De Sony Linkbuds Fit zijn oordopjes die je dagelijks kunt dragen, in het OV naar je werk of in de sportschool. Maar ze zijn ook erg geschikt om tijdens het hardlopen te dragen, dankzij de speciale rubberen wingfins. Ze klinken goed en zitten vol met handige software-functies, maar toch zien we nog wel wat verbeterpunten. In luide omgevingen waar je ruisonderdrukking nodig hebt, zoals in een vliegtuig, ben je wellicht beter af met de iets duurdere Sony XM5-oortjes. Verderop vertellen we ook wat de verschillen zijn.
Sony LinkBuds Fit in het kort
Linkbuds Fit zijn klein, licht en speciaal ontworpen voor het sporten. Dankzij de rubberen oortips blijven ze op hun plek, ook als je heftig beweegt. De oordopjes liggen in de winkel voor een prijs rond de 160 euro en zijn verkrijgbaar bij deze winkels:
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:
- Oordopjes, speciaal voor sporters
- Ruisonderdrukking
- Frequentiebereik: 20 Hz – 20.000Hz (44,1kHz sampling)
- Batterijduur: 5,5 uur per oortje (in totaal 21 uur)
- Opbergdoosje met oplaadfunctie inbegrepen
- Afmetingen opbergdoosje: 47,2 x 47,2 x 32,6 mm
- Gewicht incl. doosje: 41 g
- Oplaadpoort: usb-c
- IP-rating: IPX4
- Bluetooth: 5.3
- Ondersteunde codecs: SBC, AAC, LDAC, LC3
- Drivers: 8,4mm
- Prijs: ca. 160 euro
Sony LinkBuds Fit: voor hardlopen en fitness
Tegelijk met de Sony LinkBuds Fit, die we op deze pagina bespreken, heeft Sony ook de LinkBuds Open uitgebracht. Die hebben een circelvorming design met een gat in het midden, waardoor de muziek als het ware wordt afgespeeld buiten je oor. Hierdoor kun je omgevingsgeluiden beter horen, maar het betekent ook dat de muziek niet rechtstreeks je oor binnenkomt.
De Sony LinkBuds Fit hebben een wat gangbaarder uiterlijk, met een oortje die je in de gehoorgang stopt. Aan de bovenkant zit er een rubberen vleugeltip, de zogenaamde Air Fitting-vleugels. Om deze oortjes te testen ging ik langs een drukke weg buiten hardlopen met de Auto Ambient Sound-functie ingeschakeld. Wat ik merkte, is dat je gebeurtenissen op straat nog gewoon meekrijgt, maar ook goed kunt genieten van de muziek, waardoor ik gemotiveerd blijf. Oftewel: ik kon horen wat er om me heen gebeurde, maar tijdens het afspelen van de nummers hoorde ik wel genoeg diepte.
Daarna gebruikte ik de Sony LinkBuds Fit in een drukke sportschool, waar de resultaten iets minder waren. Omdat er luide muziek werd afgespeeld, hoor je twee nummers door elkaar. De oplossing is om Auto Ambient Sound uit te schakelen. Ook hoor je veel niet-relevante geluiden: als iemand met een zware bal aan het stuiteren is, krijg je dat geluid wel mee, maar het levert voor jou niet meteen gevaar op. De oortjes kunnen daar (logisch) geen onderscheid in maken, dus in een sportschool kun je je maar het beste van de buitenwereld afsluiten en de ruisonderdrukking aan zetten. Helemaal afsluiten lukt niet, want ik merkte dat de ruisonderdrukking toch iets minder rigoureus is dan bij sommige andere merken.
Pasvorm van de Sony LinkBuds Fit
Het design van deze LinkBuds draait om de Air Fitting-vleugels. Dit zijn kleine rubberen uitsteeksels aan de bovenkant van de oortjes, die zich in je oor klemmen, zonder dat het teveel druk oplevert. De vleugeltips buiten genoeg door om zich aan jouw unieke vorm van het oor aan te passen, maar houden de oortjes toch op hun plaats. Als je tussendoor even wat gaat eten, heb ik bij andere oortjes wel eens het probleem dat ze eruit vallen, door de kaakbewegingen. Daar heb ik bij de LinkBuds Fit geen last van gehad.
