Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

Breek jij de wet als je hardloopt?

Een opvallend bericht op de sites van diverse dagbladen een tijdje terug over het verplicht meenemen van een ID als je gaat hardlopen. Dat kun je maar beter doen volgens de Nationale Ombudsman. Maar wat is nou precies het verhaal?

De naamloze hardloper

Het verhaal lijkt terug te voeren naar de blog ‘De naamloze hardloper‘ op de site van de Nationale Ombudsman. Daarin is te lezen hoe een hardloper wordt aangehouden en zich moet legitimeren omdat hij volgens het verhaal slingerend een ringweg overstak. De hardloper krijgt de vraag om een ID te laten zien, wat hij (natuurlijk) niet bij zich heeft.

Er onstaat een verhit gesprek met over en weer uitwisseling van stekeligheden. De loper vindt het  ‘mierengeneuk’ en zegt het de volgende keer weer zo te doen. De agent besluit een boete te geven, maar omdat er geen ID voorhanden is moet de hardloper mee naar het bureau. Daar worden foto’s en vingerafdrukken genomen van de loper.

Om een lang verhaal kort te maken: het lijkt op twee ego’s die botsen en het escaleert tot een bezoek aan een politiebureau. De loper vindt dat hem onrecht is aangedaan en vraagt de Nationale Ombudsman om een uitspraak.

Klopt dit allemaal wel?

In een artikel in Tubantia staan nog wat verdere details over deze zaak uit 2015, onder andere dat de agent de loper een ‘vervelende poepzak‘ heeft genoemd. Zo zijn er nog meer details die niet in het blog van de ombudsman staan. Maar het gaat hier vooral om de vraag: mag een agent je vragen om jezelf te identificeren?

Het antwoord is: ja!

Iedereen ouder dan 14 jaar moet zich kunnen legitimeren met een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Op basis van het BSN-nummer en foto kan een agent natrekken wie je bent. Daarnaast is het aangaan van een (verhitte) discussie met de politie zelden een goed idee. Voor je het weet heb je een boete vanwege het beledigen van een ambtenaar in functie.

sdrZouden ze allemaal hun ID bij zich hebben?

Aan de andere kant is het ook goed voor te stellen dat je als je een beetje opgefokt bent (en misschien zelfs wel daarom gaat hardlopen) wel voorstelbaar dat je boos wordt als je voor zoiets van de weg wordt geplukt. Ik kan me voorstellen dat ik in zo’n situatie minder genuanceerd reageer dan normaal. Volgens mij is dit een gevalletje opgefokt waarbij je vaak als burger aan het kortste eind trekt.

Moet ik nu altijd mijn ID meenemen?

Volgens de wet is dat inderdaad een verplichting. We hebben even bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie nagevraagd en zij wijzen op deze site van de overheid, waar staat:

Als u geen origineel en geldig identiteitsbewijs kunt of wilt laten zien, bent u strafbaar. U loopt het risico op een boete. Dit staat in de Wet op de uitgebreide identificatieplicht.”

Maar ook:

Heeft u tijdelijk geen identiteitsbewijs? Bijvoorbeeld omdat u dit kwijt bent? Dan loopt u het risico dat u niet aan de identificatieplicht voldoet. Iemand die tijdelijk zijn identiteitsbewijs kwijt is, moet zich kunnen identificeren met een ander geldig identiteitsbewijs.

Of het nou een rijbewijs of ID-kaart is, je hebt de verplichting deze mee te nemen. Een paspoort is door de omvang wat minder handig, maar een ID kaart op creditcardformaat kan wel in een broekzak of borstzak. Niet vergeten om deze na het lopen weer eruit te halen, voordat de spullen in de was gaan!

Een kleurenkopie van een identiteitsbewijs, gelamineerd tegen zweet en vocht lijkt dan wel een goed idee maar geldig en origineel zijn geen eigenschappen van een kleurenkopie van een identiteitsbewijs. Je moet de echte ID-kaart meenemen.

Het is overigens wel een discutabel punt hoe noodzakelijk het is om een ID mee te nemen. De kans dat je staande wordt gehouden is relatief klein, zeker als je gewoon je ding doet. Ik ben in al die jaren nog nooit staande gehouden tijdens het lopen (zelfs niet erbuiten). En als het wel gebeurt, weet dat dat ze in hun recht staan en dat een meegaande houding een grotere kans oplevert dat het door de vingers wordt gezien.

En jij, ga jij altijd rennen met ID op zak?

Rob Blaauboer • 13 augustus 2017


Previous Post

Next Post