Aanrijdingen en aanvallen: pas op als je gaat hardlopen

Natuurlijk is dit een open deur: pas op als je gaat hardlopen. Je loopt tenslotte vaak buiten tussen al het andere verkeer: auto’s, fietsers, wandelaars en zo voort. Je kunt ook zeggen dat je niet met te harde muziek moet lopen of dat hardlopen met een blessure dit erger maakt. Maar ik heb het over de berichten die we de afgelopen dagen horen over aanrijdingen met hardlopers in de buurt van Castricum, Heiloo en Bergen.

Een prachtige omgeving, dicht bij de duinen en een prima bestemming om een rondje te gaan rennen.Maar toch moet je oppassen. Hoewel het nog niet duidelijk is of de drie gemelde aanrijdingen verband hebben (waarbij bij de laatste aanrijding een hardloopster in de  borst is gestoken) is het toch van belang om beter op te letten tijdens het lopen.

Automobilisten
Zeker in de donkere dagen zien niet alle automobilisten je lopen. Sterker nog, ik durf te stellen dat sommige automobilisten zelfs tijdens de dag niet altijd de hardlopers zien. Tenminste als mijn ervaringen in de buurt van Haarlem tellen. Je kunt er niet vanuit gaan dat automobilisten stoppen op een zebrapad of dat ze je voorrang geven als ze een voorrangsweg opdraaien bij een doorgetrokken stoep.

Maar opzettelijk aanrijden, zoals het verhaal lijkt te zijn bij de incidenten in Noord Holland, is natuurlijk een heel ander verhaal. Er kan alcohol in het spel zijn of, en daar lijkt het hier op, iemand die het opzettelijk doet. Op het moment dat iemand wordt gestoken dan is er natuurlijk geen enkele twijfel meer.

Maar wat kan je er aan doen? Natuurlijk kan je niet alle onheil uitsluiten en zeker als het iemand er om te doen is, is het moeilijk te voorkomen. Maar de tips hieronder helpen je in het algemeen om een stukje veiliger te lopen. Tenslotte is lopen niet alleen leuk maar moet het ook veilig zijn.

#1 Verlichting
Sowieso is het hebben van reflecterende kleding een goede start. Zeker bij het lopen op plekken waar minder verlichting is, is het van belang om gezien te worden. Dat kan met reflecterende elementen of zelfs een verlichtingsetje of lampje. Het laatste kan ook nog je pad beschijnen als het heel donker is. Als ze jou kunnen zien, dan ben je veiliger.

#2 Loop waar geen auto’s zijn
De aanrijdingen waren met een auto, dus als je loopt waar auto’s niet komen kunnen of mogen rijden zoals een park, fietspad, bos of duin of op de stoep, dan is dat ook weer een stuk veiliger. Maar sommige wegen deel je met het andere verkeer en een stoep is niet altijd aanwezig. Loop in dat geval ook aan de linkerkant zodat je in ieder geval het tegemoetkomende verkeer ziet. Natuurlijk kan iemand van de rechterkant van de weg naar links komen maar dan doet hij of zij het er echt om.

#3 Loop in een groepje
De aanbeveling is om ook niet alleen te gaan hardlopen, maar in een groepje. Idee erachter is dat iemand die dit opzettelijk doet liever geen extra getuigen erbij wil hebben en dus minder snel een groep zou uitkiezen. Ook heb je in een groep, letterlijk, meer ogen en oren en kan je dus alerter zijn. Ook het dragen van een persoonlijk alarm zoals de Doberman Jogging Alarm kan een oplossing zijn. Dit alarm heeft naast een flitslicht een audiovolume van 100dB. Mocht er wat aan de hand zijn, dan kan een dergelijk alarm ook waardevol zijn om anderen te waarschuwen.

Ook als je als vrouw alleen loopt kan een persoonlijk alarm een uitkomst zijn om vreemde types uit je buurt te krijgen.

#4 Mobiel mee?
Als je een mobiele telefoon meeneemt tijdens het lopen kan je in geval van nood snel contact maken met familie, vrienden of zelfs de politie. Niet alleen maar bij een aanrijding, maar ook bijvoorbeeld ook bij een val of blessure, waardoor je niet verder kunt. Ik ben vorig jaar in de duinen vrij hard gevallen en had geen telefoon, geld of ID bij me. Op dat moment is het enige wat resteert om rustig verder naar huis te lopen, iets wat nog wel lukte. Maar voor hetzelfde geld had ik vreemden moeten aanklampen om naar huis te kunnen bellen.

Ook is het een verplichting (toonplicht) voor iedereen van 14 jaar en ouder om altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben. Dit kan ook helpen bij het vaststellen van jouw identiteit als je niet meer bij kennis bent. Dit zijn natuurlijk dingen waarvan je hoopt dat het nooit voor zal komen maar je kunt je er wel op voorbereiden.

Opsporing Verzocht
Volgens het Noordhollands Dagblad is de zaak met de neergestoken hardloopster bij Opsporing Verzocht te zien. Dat geeft maar even aan hoe hoog de zaak wordt opgenomen c.q. hoe belangrijk men het vindt dat de dader word gevonden.

Als je oplet dan kan je de kans dat er iets gaat gebeuren kleiner maken maar natuurlijk niet voorkomen. Er zullen altijd dit soort dingen kunnen gebeuren en dat hoort er ook bij. De kans echter dat jou iets overkomt is gelukkig niet zo groot.

Ik wil afsluiten met een quote uit Hill Street Blues, een tv serie uit de jaren 80 over een politiebureau in een niet nader genoemde Amerikaanse stad. Aan het einde van de ‘roll call’ in de  serie  eindigde Sergean Esterhaus met deze wijze woorden: