Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

Trainingsmethode: Long Slow Distance

slow runningLong Slow Distance (LSD) is een methode van hardlopen of fietsen, bedoeld voor sporters die niet competitief aan een wedstrijd willen meedoen. Vooral mensen die hun eerste marathon willen lopen, kunnen baat hebben bij Long Slow Distance. Het gaat erom dat je de marathon uitloopt, maar de tijd maakt bij zo’n eerste keer niet zoveel uit. De term Long Slow Distance werd bedacht door Joe Henderson en wordt uitgelegd in een boek dat hij in 1969 al publiceerde.

Henderson schreef sinds de jaren 60 al artikelen over hardlopen. Hij zag Long Slow Distance als een alternatief voor de gangbare manier van langeafstandstraining waarbij pijn en lijden gebruikelijk zijn. Bij Long Slow Distance loop je op een snelheid waarbij je nog een normaal gesprek kunt voeren. Dit is 1 tot 2 minuten per kilometer langzamer dan de snelheid die je bij een 10K zou lopen. Mensen die aan Long Slow Distance-lopen doen, doen het vooral omdat ze hardlopen leuk vinden. Het competitieve aspect vinden ze minder belangrijk. Het gaat erom de wedstrijd op tijd uit te lopen, niet om een scherpe tijd neer te zetten. Long Slow Distance heeft daarom wel wat overeenkomsten met Slow Running, een beweging waarbij mensen rustig aan doen tijdens het hardlopen. Rustiger hardlopen zou bovendien ervoor zorgen dat je langer leeft.

De voordelen van Long Slow Distance hardlopen:

  • Het is socialer, je kunt lekker met vrienden praten tijdens het hardlopen en ook minder ervaren vrienden kunnen meelopen.
  • Verbetert je spiersterkte, uithoudingsvermogen en aërobische fitheid.
  • Minder kans op blessures, mits je rekening houdt met ander factoren zoals een juiste houding en goede schoenen.
  • Betere vetverbranding, waardoor je er ook nog van afslankt.
  • Minder belastend voor het lichaam.
  • Meer mogelijkheden om te genieten van de omgeving. Je loopt langzamer en hebt daardoor alle tijd om te kijken naar dieren, bomen en andere natuur onderweg.

Nadelen van Long Slow Distance hardlopen:

 • Kans dat je lichaam gewend raakt aan de lagere snelheid, waardoor je in een later stadium moeite hebt om de snelheid weer op te voeren.
 • Grotere kans op afhaken: het duurt enorm lang om 10 kilometer te lopen, waardoor je sneller een training overslaat omdat je geen tijd hebt.
 • Het kost moeite om vrienden te overtuigen dat je bewust langzamer loopt. Vrienden zullen je vragen waarom je zo’n slechte tijd hebt neergezet.
hardlopen

Redactie • 22 maart 2014


Previous Post

Next Post