Een eerste kennismaking met Adidas Ultraboost 19

Adidas Ultraboost 19

Adidas Ultraboost 19

Op donderdag 21 februari introduceerde Adidas de Ultraboost 19, de nieuwste versie van hun Ultraboost-lijn schoenen. Voor wie de schoen (en met name de kwaliteiten van de schoen niet kent): deze schoen is extreem verend en geeft daardoor veel meer energie terug dan een meer stugge schoen. De eerste keer dat je erop loopt is een bijzondere ervaring, vanwege de vering.

Ik ben fan
Ik schreef in 2015 al over de schoen en heb het paar toentertijd echt opgelopen. Ik droeg ze met name op de korte afstanden, zeg maar tot 10 kilometer, omdat ik later toch de ondergrond begon te voelen. Toen ik de uitnodiging binnenkreeg van Run2Day Amsterdam voor een persoonlijke loopanalyse met de nieuwe Ultraboost19 maakte ik snel een afspraak. De Adidas Goodiebag die iedereen meekreeg was daarbij een leuk extraatje.

Wat was het idee?
Na een uitleg over de nieuwe schoen ging ik vijf minuten lang op de loopband, op een tempo wat je makkelijk een half uur volhoudt, op de band lopen met in de schoenen sensoren die meten hoe je landt en afwikkelt, om daarna een analyse en tips te geven hoe je je loopstijl kunt verbeteren.

In iedere schoen zit een sensor die ook zaken als paslengte en zogenaamde flight time meet, de tijd die je los van de grond bent.

Adidas Ultraboost 19 sensoren
Sensoren in de schoen die het contact met de grond registreren
Adidas Ultraboost 19 sokschoen
Een kleurrijke schoen met de kenmerkende ‘sok’-achtige vorm (dus zonder losse lip)
Adidas Ultraboost 19 grip
Overeenkomst tussen een loopschoen en een autoband? De behoefte aan grip!

De onderkant is ook de moeite waard. Daar zien we onder andere de naam van een bekende autobandenfabrikant (Continental) die ik voor het eerst met logo onder een schoen zie staan.

Maar goed, sensoren aan en de loopband op!

Adidas Ultraboost 19 schoenen

Ik had een rustige 12 km per uur gekozen en begon aan mijn 5 minuten lopen. Naast de sensoren werd ook gekeken naar mijn algemene manier van hardlopen (houding, uitzwaai enzovoort).

Adidas Ultraboost 19 test op loopband

Resultaat
Op de iPad verscheen na mijn loop het resultaat. Ik kon tijdens het lopen al zien dat ik links meer de middenvoet gebruik ten opzichte van rechts. Iets wat ook goed zichtbaar is op de printout hieronder.

Adidas Ultraboost 19 resultaat

Op de iPad kan je een hoop dingen zien met betrekking tot jouw manier van lopen, informatie die je niet hebt zonder sensoren in de schoen. Ieder van deze resultaten werd doorgesproken of het goed of minder goed was. Uiteindelijk kwamen er een drietal aanbevelingen uit:

  1. ik moet een hogere pasfrequentie aanmeten om sneller te kunnen lopen;
  2. ik moet een langere flight time hebben;
  3. ik moet een hogere uitzwaai hebben dan nu, dat wil zeggen dat ik mijn onderbeen meer naar achteren moet zwaaien.

Adidas Ultraboost 19 analyse

Loopt de Ultraboost19 lekker?

Op basis van wat ik op de band heb gelopen wel, maar dat is te kort om er iets echt over te zeggen. Voor mij zou met name de langere afstand iets zijn om te testen, zeg maar een 16km om te zien of ik lekker loop bij langere afstanden, of dat ik toch last krijg. Dat is iets heel persoonlijks. Iedereen moet natuurlijk voor zichzelf bepalen of een schoen lekker zit en (bij je) past. Bij diverse loopwinkels in Nederland worden de komende weken loopstijladviezen gegeven door Adidas.

We gaan kijken of we de Ultraboost aan een nog uitgebreidere test kunnen onderwerpen.

De Adidas Ultraboost 19 in er in dames- en herenuitvoering met een adviesprijs van EUR 179,95. Er zijn meerdere kleurstellingen en modellen beschikbaar. De schoen is qua prijsstelling iets boven het (of  beter gezegd mijn gevoelsmatige) gemiddelde van EUR 150 voor een hardloopschoen.