Jabra is voor consumenten een bekende naam op het gebied van koptelefoons, oordopjes, speakers en andere zaken zoals headsets. Onlangs is de tweede generatie van de Elite 8 Active-sportoordopjes uitgekomen en het leek ons een goed idee om ze te testen. Dit heb ik gedaan tijdens het hardlopen, maar ook tijdens het fietsen. Muziek is tijdens het sporten natuurlijk maar een bijzaak. Dat wil zeggen: het ondersteunt je andere activiteit. Tegelijk wil je dat de muziek meteen goed werkt en dat je geen hoofdbrekens hebt over je oordopjes. Is dat ook zo bij deze Jabra’s?
Een goede pasvorm
Wat maakt sportoortjes zoals de Jabra Elite 8 Active GEN 2 een goed product? Het gaat hier over zogenaamde ‘in ear’ modellen. Dat wil zeggen dat je het oortje in je oorschelp doet. Dit zorgt ervoor dat ze goed blijven zitten. Niets is vervelender dan oordopjes die uit je oren vallen. Je ziet ook wel eens mensen hardlopen met een ‘over ear’ koptelefoon, maar ik kan me niet voorstellen dat dit lekker is. Althans, dat is mijn persoonlijke mening. Of het nou op de fiets is, tijdens het hardlopen, of in de sportschool: ik zie mezelf niet zo snel met een grote koptelefoon op sporten.
Koppelen van de Jabra Elite 8 Active GEN 2
Het koppelen van deze oordopjes is niet zo veel werk. Het is een kwestie van even Bluetooth uit weer aan zetten. Ik heb eerst de app geรฏnstalleerd en daar de Jabra Elite 8 GEN 2 aan toegevoegd. Je krijgt geen handleiding meegeleverd, alleen een klein schematisch overzicht. Eventueel is een uitgebreidere handleiding hier te downloaden, ook in het Nederlands.
Jabra-app voor de instellingen
In principe is het niet zo moeilijk om de connectie te maken. Je begint gewoon met de app te openen en je selecteert de juiste headset, in dit geval natuurlijk de Jabra Elite 8 Active Gen 2. Je haalt de oortjes uit de smartcase en na een tijdje vindt de app het setje.
Je selecteert ze en drukt op Pair.
Als het goed is is de verbinding gemaakt. Lukt dit niet, verwijder dan in Bluetooth even de koppeling en probeer het opnieuw. Op de iPhone is dit binnen een paar minuten gebeurd.
Als je op een later moment via de Jabra-oordopjes muziek wilt luisteren, dan haal je ze eenvoudig uit de case. Als ze al uit de case zijn kun je driemaal links of rechts indrukken om te koppelen. Zowel op de case als in de case zitten twee lampjes, die gebruikt worden om de status van de batterij te laten zien. Hierbij zijn de dopjes en de case apart uit te lezen zoals je hieronder kunt zien.
De app gebruik je om een aantal settings van de oordopjes in te stellen. De soundmode (ANC / HearThrough / Off) bijvoorbeeld of de Spatial Sound voor media, die ook echt diepte aan het geluid geeft. Afhankelijk van waar je luistert kan je ook de equalizer gebruiken. Er zijn 6 presets voor de equalizer (Neutral, Speech, Bass boost, Treble boost, Smooth en Energize) maar je kunt ook je eigen keuze maken qua Bass / Mid-range en Treble.
Soundscape is een bijzondere setting. In de app kun je een aantal vooraf gedefinieerde geluiden aanzetten in plaats van muziek, bijvoorbeeld vogelgeluiden, een ruisende oceaan of een kabbelend beekje. Het is grappig, maar voegt wat mij betreft niet zo veel toe. Je moet dit in de app doen, maar je kunt heel snel weer naar je muziek overschakelen via je koptelefoon.
Specificaties van de Jabra Elite 8 Active GEN 2
Maar laten we eerst kijken naar de specificaties van de Jabra en die zijn gewoon goed te noemen. Als batterij van de oordopjes bijna leeg is plaats je ze vijf minuten in de smart case en ze zijn dan weer snel opgeladen. Je kunt daarna weer 1 uur gebruiken. Dit kan alleen als het oplaadniveau van de smart case minimaal 30% is. In drie uur tijd zijn de oortjes en de case weer helemaal opgeladen. Dit kan ook draadloos: leg daarvoor het doosje eenvoudig op de draadloze lader.
Er zit noise cancellation in, voor het geval dat je echt even alle geluiden om je heen zoveel mogelijk wil filteren. Maar je kunt ook kiezen voor hear through, wat belangrijk is voor buitensporter. Als het nou hardlopen of fietsen in de buitenlucht is, het is belangrijk dat je je bewust bent van je omgeving en wat daar gebeurt.
Als je de verpakking openmaakt dan vind je daarin het doosje met de oortjes, een kabel en losse eartips. De variant die wij hebben getest is olijfgroen, maar je kunt ook kiezen voor zwart of marineblauw. Met de kabel kun je het doosje opladen of bijvoorbeeld inpluggen in een loopband of in het vliegtuig.
Een belangrijk iets – naast het feit dat ze goed blijven zitten – is ook het comfort tijdens het sporten. Persoonlijk vind ik ‘in ear’ prima maar op een gegeven moment wordt het toch een klein beetje irritant. Wat dat betreft is een koptelefoon die op of over je oor gaat, voor langer gebruik misschien toch iets prettiger.
Een koptelefoon is natuurlijk niet alleen om te luisteren, maar in combinatie met een mobiele telefoon kan er ook mee gebeld worden. Deze functies zitten er dan ook in, zoals gesprek opnemen, oproep negeren of afbreken.
Als je een oordopje uit je oor haalt, dan stopt de muziek automatisch. En als je deze binnen 60 seconden weer in doet, gaat de muziek automatisch verder. Na die tijd moet je handmatig de muziek weer starten door een druk op het rechter oortje. Je kunt ook รฉรฉn oordopje gebruiken en de andere in de smart case laten zitten. Ook hierbij geldt het bovenstaande met betrekking tot het stoppen van muziek.
Jabra-bediening aanpassen met MyControls
Ik heb de bediening aangepast in MyControls. Dat is de prettigste manier om het te bedienen en bepaalde functionaliteit uit te zetten. Ik heb een hekel aan voice assistent omdat ik op de een of andere manier altijd mensen aan het bellen ben als ik dit test. Dan maar gewoon uitzetten.
Test 1: Hardlopen
Ik heb de koptelefoons gebruikt bij zowel een duurloop als op de baan, bij een aantal tempoloopjes van 100 / 200/ 400 / 600 /800 /1000 m . Ook wanneer je actiever of explosiever sport bij de kortere afstanden blijven de oordopjes goed zitten. Bij de duurloop ligt de snelheid lager en constanter.
Het koptelefoons blijven prima zitten en als je noise cancellation aanzet merk je vrij weinig van de dingen die om je heen gebeuren. Ideaal voor op een loopband in de sportschool, maar zoals gezegd minder ideaal op het moment dat je buiten bent. Op dat moment kan je beter de hear through-functionaliteit aanzetten en dit doe je via de oortjes zelf. Je kunt dit zelf configureren, bijvoorbeeld door een keer te tikken op het linker- of op het rechteroortje om ANC aan of uit te zetten. Alternatief is via de app die erbij hoort, in dit geval de SOUND+ app van Jabra.
Test 2: Fietsen
De tweede test was tijdens het fietsen Ik merk dat als je daar de hear through aanzet, dat je toch vrij veel windgeruis meekrijgt. Op een gegeven moment wen je daar ook wel aan, maar voor het fietsen is het lekkerder als je hem op active noise cancellation zet in plaats van hear through.
Doe dit wel in een omgeving waar het ook kan. Ik zou in een stad als Amsterdam met je fiets op de Overtoom niet graag noise cancellation willen aanzetten. Omdat je daar gewoon veel meer bewust moet zijn van je omgeving dan op bijvoorbeeld een rondje Ringvaart van 60 km tegen de klok in, waarbij je eigenlijk geen verkeer van rechts hebt en het enige verkeer van voren komt of je van achteren inhaalt.
De laatste Jabra-oortjes
Wat jammer is: Jabra heeft aangegeven dat dit de laatste versie is die ze gaan maken van de Elite 8 en andere producten op het gebied van consumentenaudio. De moedermaatschappij van Jabra (GN) wil zich focussen op zakelijke activieiten en de gehoorapparaten die ook onderdeel zijn van GN. Ditzelfde hebben we ook gezien bij bijvoorbeeld bij Sennheiser die haar consumentenproducten verkocht aan Sonova (in Nederland bekend van o.a. Schoonenberg). Consumentenaudio is een zwaar bevochten industrie en sommige bedrijven focussen liever op meer winstgevende activiteiten. Erg jammer, want Jabra maakt gewoon geweldige producten.
Conclusie Jabra Elite 8 Active GEN 2 review
De Jabra Elite 8 Active Gen 2 is een heel prettige koptelefoon voor sporten maar ook voor andere bezigheden. De smartcase stelt je in staat om niet alleen op te laden, maar ook om bijvoorbeeld in het vliegtuig verbinding te maken met het entertainmentsysteem via een mini jack plug, waardoor de case het geluid streamt. Je kunt je eigen instellingen aanpassen en dat maakt het makkelijk om het echt jouw oordopjes te maken. Opladen is binnen no time gefixed, met 5 minuten in de case om weer een uur te luisteren. En met 32 uur gebruiksduur met ANC (of 56 zonder) heb je voldoende batterijduur voor zelfs een lange intercontinentale vlucht. Het geluid is prima en de hear through geeft je informatie over wat er om je heen aan de hand is. Echt heel jammer dat Jabra met oordopjes stopt. Maar ze blijven voorlopig nog leverbaar, dus als je een goed setje wil is Jabra Elite 8 Active Gen 2 echt een goede keuze.
Dit kost de Jabra Elite 8 Gen 2
De Jabra Elite8 Gen 2 kost 229,99 is te koop bij Amazon en andere online retailers. Ook kun je ze direct bij Jabra bestellen.