Review: Asics Novablast 2

Onlangs keek ik naar mijn hardloopschoenen,.De linkerschoen begon slijtageplekken te vertonen. Ik heb de schoenen sinds januari dus een maand of negen nu. Maar hoeveel kilometer heb ik er mee gelopen? Even snel nagekeken in het webportaal van mijn hardloophorloge kwam ik uit op ongeveer 900 kilometer.

Dan kan het geen kwaad om eens te gaan kijken naar een paar nieuwe schoenen.

Hoe lang gaat een paar schoenen mee?

Hoewel de neus nog niet is doorgesleten is het aantal kilometers al behoorlijk hoog. Zo rond de 1000 kilometer is het wel tijd. Want al die kilometers komt jouw gewicht op de zool terecht en de demping wordt dan ook minder. Zoals je ziet is er ook al slijtage te zien. Ik loop alleen maar op dit paar en het wordt tijd om ze te vervangen.

Getest: de Asics Novablast 2

Ik ben qua schoenen aan de ene kant kieskeurig (sommige merken krijg ik blaren van), andere merken probeer ik uit. Asics is al jaren een van mijn favorieten na jaren lang alleen maar Saucony te hebben gedragen.

Een nieuw paar hardsloopschoenen die ook echt nog nieuw ruiken. Helaas zal dat van korte duur zijn, want de herfst is begonnen en op het eerste testrondje regent het. Nou ja, het spettert.

En toch doet het even pijn, je nieuwe schoenen aan in de miezerige regen, maar zo is het. Allang blij dat er geen trail in de duinen wordt gelopen.

Wat voor schoen is de Novablast 2?

De vraag is wat voor schoen is de NovaBlast 2 eigenlijk. Het is niet een hele specifieke wedstrijdschoen maar meer een normale schoen voor training. Het is een neutrale schoen, geschikt voor mensen met een normaal afwikkelpatroon, dus niet naar binnen of buiten zwikkend. Het mesh bovenwerk ventileert goed, maar laat natuurlijk ook water door. Na mijn rondje door de regen was het bovenwerk wel nat maar ook weer snel in de buurt van de kachel opgedroogd.

Het is ook een schoen met een enorme demping. Wat opvalt is de uitstekende rand rechts . Duidelijk is de FF Blast foamlaag te zien. De schoen heeft een goede pasvorm, zelfs voor mijn brede voet. De schoen is zeker niet te smal, eerder zelfs iets ruim, zodat de schoen goed aansluit als je even wat werk moet verrichten. Ik heb speciale zolen in mijn schoenen, dus mogelijk dat het de pasvorm ook nog iets aanpast.

De demping van de voorvoet is gebaseerd op het concept van een trampoline en de heel-to-toe-drop is 8mm, iets lager dan het vorige model. Hierdoor is het makkelijker om op de middenvoet te landen. Dit zijn wel de meer technische details en zelfs voor een ervaren loper is de manier waarop de schoen aanvoelt belangrijker dan de 8mm of 10mm drop.

Zoals je wel vaker tegenwoordig ziet is er aan de achterkant een groot uitstekend deel in plaats van een meer in lijn met de schoen aflopende zool. Dit om voor meer stabiliteit te zorgen. Zoals je ziet hou je een schoen niet echt lang schoon.

De nogal bulky achterkant

De eerste kilometers

De eerste 10 kilometer liep ik op mijn favoriete 10 KM plek, De waterleidingduinen bij Heemstede / Vogelenzang / Bennebroek. Samen met mijn trainingsmaatje liepen we een rustige tien kilometer met aan het einde nog even iets tempoversnelling. De schoenen liepen heerlijk. Ik hoefde niet te wennen, maar het was gewoon lopen en gaan. De demping is echt opvallend goed. Toen ik jaren geleden voor het eerst op Adidas Boost liep had ik hetzelfde gevoel. Echter is de zool hier nog dikker en zijn we een aantal jaren verder qua technologie.

