Een virtuele Grachtenloop

Zo rond de langste dag van het jaar wordt in Haarlem de Grachtenloop gehouden. Het parcours van vijf of 10 km voor volwassenen bestaande uit een of twee rondjes langs de Haarlemse grachten is een van de leukste hardloop evenementen in Noord-Holland.

Dit jaar is er geen massale grachten loop, het coronavirus zorgt dat dit eenvoudigweg niet te organiseren is in verband met de volksgezondheid en dat gaat natuurlijk altijd voor. Trouwens ook de Teva Halve van Haarlem gaat virtueel.

Sportsupport, de organisator van De ZorgSpecialist Grachtenloop heeft dit jaar gekozen voor een virtuele run. Niet met ze allen over de Haarlemse grachten een van de drie afstanden lopen maar ergens tussen 2 juni en 31 juli zelf starten waar en wanneer je wil.

Dan maar virtueel

Het maakt niet uit of je de afstand in de Kennemerduinen loopt, het rondje van 1400 meter in het Schoterbos loopt of welke andere locatie dan ook dat is helemaal aan jou. Wat bij jou past.

Michel Hageman finisht op de 5 km

Je moet wel de app downloaden op je mobiel, Als je de eigen sports tracker gebruikt of gebruik maakt van Strava, Runkeeper, Garmin, Polar of Suunto, ga dan naar de website Racemap.com en upload uw eigen bestand via โ€˜Upload Activityโ€™ in GPX, KML of TCX formaat. Alle informatie staat online bij deze link.

Tot drie keer

Je kunt bij het inschrijven tot 3 drie de afstand lopen, de prijs daarvoor is 12 EUR, ten opzichte van 7.50 EUR voor een keer de afstand lopen. De kidsrun (alleen in 3x verkrijgbaar) is 5 EUR.

Dat is dus mooi, dan kan je in de twee maanden je tijd scherper stellen, anderen kunnen dat ook doen. De snelste tijd blijft staan.

Prijzen

Het gaat hierbij niet alleen maar om het afleggen van de afstand maar ook echt om het opnemen van de tijd en deze door te geven via de app. Voor de snelste lopers en voor alle andere lopers zijn zijn mooie prijzen te winnen.

De ZorgSpecialist verloot 15x sporthorloges onder de deelnemers. Voor de nummers 1,2 en 3 (m/v) stelt Run2Day Haarlem een mooi prijzenpakket ter beschikking.

Daarnaast zijn er voor alle lopers mooie prijzen te winnen.

Niet smokkelen

Is dit de manier om te smokkelen? Ja dat zou het kunnen zijn maar ik denk niet dat iemand dat zou doen, althans dat hoop ik. Natuurlijk kan je gewoon op de fiets de 5 km afleggen, niet heel erg hard trappen maar wel zo dat je sneller bent dan de snelste lopen.

In de afgelopen jaren is de snelheid zo rond de 19 km/h op de vijf en de tien kilometer. Maar niemand is natuurlijk zo onsportief dat ze dit doen.

Ik denk dat de organisatie op nog wel eventjes checkt of iemand die vorig jaar in de middenmoot eindigde opeens de snelste loper van Haarlem is.

Is het leuk?

Ik vind lopen altijd leuk maar hoe kijkt een top loper er tegen aan? Michel Hageman, een regionale topper op de 5km gaat waarschijnlijk wel meedoen. Hij verwacht dat het wel gaat lukken om een goede tijd neer te zetten, hopend op een podiumplek. Het is wel anders volgens hem omdat je geen directe competitie hebt. Je kunt dus ook niet reageren op een loper die opeens versnelt. Dus je loopt op eigen kracht met altijd in het achterhoofd, wat doen mijn concurrentie? Zouden zij nu versnellen? Moet ik sneller?

Zijn parkoers om te lopen zal waarschijnlijk een autoluwe rechte weg zijn om dat (letterlijk) elke seconden telt. Een tijd van rond de 16 of 17 minuten is dan wel het doel. Daar heeft hij dan ook wel drie pogingen voor. Dat zou best nog wel een dingetje kunnen worden, als op de laatste dag iemand net iets sneller loopt dan jij.

Goede doel

Tevens wordt er van iedere deelnemer die aan de grachten loop mee doet een euro aan het goede doel overgemaakt, Make a Wish Nederland .

Maar ook aan de lopers is gedacht. Bij de lokale Albert Heijn in het centrum van Haarlem ontvang een halve liter gratis gepeste sinaasappelsap en bij Cafรฉ de Zwaan een gratis biertje of 0.0. Daarnaast krijgen alle lopers een gepersonaliseerd certificaat die te downloaden is via de app.

Hoe werkt het?

Je schrijft je in via Grachtenloop.nl en kiest de afstand die je wil lopen. Vult de gegevens in en doet de betaling.

Je download de app op je smartphone en vult de code in voordat je gaat starten. Je gaat lopen (loop iets langer zodat je zeker de afstand hebt gelopen (ivm GPS onnauwkeurigheid).

Je kunt dan jouw kilometer tijden aflezen en jezelf in het klassement voor de afstand die je hebt gedaan (dit geldt alleen voor de 5e 10 km). Hield zien dat je misschien in het begin wat hoger staat maar naarmate er meer lopers komen misschien wat naar beneden zakt, of natuurlijk niet als je een hele snelle loper bent.

Een leuk initiatief waar ik zeker aan mee ga doen. Met optimale route en omstandigheden drie x proberen om mijn PR aan te scherpen. Maar eerst nog even wat trainen want er moeten nog 3 minuten af.