De oortjes zijn iets kleiner dan gebruikelijk, maar blijven dankzij de rubberen tips toch op hun plaats. Ik kreeg nooit het gevoel dat ze eruit zouden vallen, ook niet na zware inspanning toen ik erg bezweet was. Qua formaat kun je denken aan de Sony LinkBuds S, die ook wat kleiner van formaat zijn.
Je kunt de rubberen vleugeltips eraf halen om ze bijvoorbeeld te reiningen, maar het is niet de bedoeling dat je de oortjes draagt zonder de vleugeltips. Ze zitten dan niet meer zo stevig en daarmee vervalt een van de belangrijkste pluspunten van deze oortjes. Als je wilt kun je verschillend gekleurde siliconen hoesjes voor het doosje aanschaffen. Ook zijn er vervangende vleugeltips in andere kleuren. Leuk bedacht, maar ik vind dit soort aanvullende accessoires eigenlijk wat overbodig.
Bekijk deze oortjes bij je favoriete winkel:
Muziek luisteren met de Sony LinkBuds Fit
Standaard zijn de LinkBuds Fit niet optimaal ingesteld voor elke muzieksmaak. Je zult met de equalizer-instellingen in de bijbehorende app moeten duiken om te zorgen dat jouw favoriete genre het beste uit de verf komt. Maar misschien moet je je er ook maar bij neerleggen dat oortjes voor hardlopers niet zijn bedoeld om alle nuances van de muziek te horen. Je bent flink aan het eigen en bent met je hoofd vooral bij het presteren. Je hoeft niet persรฉ het gevoel te hebben dat je midden in een concertzaal zit, maar wilt gewoon wat muziek horen om te zorgen dat je in het juiste ritme blijft. Wat dat betreft is de geluidskwaliteit ruim voldoende.
Wat de ruisonderdrukking betreft had ik wel iets meer verwacht. Er zijn oortjes waarbij je in een vliegtuig echt het idee hebt dat je in een geluiddichte kamer bent neergezet, waarbij je de vocalen hoort alsof de zanger rechtstreeks in je oor zingt. De Sony LinkBuds Fit dempen wel het meeste lawaai, maar er komen in sommige omgevingen toch ook wel wat geluiden door die ik niet wilde horen. Ruisonderdrukking werkt meestal het beste bij monotone geluiden zoals het gebrom van een motor en dat is ook hier het geval. Maar als je bijvoorbeeld in de bus zit wil je ook de andere geluiden zoveel mogelijk negeren. In de sportschool hoorde ik duidelijk het gestamp van de persoon op de loopband naast mij.
Met de functie Adaptive Sound Control kun je het geluid aanpassen op basis van je beweging of specifieke locaties. Dat is een slim idee, want je kunt dan bijvoorbeeld zorgen dat de muziek in de sportschool luider klinkt en meer bas heeft, zodat het (hopelijk) de muziek van de sportschool overstemt.
Batterijduur is uitstekend
De Linkbuds Fit hebben een batterijduur van 5,5 uur per oplaadbeurt. In combinatie met het oplaaddoosje kun je in totaal 21 uur van de muziek genieten. Dat is vergelijkbaar met AirPods. Het is niet de langste afspeelduur ooit, maar een prima score als je bedenkt hoe compact deze oortjes zijn. Zodra je de oortjes in het doosje stopt worden ze meteen bijgevuld, zodat ze bij het volgende gebruik weer de volledige 5,5 uur meegaan.
Wide Area Tap: perfect voor hardlopers
Heb jij dat ook? Je bent lekker aan het rennen en wilt ondertussen een nummer skippen of het volume aanpassen. Dat is een heel gepriegel, waarbij je op de tast de juiste knopjes moet zoeken. Sony heeft daar iets op gevonden, namelijk Wide Area Tap. Dit houdt in dat je op je jukbeen kunt tikken, in plaats van op de oordopjes zelf. Op die manier kun je een nummer overslaan of de muziek pauzeren. Dit werkt verrassend goed. Telkens wanneer ik het gebruikte, werkte de functie feilloos.
Sony Connect-app: instellingen wijzigen
Voor de huidige generatie Linkbuds kun je gebruik maken van de Sony Connect-app, die beschikbaar is voor iPhone en Android. De functies zijn vergelijkbaar met de vroegere Headphones-app, waarbij je veel instellingsmogelijkheden hebt om de oortjes helemaal aan jouw voorkeuren aan te passen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet uitgebreid gebruik van heb gemaakt, behalve dan het aanpassen van de equalizer en het regelen van de Adaptive Sound Control, maar het is goed om te weten dat de functionaliteit erg uitgebreid is. Als je iets wilt instellen, is dat meestal wel mogelijk.
Verschillen met Sony XM5
Als je fan van de Sony-oortjes bent, ken je natuurlijk al de Sony WF-1000XM5. Volgens de fabrikant zijn dit de beste Sony-earbuds ooit en dat zie je ook aan het prijskaartje. Je betaalt er momenteel iets meer dan 200 euro voor. De Sony LinkBuds Fit zijn een stuk goedkoper, met een prijs rond de 140 euro. Hieronder zie je wat de belangrijkste verschillen zijn, mocht je beide producten overwegen.
- Ontwerp en pasvorm: De LinkBuds Fit zijn compacter, met een kleiner oortje. Ook is er een wingfin aanwezig voor extra stabiliteit in je oor. De XM5 zijn groter maar bieden nog steeds een comfortabele pasvorm. De oplader is strak van design en past gemakkelijk in je broekzak.
- Geluidskwaliteit: Beide oortjes gebruiken Sony’s dynamische X-driver en ondersteunen 360 Reality Audio. De XM5 biedt echter betere kanaalscheiding en bredere stereo, terwijl de LinkBuds Fit een minder gedetailleerde en meer ‘vervagende’ bas hebben. De LinkBuds Fit hebben ook een minder dynamisch hoog bereik.
- Batterijduur: De XM5 heeft een langere batterijduur van 8 uur, terwijl de LinkBuds Fit het slechts 5,5 uur volhoudt.
- Noise-cancelling en geluidsomgevingen: Beide oortjes bieden uitstekende noise-cancelling, maar de XM5 heeft een betere ambient awareness functie. De LinkBuds Fit zijn daarentegen beter geschikt voor het horen van verkeersgeluiden en interactie met mensen in je omgeving.
- Bluetooth en connectiviteit: Beide modellen bieden snelle koppeling en ondersteunen LDAC, maar de LinkBuds Fit ondersteunen ook LE audio en Auracast.
Kortom: kies de Sony WF-1000XM5 voor een langere batterijduur, verbeterde bascontrole en betere geluidskwaliteit wil. De LinkBuds Fit zijn meer geschikt voor sporters en mensen die een compacter oortje met wingfin zoeken. Wil je gebruik maken van LE audio en Auracast, dan ben je met de LinkBuds Fit ook beter af.Conclusie Sony LinkBuds Fit review
Conclusie Sony Linkbuds Fit review
Voor hardlopers vind ik de Sony Linkbuds Fit erg geschikt. Ze zijn comfortabel om lang te dragen en zitten goed, zelfs als je zweet. Ze bieden ook erg veel functies en hebben een prima geluidsweergave. Je kunt ze de hele dag dragen, zonder dat ze gaan knellen of pijn doen. Ze zijn klein, licht en veelzijdig. Zoek je echter oordopjes voor algemeen gebruik, dan zijn er betere alternatieven, vooral wat de ruisonderdrukking betreft.
Plus- en minpunten Sony LinkBuds Fit
Moet je de Sony LinkBuds Fit kopen of niet?
Voor hardlopers, en dat zijn toch de lezers van deze website, zijn de Sony LinkBuds Fit eigenlijk prima oordopjes. Tijdens het hardlopen worden de monotone geluiden om je heen gedempt, maar belangrijke verkeersgeluiden blijf je nog wel horen. En dat is prima, want je wilt zo goed mogelijk alert blijven op je omgeving. Koop deze oortjes echter niet als je vooral ermee wilt reizen. Er zijn dan betere opties, zoals de Bose QuietComfort Ultra Earbuds of de Apple AirPods Pro 2.