Slow running: hardlopen in jouw eigen tempo

Fitbit Versa 3 vrouwen

Slow running klinkt misschien wat vreemd: je wilt als hardloper toch het liefst zo snel mogelijk gaan? Toch geldt dat niet voor iedereen. Er zijn steeds meer mensen die voor de lol hardlopen, mensen die een hekel hebben aan het feit dat alles altijd maar sneller moet. Hardlopen doe je voor je plezier of om fit te blijven – niet omdat je op een dag de marathon van Rotterdam hoopt te winnen. Daarom: doe het langzamer!

Slow running is comfortabeler lopen

Voor veel mensen is hardlopen een ontspannende bezigheid, om het hoofd leeg te maken en in een fit lichaam beter te presteren in het dagelijks leven. Daarom hebben is er slow running, bedoeld voor mensen die niet gehaast willen hardlopen. We doen al zoveel dingen gehaast in het dagelijks leven. We rennen van afspraak naar afspraak, eten tussendoor snel een pizza, moeten de kinderen tijdig van school halen en rennen daarna weer naar een afspraak of sociale verplichting.

Met een beetje geluk heb je nog nรฉt tijd om tussendoor te gaan hardlopen… doe je dat ook zo snel mogelijk? Ben je na een kwartiertje alweer klaar omdat je er nauwelijks tijd voor wilt maken? Welnee! Doe het rustig aan, geniet van de tijd die je even voor jezelf hebt.Slow running past in de wereldwijde ontwikkeling om bewuster met de dingen om ons heen om te gaan, zoals slow food, slow living en slow travel.

Slow-running: geniet van bewegen in jouw eigen tempo

Slow-running wint aan populariteit omdat het zowel lichamelijk als geestelijk veel voordelen biedt. Je komt niet meer met een gevoel van uitputting thuis. Het is echt niet altijd nodig om jezelf tot het uiterste te drijven. Sterker nog, je lichaam en geest floreren juist wanneer je in een ontspannen tempo loopt en nog in staat bent om een gesprek te voeren. Mensen kiezen vaak voor hardlopen om hun gezondheid te verbeteren, maar het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Niet iedereen gemaakt is voor intensieve uitdagingen zoals marathons. En dat is prima.

De voordelen van slow-running

Slow running is minder belastend is voor je lichaam, waaronder je hart, longen, spieren en gewrichten. In een tijd waarin we veel zitten, biedt deze trend een mooie gelegenheid om in beweging te komen. Bovendien leidt een rustiger tempo tot een efficiรซntere vetverbranding en behoud je sterke spieren zonder ze te overbelasten. Een echte win-win situatie. Je loopt hierbij op een tempo met een lage hartslag, tussen de eerste en tweede hartslagzone in. In de eerste zone ligt de hartslag tussen de 50 en 65 procent van je maximale hartslag en in de tweede zone is dat 65 tot 75 procent. Richt je dus op ongeveer 65 procent van je maximale hartslag. Is je maximale hartslag 180, dan betekent dit dat je op ongeveer 117 slagen per minuut moet gaan lopen. Je hartslag moet net wat hoger liggen dan wanneer je rustig fiets.

Jabra Elite 4

Tijd voor jezelf

Slow-running biedt ook mentale voordelen. Het kan een moment voor jezelf zijn, of je nu alleen loopt of in een groep. Zonder druk qua afstand of snelheid geniet je van de natuur en het gezelschap van medelopers. Onderzoeken tonen zelfs aan dat het ook voordelen biedt voor mensen met depressieve gevoelens.

Het beste is dat je niet lange afstanden hoeft af te leggen om van deze voordelen te genieten. Per week is 20 ร  30 kilometer al voldoende voor een optimale gezondheid. Het is belangrijk om dit geleidelijk op te bouwen, waarbij je bijvoorbeeld elke keer een halve kilometer toevoegt. Slow running draait immers om het genieten van de reis, niet alleen het einddoel.

Je bouwt met slow running op een veilige manier conditie en duurvermogen op. Als je elke week 1% beter probeert te worden, bouw je over een heel jaar een behoorlijke verbetering op. De meeste mensen gaan echter te snel: ze willen elke week 10% of meer sneller gaan. Je lichaam heeft dan te weinig tijd om zich aan te passen. Een rustige opbouw zorgt er ook voor dat de kans op blessures kleiner wordt en dat je lichaam tijd heeft om te herstellen. Nog een pluspunt: door langzamer te lopen kun je beter op je techniek letten, zoals de landing van je voet.

Tips om met slow running te beginnen

Begin rustig, zeker als je langere tijd niet hebt getraind. Begin met een kilometer en bouw dit langzaam op. Verhoog je afstand en snelheid per week met niet meer dan 5%.

Wissel af met wandelen: Als aan รฉรฉn stuk hardlopen nog te zwaar is, wissel het dan af met wandelen.

Let op je hartslag: gebruik een hartslagmeter om erop te letten dat je niet te hard van stapel loopt. Een handige vuistregel is dat je tijdens het lopen nog kunt praten.

Zorg voor variatie: Omdat je wat langzamer loopt, trekt het landschap ook iets trager aan je voorbij. Je hebt dan meer tijd om bijzondere planten en dieren op te merken. Raak je toch verveeld, dan is het handig om je route en de gekozen ondergrond te wisselen. Door gras en zand lopen houdt je alert, omdat je je looptechniek hierop moet aanpassen.

5 reacties op “Slow running: hardlopen in jouw eigen tempo”

 1. Lotje avatar

  Goed initiatief!

 2. Jacob avatar
  Jacob

  Goed verhaal. Als je geen hardloop-natuurtalent bent, laat je dan niet gek maken door anderen. Ook voor jou is hardlopen gezond. Misschien nog wel gezonder dan voor anderen.

  Ik ben ervaringsdeskundige. Tijdens mijn dienstplicht zag ik anderen mij links en rechts voorbijrennen. Of ze nu 20 kg te zwaar waren of stevig rookten, ze hadden eenvoudigweg meer aanleg voor hoog tempo hardlopen dan ik. Zelfde training, geheel ander resultaat. Ik ben in de decennia daarna een aantal keren opnieuw begonnen met hardlopen, steeds met het klokje en eventueel hartslagmeter erbij, maar telkens proberen om sneller te lopen. Na blessures en omdat het niet leuk was (runners high is mij onbekend) telkens weer gestopt. Nu tijdens Corona opnieuw begonnen. Nu eindelijk valt het muntje.

  De enige prestatie die je moet leveren is regelmatig hard lopen. Tempo is niet relevant. Meet niet eens je snelheid, laat je horloge thuis. Luister naar je lichaam.

  1. Redactie avatar
   Redactie

   Dank voor je goede bijdrage Jacob!

 3. Froukje avatar
  Froukje

  โ€˜Voor mensen die 10 kilometer per uur ook hard genoeg vinden.โ€™ Dat is voor mij nog steeds een te snel tempo! Jammer, want ik voelde me door de rest van het verhaal wel aangesproken.

 4. Janet Klaver avatar
  Janet Klaver

  Helemaal waar. Ik heb na vele blessures en telkens weer opnieuw met de lessen van Evy. Nu eindelijk na tig jaar mijn eigen tempo gevonden, over de heide, in mijn eentjeโ€ฆ. Beetje praten met mijn lichaam en muziekje erbij, frisse lucht i.p.v. een stinkende sportschool of zweeflichten. Heerlijk gezellig met mijzelf ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