Relive Video van de 10K Run

Wat ik merkte bij Adidas was dat ik bij langere stukken toch merkte dat ik van die schoen toch last kreeg. Mogelijk toch te zwaar voor de schoen. De komende week in mijn training (dinsdag – donderdag) en volgende week zondag Sloterplas Loop) de schoen nog verder wordt getest, inclusief een echte wedstrijd in het Rondje Mokum Circuit.

Dinsdagavond: training

Op dinsdag heb ik de schoenen gedragen bij de training. In de meeste gevallen is dat een combinatie van oefeningen (loopscholing) en een stuk in- en uitlopen. Het meeste op verharde ondergrond, soms op verharde wandelpaden met grint. Geen enkel probleem met de schoen, gelukkig ook geen blaren. De afstand is meestal een kilometer of 8 tot 10 in de avond, met loopscholing erbij ben je dan iets meer dan een uur aan het sporten.

Donderdag om even los te lopen

Op zondag is de ‘wedstrijd’. Ik zet het tussen aanhalingstekens, omdat ik geen wedstrijdloper ben en geen licentie heb. Maar in het rondje Mokum is de Sloterplasloop een van de zeven loopjes uit het circuit. De donderdag ervoor loop ik even op de band in de sportschool, om toch de spieren los te krijgen na een dag werken (en veel zitten). Een band is natuurlijk een ondergrond die meeveert en teruggeeft en daardoor ook minder belastend is. De demping van de schoen en vering van de band geeft geen problemen en ik loop rustig 5 km. Vooral niet te hard prikkelen, want zondag gaat het echt los.

De race

Met ongeveer 30 kilometer op de schoenen gelopen te hebben durf ik het wel aan om de 10km rond de Sloterplas te rennen zonder al te veel risico op blaren. Het is die dag behoorlijk warm, korte broek en korte mouwenshirt en ook tijdens deze race loop ik zonder problemen. Op wedstrijdtempo geeft de schoen goed demping en heb ik geen last van een gevoelige voetzool. Iets wat wel eens voorkomt, zeker als de demping minder wordt. In dit geval, met een sterke demping en nieuwe schoenen is dat natuurlijk niet iets wat je kunt verwachten.

Na een veel te harde start (iets boven de 4 minuten per km) kom ik in mijn ritme en loop ik een zware race op een prima tempo. Puffend kom ik over de finish en na een paar minuten ben ik al weer hersteld.

Ook in de week erna loop ik moeiteloos op de schoenen en ben ik eigenlijk volledig gewend aan ze.

Pasvorm van de Asics Novablast 2 hardloopschoenen

Zoals gezegd, de schoen zit goed, hoewel ze wel een losse fit hebben. Hou je van een schoen die strak zit, dan moet je of extra tijd besteden aan de veters of een ander type kiezen. Wat dat betreft kan het kopen van de schoen bij een hardloopwinkel een goede keus zijn. Veelal bieden zij de mogelijkheid om in het geval dat de schoen niet lekker loopt een ander model te kiezen of wordt er gekeken of het op een andere manier kan worden opgelost. Online winkels doen hier vaak niet aan mee, dus vraag in de winkel “… en als de schoen nu niet lekker zit?”. Niet iedereen houdt van heel veel vering of demping.

Conclusie Asics Novablast 2 review

Is het een lekkere schoen? Ja dat vind ik wel. Natuurlijk valt over smaak niet te twisten en kan het zijn dat de schoen niet bij jou past. Een wedstrijdloper kijkt hier anders tegenaan, maar voor mij is het een prima trainings- en incidentele wedstrijdschoen. De demping is heerlijk en tot nu toe heb ik ook nog geen last gehad van blaren of gevoeligheid.

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik nog niet boven de 14km ben gekomen tijdens de test. Wel loop ik zo’n 30-40 km per week dus ik heb voldoende kilometers gemaakt.

Met een prijs van rond de EUR 140 heb je aan de Novablast 2 een heel comfortabele en lekker lopende schoen, een hoop waar voor je geld.

Asics Novablast 2 kopen

Deze schoenen zijn verkrijgbaar bij de meeste hardloopwinkels, zoals: