Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

hardloopschoenen

Welke hardloopschoenen heb je nodig?

Er zijn verschillende hardloopschoenen op de markt, die niet allemaal geschikt zijn voor elk type hardloper. Lees welk soort hardloper je bent en welke schoen daarbij past.

Er zijn schoenen met extra stabiliteit en dikke zolen, bedoeld om zoveel mogelijk schokken op te vangen en je voet zo goed mogelijk te ondersteunen. Er zijn ook minimalistische schoenen, die bij een heel andere groep hardlopers in de smaak vallen. Al die keuze is goed: het zorgt ervoor dat je minder gevoelig bent voor blessures, omdat je kunt kiezen voor de schoenen die het best bij je passen, waar je het minst snel blessures mee krijgt en waar je het best mee presteert. Als je eenmaal jouw ideale type schoenen hebt gevonden, resteert er nog maar één ding: zorgen dat je de juiste maat kiest.

Er zijn drie soorten hardloopschoenen:

  • Dagelijkse schoenen: Dit zijn de schoenen die je elke dag draagt.
  • Lichtgewicht schoenen: Deze geven voldoende steun, maar zijn veel lichter van gewicht dat je dagelijkse schoenen. Toch vangen ze in dezelfde mate schokken op.
  • Raceschoenen: Dit zijn schoenen die erg licht van gewicht zijn en een veel minder dikke zool hebben. Deze schoenen zijn bedoeld voor snel en efficiënt hardlopen.

Welk type schoenen je nodig hebt, is afhankelijk van je loopervaring.

Soort hardloper bepaalt welke schoenen je nodig hebt

Beginnende hardloper: Je hebt alleen een paar dagelijkse hardloopschoenen nodig, die goed passen en voldoende steun geven. Je kunt een paar schoenen laten aanmeten bij een hardloopwinkel in de buurt. Het gaat nog niet zozeer om prestaties.

Fanatieke hardloper: Loop je meerdere wedstrijden per jaar en heb je doelen gesteld op basis van tijd, dan heb je twee paar dagelijkse schoenen of een combinatie van dagelijkse schoenen en lichtgewicht schoenen nodig. Wissel de schoenen af, zodat ze langer meegaan. De dagelijkse schoenen zijn bedoeld voor makkelijke en langere trainingen, de lichtgewicht schoenen draag je tijdens de zwaardere trainingen en wedstrijden. Dit doe je twee tot drie keer per week. Lichtgewicht schoenen zijn goed voor tempolopen, fartlek-trainingen en intervalsessies. Je kunt er efficiënter op lopen, vandaar dat je de lichtgewicht schoenen tijdens wedstrijden draagt.

Gevorderde hardloper: Doe je al een paar jaar aan wedstrijden mee en draait alles om het verbeteren van je PR, dan heb je drie soorten schoenen nodig: dagelijkse hardloopschoenen (eventueel twee paar), lichtgewicht schoenen en raceschoenen. De lichtgewicht schoenen zijn geschikt voor snellere trainingen, zoals tempokopen en intervallen op een snelheid die je bij een 10K zou lopen. Voor kortere trainingen en trainingen op een snelheid onder de 10K-snelheid, gebruik je de raceschoenen. Die draag je minder vaak omdat ze minder schokken opvangen en minder slijtvast zijn.

hardloopschoenen

Redactie • 9 november 2014


Previous Post

Next Post