Pijn? Hardloopschoenen kunnen je helpen

ASICS Superblast 2 Paris

Het overkomt ons allemaal wel eens: een pijntje hier, een verrekte spier daar. Ook ik had er de afgelopen weken last van, terwijl ik niets bijzonders had gedaan. Ik heb meestal weinig last van typische hardloopblessures, maar toch kan er opeens een pijntje opduiken op de gekste plekken. De afgelopen weken kreeg ik af en toe een flinke pijnscheut in mijn grote teen. Ik heb dan al een paar kilometer gelopen en er lijkt niets aan de hand en dan opeens: AU!

Lopen op schoenen met dunne zolen was niet prettig meer, dus ik koos de afgelopen tijd voor schoenen met meer demping. Dat hielp, maar ik wil natuurlijk de oorzaak weten. En belangrijker nog: hoe kom ik er vanaf?

Het gaat hier natuurlijk niet om medische problemen waarbij je professionele hulp moet inroepen, maar om gevallen van overbelasting, waarbij je beter wat rust kunt nemen. Als je gaat googlen kun je meestal niets vinden wat erop lijkt. Ik kom meestal uit bij “slijtage”, maar dat lijkt me meer iets voor oudere mensen, of mensen die een leven lang in de horeca of zorg hebben gewerkt. Niet bij iemand die veel bureauwerk doet, altijd goede schoenen heeft gedragen en alles heel gedoseerd aanpakt. Een andere oorzaak die Dr. Google aanreikte, is dat de afwikkeling van mijn voet niet optimaal is, waardoor ik mijn voorvoet te veel belast. Aha, daar kan ik iets mee!

ASICS SUPERBLAST 2 PARIS

De afgelopen tijd heb ik heel wat hardloopschoenen getest die je voet zodanig corrigeren, dat je een betere afwikkeling krijgt. Zonder dat je speciale inlegzolen of orthopedische hulpmiddelen nodig hebt. Je hebt er dus ook geen verwijsbriefje voor nodig. Of nou ja, alleen een verwijsbriefje naar de hardloopspeciaalzaak, waar ze je loopstijl kunnen analyseren om te achterhalen welk type schoenen je nodig hebt.

Je zou ook naar een orthopeed kunnen gaan en om inlegzolen vragen. Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar als ik er geen sprake lijkt van een echt medisch probleem, kies ik liever voor een simpele oplossing. Je gaat ook niet met gillende sirenes naar de eerstehulppost als je je voet verstuikt hebt. Ik zie het ook niet zitten om bij elke nieuwe hardloopschoen te moeten kijken of mijn inlegzooltjes wel passen.

Hardloopschoenen to the rescue!

Het mooie is dat veel hardloopschoenen een oplossing bieden om een niet-optimale voetafwikkeling te compenseren.

Neem nou overpronatie, waarbij je voet te ver naar binnen rolt bij de afwikkeling. Daardoor gaat je enkel te schuin staan en kan je voorvoet te zwaar worden belast. Er zijn hardloopschoenen die daar iets aan kunnen doen: antipronatieschoenen. Die hebben een correctieblokje of een begeleiding aan de binnenkant van de schoen, zodat je voeten minder naar binnen kantelen. Dat verkleint de kans op blessures enorm.

Je hebt ook schoenen tegen onderproneren (supinatie), die extra veel demping onder de voorvoet hebben en een vlakke, wat bredere leest met weinig hieldrop. Zo is er voor elke vorm van voetafwikkeling wel een passende schoen te vinden, die voorkomt dat je รผberhaupt blessures krijgt of die je helpt om je voet wat minder te belasten op cruciale punten, zodat je de tijd krijgt om te herstellen. Soms hebben je gezonde voeten even een duwtje in de goede richting nodig hebben.

ASICS Superblast 2 Paris
ASICS Superblast 2 Paris: lekker comfortabel.

Mijn oplossing: comfortabel met stijve zool

Terug naar mijn eigen voetprobleem. Wat ik merkte, is dat hardloopschoenen met veel demping en een stijve zool momenteel mijn voeten het minst belasten. Als ik nu de deur uitga, ook voor een lange wandeling, dan draag ik de ASICS SUPERBLAST 2 PARIS. Die zijn comfortabel en hebben een superdikke zool die niet meebuigt, waardoor de gewrichten van je voorvoet een stuk minder worden belast. Oh, en ze zien er ook nog eens geweldig uit!

Ik had ook kunnen kiezen voor de:

Het is maar net welk merk je het liefste draagt. De ASICS zijn wel een van de duurdere schoenen met een adviesprijs boven de 200 euro, maar dan heb je ook wel wat: schoenen die speciaal voor de Olympische Spelen 2024 zijn ontworpen en die je door hun kleurverloop van geel naar oranje meteen een blij gevoel geven, elk moment dat je de deur uitstapt!

Eerlijk gezegd moest ik wel even wennen aan dit type schoen. Ik had in het begin het idee dat ik op twee enorme blokken hardloopschuim liep, omdat ik niet gewend was aan schoenen met extreem dikke zolen. Ik kwam ook nauwelijks vooruit. Maar het wende snel en nu voelt het alsof ik op comfortabele matrasjes loop.

Als je moet herstellen is het belangrijk om in beweging te blijven en niet teveel te belasten. Wandelen is dan een prima oplossing – en dat kan ook op deze schoenen!