,

Review: STOX Energy Socks zorgen voor minder blessures

Stox compressiekousen review

Veel mensen lopen met korte sokken. Soms, en dat zie ik steeds vaker, zie je lopers met kniekousen. Waarom doen ze dat, vanwege de kou? Een fashion statement? Nee, vaak zijn dit soort kousen bedoeld om de kans op blessures te voorkomen. In dit artikel reviewen we de STOX Energy Socks, die een bepaalde druk uitoefenen op de spieren in je onderbeen, wat blessures moet voorkomen.

Blessureleed
Want blessures, die hebben we als hardlopers wel. Uit een onderzoek op Veiligheid.nl uit 2014 haal ik de volgende cijfers:

In 2014 liepen hardlopers 710.000 blessures op, waarvan er 220.000 medisch behandeld werden. Bijna driekwart daarvan is werk voor de fysiotherapeut. De kans dat je een blessure bij hardlopen (6,1 blessures per 1.000 uur sporten) krijgt is bijna drie keer zo groot als gemiddeld bij sport (2,1 blessures per 1.000 uur sporten). Hardlopen is daarmee na veldvoetbal de sport met het grootste aantal blessures.

Al met al zijn we gevoelig voor blessures, al gaan we er niet zo snel mee naar de spoedeisende hulp. De meeste blessures bij hardlopers doen zich voor aan de knie en het onderbeen, inclusief de achillespees.

Veiligheid: blessures tijdens hardlopen

In het rapport staan nog veel meer interessante feiten over blessures. Zoals dat onderzoek uitwijst dat als je eenmaal een blessure hebt gehad, de kans groter is om weer een blessure te krijgen.

Letterlijk dus beter voorkomen dan genezen.

Voorkomen of genezen?
Er zijn mensen die vanuit een blessure uitkomen bij compressiekousen. Een andere groep (de verhouding schijnt 50/50 te zijn) doet dit preventief om blessures te voorkomen. Ook via fysiotherapeut, hardloopmaatje of hardlooptrainer of door een artikel op een blog komen mensen op het spoor van compressiekousen.

We weten allemaal dat we goede schoenen nodig hebben om blessurevrij te kunnen te kunnen lopen. Voor compressiekousen geldt dit nog niet zo. Je zult niet vaak horen van lopers als je zegt dat je gaat hardlopen: “heb je er compressiekousen bij gekocht?”

Maar wat doen ze nou eigenlijk, die sokken? Volgens STOX, het merk dat we in deze review zullen bespreken, zijn dit de functies:

  • optimaliseren van bloedcirculatie
  • sneller afvoeren van afvalstoffen
  • absorberen van schokken
  • afvoeren van zweet en vocht

Gevolg is dat je sneller herstelt en minder spierpijn en kuitklachten hebt.

Stox Energy Socks review

Stox compressiekousen getest

Ik heb de afgelopen weken een paar STOX-sokken getest. Het gaat hierbij om de sokken voor hardlopers. Natuurlijk, zul je zeggen, dit is een site over beter hardlopen. Maar STOX heeft ook nog sokken om na het hardlopen te dragen, de speciale Recovery Socks. Daarnaast hebben ze nog een aantal andere sokken, o.a. voor reizen en dergelijke, maar dat laat ik even achterwege.

Meten of kiezen?
Stox maat kiezenBij het kiezen van je STOX hardloopsokken moet je kijken naar je schoenmaat en omvang van je kuit. Op basis van deze twee variabelen kom je uit op maat S, M of L.

De medische sokken hebben nog een extra variabele (de lengte van het onderbeen) maar bieden ook de keuze uit S, M en L. Andere merken kennen ook vaak dit soort indelingen.

Hardloopsokken zitten qua compressie lager dan medische compressie sokken.

Aantrekken
Compressiekousen moeten strak zitten met een afnemende compressie van enkel tot knie. Maar houdt dat in dat ze ook moeilijk aan te trekken zijn? De STOX die ik heb zijn goed en makkelijk aan te trekken.

Stox review hardloopsokken

Ik heb de sokken tijdens een paar loopjes gedragen, met afstanden tussen de 8 en 17 kilometer en heb daar heel plezierig mee gelopen.

Stox hardloopsokken review

Onderhoud van de STOX kousen
STOX mogen niet in de wasdroger en ook niet op de verwarming hangen vanwege het het elastiek in de kousen. Ook moet ze op een lage temperatuur gewassen worden en mag je geen agressieve middelen gebruiken.

Het is niet bekend hoe lang je met een paar sokken doet, zoals we kennen van schoenen. Na 1000 km, zo wordt gezegd, is de demping er wel uit of is het profiel versleten. In het algemeen kan je zeggen dat wanneer er slijtage is aan de voet (wrijving met de schoen) of de elasticiteit afneemt het tijd wordt voor een nieuw paar.

Omdat je ze voorzichtig moet wassen en ze niet op de verwarming of in de wasdroger mag drogen is een extra paar als je veel loopt wel een goed idee anders moet je na het lopen gelijk gaan wassen.

Conclusie STOX review

Ik loop lekker met de sokken. De compressie is merkbaar maar niet hinderlijk. Ik heb geen blessures gehad, een hernia een paar jaar geleden is de laatste blessure geweest.

Ik kan dus niet vanuit een positie van blessures en pijn praten. Dat is aan de ene kant mooi, want blessures zijn niet leuk, maar aan de andere kant kan ik ook niet vanuit dit perspectief eventuele positieve kanten bespreken. Maar hoe zit het dan met het herstel? Ik heb wel het gevoel dat ik iets makkelijker na een lange loop herstel maar ook daarbij zou je het eigenlijk op een langere termijn moeten bekijken.

Een nadeel is dat lopen met lange sokken en een korte tight een bijzondere verkleuring geeft door de zon. Je krijgt witte onderbenen, bruine knieën en daarboven weer witte bovenbenen. Maar in de winter houden de sokken je wel weer lekker warm. Zoals Cruyff al zei: elk nadeel heb ze voordeel.

De STOX Running Socks zijn te koop bij STOX voor €34,95.