Hardloopschoenen met demping en dikke zolen

Nike Vaporfly Elite Breaking2

Hardloopschoenen met extra demping zorgen ervoor dat de belasting bij elke stap wordt opgevangen door de (dikke) zool. Daardoor is het hardlopen minder zwaar voor je lichaam. Dankzij de extra demping voorkom je blessures en kun je het langer volhouden. Of je ook beter presteert, is een kwestie van voorkeur. Sommige mensen vinden het prettiger om op minimalistische schoenen te open die veel minder demping geven.

Hardloopschoenen met extra demping

je herkent hardloopschoenen met extra demping aan de dikke zool. Soms zijn ze gemaakt van speciaal elastisch materiaal, dat bij elke stap terugveert. Zo krijg je automatisch een zetje voor de volgende stap. Het doel van de extra demping is om het lichaam minder zwaar te belasten en comfortabeler te kunnen hardlopen.

Adidas Boost

Een groot deel van de demping zit verwerkt in de middenzool. Het is daarom belangrijk om te controleren van welk schokdempend materiaal deze middenzool is gemaakt. Adidas heeft bijvoorbeeld Boost-zolen ontwikkeld. Deze schokdempers zijn gemaakt van faam, waarin duizenden energiecapsules zijn verwerkt. Bij elke stap wordt er energie in deze capsules opgeslagen. Ze vangen de schok op en geven vervolgens de energie weer terug aan het lichaam. Dit werkt als duizenden springveren: je drukt ze eerst in en daarna geven ze de energie weer terug. Het resultaat is dat hardlopen minder belastend is voor je lichaam.

Bekijken: Adidas Boost

Demping in de hak dankzij gel

Behalve in de middenzool zit de demping ook gedeeltelijk verwerkt in de hak. Ben je iemand die vooral op de hak landt tijdens het hardlopen, dan komt bij elke stap het volle gewicht op je hak en ook dat is belastend voor je lichaam. Daarom zijn er hardloopschoenen met gel in de hak. De gel zorgt ervoor dat de impact op het lichaam minder groot is.

Wanneer extra demping nodig?

Niet iedereen heeft hardloopschoenen met extra demping nodig. Het hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de manier waarop je loopt. Heb je last van pronatie, dan kun je te maken krijgen met blessures en extra slijtage aan de schoenen. Hardloopschoenen met extra demping kunnen beide probleem voorkomen. Bij onderpronatie zie je vooral slijtage aan de buitenkant van de hiel. Hierdoor kunnen schokgerelateerde blessures ontstaan. Bij overpronatie slijten schoenen sneller aan de binnenzijde. Ook dit kun je voorkomen met schoenen die wat meer ondersteuning bieden.