- en exitplannen. De mooiste dingen ontstaan vaak door echte passie voor het hardlopen en dat wordt een stuk moeilijker als je in een betonnen kantoorkolos zit.

Nike Run Club

Nike Run Club biedt persoonlijke coachingsplannen en een communityfeed waar je foto’s van je hardloopervaring kunt publiceren, met vrienden kunt strijden om het klassement en nog veel meer. Natuurlijk registreert de app ook je tempo, locatie, afstand, hoogte, hartslag en kilometertijden, zodat je je statistieken kunt bijhouden en een diepgaand beeld krijgt van je prestaties.

Meer info en downloaden voor iPhone en Android

Adidas Running

De Adidas Train and Run app houdt niet alleen al je vorderingen bij, maar zorgt er ook voor dat je voortgang boekt en beter leert presteren. De app houdt je route en afstand bij, plus een uitgebreide reeks meetgegevens, waaronder hartslag, tempo en verbrande calorieën. Premium-gebruikers krijgen nog meer functies, waaronder gepersonaliseerde trainingsplannen (voor afvallen, 5K’s, marathons en meer). Het is ook een goede keuze voor multi-sporters: de app kan workouts op het gebied van zwemmen, wandelen en fietsen bijhouden.

Meer info en downloaden voor iPhone en Android

Adidas Running app
De Adidas Running app op een Android-smartphone en iPhone.

Asics Runkeeper

Vraag willekeurige mensen naar dé hardloopapp en de kans is groot dat ze Runkeeper noemen. De app was jarenlang de bekendste app voor hardlopers en is na een overname nu onderdeel van het Japanse Asics. Naast het bijhouden van basisactiviteiten en statistieken zoals tempo en afstand, onderscheidt Asics Runkeeper zich met trainingsplannen, die zijn ontworpen om hardlopers te helpen vooruitgang te boeken. Je kunt ook kiezen voor een begeleide workout in de premium versie van de app, Runkeeper Go.

Meer info en downloaden voor iPhone en Android