Met deze 7 tips gaan je hardloopschoenen langer mee

Asics Sakura hardloopschoenen

Vroeg of laat ben je toe aan nieuwe hardloopschoenen. Maar je kunt dat moment uitstellen door beter te zorgen voor je huidige hardloopschoenen. Hier zijn 7 tips om te zorgen dat je er langer plezier van hebt.

Eerder schreven we al dat je soms afscheid moet nemen van je hardloopschoenen, omdat ze heel veel kilometers hebben gemaakt en niet meer goed functioneren qua demping en ondersteuning van je voet. Maar er zijn ook wat andere dingen die je kunt doen om je schoenen langer te gebruiken.

#1 Maak ze regelmatig schoon
Loop je regelmatig buiten de verharde paden? Dan zien je hardloopschoenen er na afloop van een training waarschijnlijk erg smerig uit. Gebruik een vochtige doek en een beetje zachte zeep om de stof aan de buitenkant schoon te maken. Voor hardnekkig vuil kun je een oude tandenborstel of een schoonmaakborstel gebruiken. Het lijkt misschien aantrekkelijk om je vieze schoenen in de wasmachine te doen, maar fabrikanten raden dat af. De lijm waarmee de zool is vastgeplakt kan beschadigd raken en centrifugeren kan er ook voor zorgen dat de levensduur van je schoen afneemt. Richt je daarom liever op het plaatselijk verwijderen van vlekken.

Hardloopschoenen  onderhoud

#2 Geef ze tijd om te luchten
Na het schoonmaken of na een regenachtige training moet je je schoenen voldoende tijd geven om te drogen. Dat doe je het liefste in de buitenlucht, bijvoorbeeld op een overdekt balkon of in de schuur. In de droger stoppen is geen goed idee vanwege de hoge temperaturen en omdat bepaalde materialen kunnen krimpen, waardoor de schoen z’n vorm verliest. Verwijder eventuele binnenzooltjes en vul de schoenen met oude kranten of handdoeken om het vocht op te nemen. Je zou ook een sok kunnen vullen met kattengrit of rijst. Meest ideaal is buiten in de zon, maar dan moet je wel zeker weten dat het niet gaat regenen. Vervang de kranten elke dag totdat de schoenen helemaal droog zijn. Zorg dat je een reservepaar hebt, zodat je niet op de nog natte schoenen moet gaan lopen.

#3 Maak je schoenen waterproof
Voordat je met je schoenen buiten gaat lopen, helpt het om ze in te spuiten met waterproof-spray. Dat kost nauwelijks moeite: even spuiten op het textiel aan de buitenkant en je schoenen zijn in รฉรฉn klap regenbestendiger. Let wel op dat veel schoenen tegenwoordig van mesh zijn gemaakt, voor extra ventilatie. Het inspuiten van schoenen heeft dan niet zoveel zin, want de gaatjes laten ook vocht binnen. Stap je in een plas, dan zul je alsnog natte voeten krijgen. Waterproof-spray voorkomt ook dat de buitenstof vies wordt door vlekken, waardoor je tip $

#4 Voorkom stinkende schoenen
Niet is vervelender dan sportschoenen die enorm gaan stinken. Je hebt dan geen lol meer om ze aan te trekken en je schaamt je als je je schoenen in het bijzijn van anderen moet uittrekken. Heb je last van stinkende sportschoenen, wikkel ze dan in een plastic tas en leg ze minstens 48 uur in de vriezer. De kou vernietigt de bacteria die de stank veroorzaken. Ook helpt het om je schoenen zo goed mogelijk te drogen als ze nat zijn geworden, zoals je in tip #2 leest.

#5 Zorg goed voor je zooltjes
In hardloopschoenen zitten vaak losse zooltjes, die je eruit moet halen als je de schoenen aan het drogen bent. De zooltjes zelf kun je in de wasmachine gooien, waarbij je een programma voor fijnwas kiest. Het maakt niet uit of het gaat om de standaard zooltjes van de fabrikant, of speciale zolen om bijvoorbeeld je loophouding te verbeteren. Wees wel wat voorzichtiger met dure zooltjes die voor jou speciaal op maat zijn gemaakt; die kun je beter voorzichtig met de hand wassen. Gooi je zooltjes nooit in de droger, want ze kunnen niet tegen de hoge temperaturen.

Hardloopschoenen onderhoud

#6 Verwijder modder uit de buitenzool
Let niet alleen op de textielbekleding aan de bovenkant, maar kijk ook naar je zolen. Als die vol zitten met modder, hebben ze minder grip. Hoe langer de modder onder je zool blijft zitten, hoe lastiger het is te verwijderen. Na het hardlopen klap je de schoenen met de zolen tegen elkaar aan, zodat grote stukken modder er alvast uitgeklopt worden. De binnenzool kun je ook het beste even verwijderen, om zeker te weten dat er geen modder of steentjes onder zitten. Met warm water en een borstel kun je de resterende modder verwijderen.

#7 Draag niet steeds dezelfde schoenen
Gebruik je hardloopschoenen alleen om te lopen en niet als hippe sneakers voor overdag om boodschappen te doen. Het beste is om meerdere paren te hebben, zodat je kunt afwisselen. Twee paar hardloopschoenen, een paar indoor-schoenen voor de sportschool en nog een ander paar voor sportief wandelen en andere activiteiten zoals de hond uitlaten.

Lees ook: