Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

0

Trailrunning

Trailrunning is te vergelijken met mountainbiken: in beide gevallen ga je van de verharde weg af, op plaatsen waar auto’s niet kunnen komen. Je gaat dwars door de natuur. Je moet veel beter opletten waar je je voeten zet en traint daarmee je balans en coördinatie. Tijdens trailrunning helpt het als je je armen en ellebogen iets verder naar buiten steekt om je balans te verhogen. Ook zal je looptechniek iets anders zijn, omdat je te maken hebt met oneffenheden zoals boomstronken en rotsen. Je moet je voeten vaak iets hoger optillen en sprongetjes maken om obstakels te vermijden. Maar juist dat maakt trailrunning zo aantrekkelijk.

Trailrennen is opletten

Belangrijk is om je hoofd er goed bij te houden en goed te kijken bij elke stap. Dat kan een uitdaging zijn, als de natuur om je heen erg mooi is. Maar je hebt natuurlijk altijd de mogelijkheid om even een stukje te wandelen of te stoppen, want trailrunning hoeft geen haastklus te zijn. Zorg dat je een meter of twee vooruit kijkt en trek een lijn waarlangs je in vier of vijf stappen kan maken.

Het interessante van trailrunning is dat je steeds moet bedenken hoe je de volgende heuvel of het volgende obstakel moet nemen. Het risico op overbelasting van je spieren en gewrichten is veel lager: enerzijds vanwege de variatie in loopbewegingen en anderzijds omdat het zachte terrein veel vriendelijker is voor je lichaam.

Ga je op pad in moeilijk begaanbaar of verlaten gebied, neem dan vrienden of je hond mee en vertel aan de thuisblijvers waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn. Neem een mobiele telefoon mee en ga informeer vooraf of je in het betreffende gebied wel mobiele ontvangst hebt. In Nederland zal dat geen probleem zijn, maar ga je in de VS of Australië een paar kilometer van de bewoonde wereld dan kan het flink tegenvallen. Neem ook een kaart mee en geef door welke route je gaat lopen. Heb je op je smartphone een app als Runkeeper (verkrijgbaar voor iPhone en Android) dan kun je anderen live laten meekijken naar je locatie. Je kunt ook af en toe je locatie doorgeven via een sms’je.

Rustig aan

Tijdens trailrunning ligt de snelheid lager dan op de verharde weg. Het terrein stelt andere uitdagingen. Je moet je tempo aanpassen aan het terrein: de ene keer kun je een heuvel afrennen en een ander geval moet je een stukje lopen. Ga je een heuvel op, dan neem je korte snelle stappen of ga je snelwandelen, net zoals je tijdens het fietsen een makkelijker verzet inschakelt. Omlaag op een heuvel kun je snelle en iets grotere stappen nemen, waarbij je niet volledig op elke voet landt.