Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

pacedj-tempo-muziekgenres

Muziekapps met optimale BPM tijdens het hardlopen

Muziek kan je een enorme motivatieboost geven tijdens het hardlopen. Maar dan moet je natuurlijk wel een goede playlist hebben. Met de apps die ik hieronder bespreek loop je op basis van BPM (beats per minute). Zo kun je ongemerkt in het juiste tempo lopen, zonder dat je steeds op de snelheid hoeft te letten.

RockMyRun

rockmyrun-iphoneRockMyRun is een app voor iPhone en Android waarmee je muziek kunt luisteren tijdens het hardlopen. De app levert een mix van muzieknummers, waarbij je vooraf kiest wat de BPM moet zijn. De app past de keuze van de muzieknummers daarop aan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 120 BPM bij een rustig rondje of 160 BPM voor een tempoloopje. Ook heb je keuze uit verschillende muziekgenres, je kunt de lengte van de muzieknummers variëren en kiezen of je nummers met expliciete teksten wilt horen. Kies bijvoorbeeld voor een 2 uur durende pop- en hiphop-mix voor het lopen van een halve marathon, waarbij de BPM geleidelijk wordt opgevoerd. Bij de genres kies je uit House, Dubstep, Drum & Bass, 80s, 90s, Oldies en allerlei andere genres. Of kies nummers van een bepaalde artiest. Heb je een favoriet loopnummer, dan zoek je die op in de app. Een mix kan tot twee uur duren, waarbij je onderweg nummers kunt skippen die je niet leuk vindt. Let wel even op met je databundel, want onderweg zit je natuurlijk niet de hele tijd op een draadloos netwerk. RockMyRun is gratis, maar wil je muziekmixen luisteren die langer dan 45 minuten duren, dan kost dat geld: een Premium-abonnement is vanaf €4,49 te krijgen.

Downloaden:
RockMyRun voor iPhone
RockMyRun voor Android

Motion Traxx Radio

motion-traxx-radio-iphoneMotion Traxx Radio is de naam van een bekende podcast met hardloopmuziek, gemaakt door fitness-dj Deekron. Je kunt de podcasts via iTunes downloaden, maar er is ook een aparte app. Die bevat een lijst met alle afleveringen waarbij je aan de titel vaak al kunt zien om hoeveel BPM het gaat. Met ‘120-130 BPM Walker’s Delight’ loop je in een rustig tempo, terwijl je met ‘168 BPM Better Half’ traint voor een halve marathon. Je hoeft dus niet meer zelf na te denken over de muziek. Er zitten ook muziekmixen tussen voor High Intensity Interval Training, Tabata-training, oefeningen op de elliptische trainer, etc. Je markeert de episodes die je vaker wilt gebruiken als favoriet. Word je tijdens het hardlopen onderbroken door een telefoontje of iets anders, dan stopt de playlist tijdelijk en gaat later weer verder waar je bent gebleven. Een soortgelijke app is Podrunner, ook met muziekmixen met verschillende BPM. Nadeel van beide apps is dat ze al een tijdje niet meer zijn bijgewerkt.

Downloaden:
Motion Traxx Radio voor iPhone (€0,89)

PaceDJ

pacedj-iphone-appPaceDJ is een app voor iPhone en Android, die wel wat vergelijkbaar is met RockMyRun. Het ziet er allemaal net iets strakker uit. Het verschil is dat PaceDJ je eigen muziekcollectie gebruikt. De app scant je muziekcollectie en berekent de BPM per nummer. Daarna kies je hoeveel BPM je wilt lopen en PaceDJ kiest bijpassende nummers. Weet je niet zeker wat je snelheid is, dan kan PaceDJ tijdens het wandelen of hardlopen je snelheid meten aan de hand van de bewegingssensor. Pas daarna kiest de app bijpassende muziek. Ook kun je met de betaalde versie van de app kiezen voor een geleidelijk toenemend tempo: het begint rustig en gaandeweg gaat de muziek steeds sneller, om aan het eind weer rustig af te bouwen naar een lager tempo. Er zijn ook intervalprogramma’s, waarbij je wisselt in tempo. De app is intuïtief in gebruik, maar neem wel even de tijd om je muziekcollectie te laten scannen.

Downloaden:
PaceDJ voor iPhone
PaceDJ voor Android

AudioFuel Running Music

audiofuel-iphoneDe insteek van AudioFuel is dat je kiest voor een bepaalde mix. Er zijn 8 sessies, 2 intervaltrainingen en twee uur durende marathon-muziekmixen op drie intensiteitsniveau’s. Deze app past zich dus niet bij jouw tempo aan, maar jij kiest het gewenste programma. Kies eerst de gewenste intensiteit: Low (wandelen en joggen), Medium (rustig hardlopen) of High (sneller hardlopen). Je kunt ook kiezen voor sessies op basis van tijd en intervaltraining. De app gebruikt de gps-ontvanger in de iPhone om je tijd, afstand, snelheid en calorieën te tellen, net als RunKeeper en soortgelijke apps. Maar dan voorzien van een motiverende playlist. Een weekpas kost €0,89, een langer abonnement loopt op tot een prijs van €24,99. Het leuke van deze app is dat je ook coaching onderweg krijgt: je krijgt aansporingen om te blijven lopen en hoort wat je de komende minuten kun verwachten. Als je een bepaalde muziekmix 25 keer beluistert mag je die behouden, ongeacht of je Premium-gebruiker bent.

Downloaden:
AudioFuel Running Music (gratis)

hardlopenmuziek

Redactie • 30 april 2014


Previous Post

Next Post