Review: AfterShokz Trekz Air houdt je oren vrij

Trekx Air review

Sommige mensen houden van hardlopen met muziek, anderen gruwelen ervan. Ik wissel het af, soms met muziek en soms zonder. De laatste jaren wissel ik mijn headphones af. Dat is handig voor het schrijven voor BeterHardlopen, je test nog wel eens iets.

De meeste hardlopers lopen met kleine sportheadphones die in je oor zitten (de zogenaamde in-ear) in tegenstelling tot koptelefoons over je oor, die je bijvoorbeeld draagt in de trein. Een voordeel is dat ‘over-ear’ je oor goed afsluit, zeker als je ook Active Noise Cancellation hebt.

Maar voor hardlopers is dat niet zo handig, afgesloten zijn van wat er om je heen gebeurt. Het is belangrijk om mee te krijgen of er verkeer aankomt of, en dat heb ik in de duinen bij Bloemendaal een keer gehad, een kudde galopperende Schotse Hooglanders.

AfterShokz Trekz Air

Vandaar dat koptelefoons van AfterShokz met bone conductivity, dus waarbij het geluid via je bot wordt doorgegeven, zo handig zijn. Zoals je kunt zien op de foto hieronder zit de Trekz Air naast je oor en blijft je gehoorgang vrij. Het geluid wat doorkomt is prima. Zeker omdat muziek voor een bijzaak is bij het lopen. Het is op de achtergrond aanwezig en vaak luister ik niet eens actief ernaar.

AfterShokz Trekz Air review
AfterShokz werkt met boneconductivity om het geluid voor te brengen

Het grappige is dat Aftershokz ook een paar foam oordopjes meelevert die je in kunt doen als je in de sportschool op de loopband traint. In alle eerlijkheid, daar kan je beter een ander soort koptelefoon gebruiken.

Aftershokz bestaat al een jaar of vijf. Vorig jaar hadden ze de Aftershokz Trekz Titanium, ook een Bluetooth headphone en ook heel goed. Maar de Air is weer een stuk lichter (20%) en heeft volgens de makers een betere pasvorm. Het gewicht is trouwens 31 gram.

AfterShokz Trekz Air gewicht
AfterShokz Trekz Air weegt 31 gram

Functioneel
Ik heb Air getest met mijn TomTom Runner 3 sportswatch. Het pairen met het horloge gaat simpel. Als je de koptelefoon aanzet (met Power / + button) en ingedrukt houdt kom je in de pairing mode, het lampje blinkt rood en blauw. Zodra de pariing compleet is, kan je muziek gaan luisteren.

De multifunctionele knop bedient de muziek. Een keer drukken is Play/Pauze. Als je muziek luistert en je drukt twee keer, ga je naar het volgende nummer. Harder en zachter zit aan de rechterkant van de koptelefoon. Als je de Power/+ knopt ingedrukt houdt, schakelt de koptelefoon uit.

Naast het weergeven van muziek, heeft de Air ook de mogelijkheid om te pairen met je mobiel en telefoongesprekken opnemen met de multifunctionele knop op de linkerkant. Alle functionaliteit zit erop: opnemen van een gesprek, redial, call waiting en gesprek weigeren. Het is ook mogelijk om meerdere apparaten te koppelen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon en een sportswatch zoals in mijn geval.

Volledig opgeladen kan je zes uur luisteren naar muziek met een standbytijd van 20 dagen. Om volledig opgeladen te worden ben je twee uur bezig. In de doos zitten nog een micro USB kabel en een opbergtasje.

Comfort
Het lopen met de Air is comfortabel. Omdat er niets in je oor zit, gaat het ook niet irriteren en er is ook geen sprake van uit het oor vallen. De koptelefoon klemt om je hoofd ter hoogte van je oor. De druk is licht maar wel ferm. Het bedienen van de knoppen is even wennen, zeker als je in beweging bent, maar je hebt het snel onder de knie.

Het mooiste is, naast het comfort, dat je oren vrij blijven en je dus ook nog de dingen om je heen hoort. Al met al een koptelefoon die de moeite waard is voor de hardloper.

De AfterShokz Trekz Air is te koop bij diverse (online) retailers voor een prijs van rond de EUR 150, zoals bij Coolblue.