Aanrijdingen door auto’s: pas op als je gaat hardlopen

ASICS Gel-Kayano 32

Hardlopen is over het algemeen geen gevaarlijke sport. Toch kan er van alles gebeuren als je je tussen het andere verkeer begeeft. Auto’s, fietsers en wandelaars houden niet altijd rekening met hardlopers. Auto’s razen te dicht langs je en voetgangers lopen soms hinderlijk in de weg, zodat jij uit je flow komt of door de berm met lopen, met kans op struikelen. Maar het kan ook erger. Een paar jaar geleden waren er incidenten met aanrijdingen waar hardlopers bij betrokken waren, in de buurt van Castricum, Heiloo en Bergen. Hoe voorkom je dat jij hier ook mee te maken krijgt?

Pas op voor automobilisten

Zeker in de donkere dagen zien automobilisten je niet altijd lopen. Sterker nog, ik durf te stellen dat sommige automobilisten zelfs overdag hardlopers niet altijd zien. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent en altijd de mogelijkheid hebt om uit te wijken als er een wegpiraat op je af komt. Je kunt er niet vanuit gaan dat automobilisten altijd stoppen bij een zebrapad of dat ze je voorrang geven als ze een voorrangsweg opdraaien bij een doorgetrokken streep..

Opzettelijk aanrijden, zoals het geval leek te zijn bij de incidenten in Noord Holland, is een heel ander verhaal. Er kan alcohol in het spel zijn, of de persoon was te veel afgeleid door iets op z’n scherm. Natuurlijk kan je niet alle onheil uitsluiten, maar de tips hieronder helpen je in het algemeen om veiliger te lopen. Tenslotte is lopen niet alleen leuk, maar moet het ook veilig zijn.

Het nieuwe gevaar: snelle fietsen en citycars

Het zijn niet alleen auto’s waar je voor moet oppassen. Ook op het fietspad kun je zomaar aangereden worden. Bij snelle fietsen had je vroeger alleen te maken met wielrenners – en dat zijn mensen die vaak wel oplettend zijn. Ze weten immers hoe pijnlijk het kan zijn als je onderuit gaat door een onverwachte beweging.

Citycar
Citycars: snel, wendbaar en gevaarlijk voor hardlopers.

Maar het wordt de afgelopen jaren steeds drukker op het fietspad, vooral door snelle voertuigen. Denk aan e-bikes, fatbikes en brommobielen. Die laatste worden in de hippe variant ook wel microcars of citycars genoemd. De bestuurders rijden vaak wat roekelozer en voelen zich in hun karretje goed beschermd. Net als bij fatbikes speelt ook mee dat bestuurders van microcars vaak wat minder ervaring hebben en alleen over een rijbewijs voor brommers en scooters beschikken, terwijl ze wel in een autootje rondrijden. Op het fietspad kan dat al snel tot onveilige situaties leiden, zeker als ze harder rijden dan 30 km/uur.

#1 Zorg voor goede verlichting

Het dragen van reflecterende kleding is een goede start. Zeker bij het lopen op plekken waar minder verlichting is, is het van belang om gezien te worden. Dat kan met reflecterende strepen op je kleding of een verlichtingsetje of lampje. Het laatste kan ook nog je pad beschijnen als het heel donker is. Als ze jou kunnen zien, dan ben je veiliger.

#2 Loop waar geen auto’s zijn

Aanrijdingen met een auto wil je niet meemaken, dus probeer zoveel mogelijk te lopen op plekken waar geen auto’s komen, zoals een park, fietspad, bos of duin of op de stoep. Maar sommige wegen deel je met het andere verkeer en een stoep is niet altijd aanwezig. Loop in dat geval ook aan de linkerkant zodat je in ieder geval het tegemoetkomende verkeer ziet. Natuurlijk kan een auto slippen en van de rechterkant van de weg helemaal naar links uitwijken, maar die kans is vrij klein. Zorg ook dat je voldoende mogelijkheid hebt om uit te wijken, als je ziet dat een medeweggebruiker onverwachte bewegingen maakt.

#3 Loop in een groepje

Na de gebeurtenissen in Noord-Holland gaf de politie de aanbeveling om liever in een groepje te gaan hardlopen. Een grotere groep mensen is beter zichtbaar en bovendien heb je dan meteen getuigen als een automobilist toch van de weg raakt en jou aanrijdt. Ook heb je in een groep meer ogen en oren en kan je dus alerter zijn.

Hardlopen in een groep
Hardlopen in een groep: zo val je meer op en voel je je veiliger

#4 Draag een persoonlijk alarm

Ben je bang dat een automobilist na een aanrijding doorrijdt, waarna jij hulpeloos naast de weg ligt te bloeden, dan kan het dragen van een persoonlijk alarm een geruststellende gedachte zijn. Zo’n alarm heeft vaak een flitslicht en produceert een hard geluid. Hiermee kun je anderen waarschuwen en ongewenste aanvallers afschrikken. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als je wordt aangereden door een agressieve persoon, waardoor je je onveilig voelt.

Ook als je als vrouw alleen loopt kan een persoonlijk alarm een uitkomst zijn om vreemde types uit je buurt te houden. Voorbeelden zijn het Nathan Personal Safety Alarm met een beveiligingsclip voor hardlopers en een 120. dB alarm, dat hoorbaar is vanaf meer dan 180 meter. Het Gato Personal Alarm is vijf euro duurder en bevat ook een zaklamp.

#4 Mobiele telefoon mee

Als je een mobiele telefoon meeneemt tijdens het lopen kan je in geval van nood snel contact maken met familie, vrienden of zelfs de politie. Niet alleen maar bij een aanrijding, maar ook bijvoorbeeld ook bij een val of blessure, waardoor je niet verder kunt. Ik ben vorig jaar in de duinen vrij hard gevallen en had geen telefoon, geld of ID bij me. Op dat moment is het enige wat resteert om rustig verder naar huis te lopen, wat nog wel lukte. Maar voor hetzelfde geld had ik vreemden moeten aanklampen om naar huis te kunnen bellen.

Ook is het een verplichting (toonplicht) voor iedereen van 14 jaar en ouder om altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dit kan helpen bij het vaststellen van jouw identiteit als je niet meer bij kennis bent. Dit zijn natuurlijk dingen waarvan je hoopt dat het nooit voor zal komen, maar je kunt je er wel op voorbereiden. Lees ook ons artikel over meenemen van je ID als hardloper.