,

The Impossible Run: blinde hardlopers vinden hun weg met geluid

Blinde hardloper

Het Zweedse bedrijf Lexter heeft een oplossing gevonden voor blinde hardlopers. Met The Impossible Run willen ze het mogelijk maken om mensen te laten hardlopen, ook als ze niets kunnen zien. Normaal moeten blinde hardlopers een loopmaatje zoeken die de weg kan wijzen, maar met The Impossible Run is dat niet meer nodig.

The Impossible Run

Volgens Lexter voelen blinde hardlopers zich vrijer als ze niet afhankelijk zijn van een andere persoon. Met geluidstechnologie zou de ervaring zelfs nog iets prettiger zijn dan wanneer je met iemand anders loopt. Bijkomend voordeel: blinde mensen gaan vaker de deur uit en gaan meer sporten, want ze zijn niet afhankelijk van hun loopmaatje. Dat is vooral belangrijk bij blinde kinderen, die last van onvoldoende ontwikkelde motoriek en slecht evenwichtsgevoel kunnen krijgen als ze te weinig sporten.

Dat kan beter, vindt Lexter. Namelijk met hyper directional sound technology. Hiermee word er een geluidssignaal verstuurd binnen een extreem nauw bereik. Het is alleen hoorbaar voor mensen waarop het is gericht. Zo krijg je een soort onzichtbare ‘geluidscorridor’ waar je als blinde persoon tussendoor loopt. Zolang je binnen de corridor blijft zit je binnen de baan.

Geluidslijnen voor blinde hardlopers

Na twee jaar plannen en trainen om de technologie te optimaliseren, kunnen de eerste blinde hardlopers ermee op pad. Lexter moest de optimale breedte voor de speakers vinden, de optimale loopafstand en het juiste geluidssignaal op de juiste frequentie, zodat het nog steeds goed hoorbaar is tijdens het hardlopen. Zonder dat het irritant klinkt. Op zich bestond de technologie al, maar het was nog nooit gebruikt om blinde hardlopers te laten sporten. Met de ‘geluidslijnen’ weet een blinde persoon wanneer hij of zij buiten de lijntjes komt.

Voor de techniek zijn twee speakers nodig die het geluid heel gericht kunnen versturen. Een derde speaker bij de finishlijn maakt duidelijk wanneer het tijd is om te stoppen. The Impossible Run is als project afgerond. Nu is het tijd om het in de praktijk te brengen. Parasport Zweden wil ermee aan de slag te gaan en de blinde hardloopster Viktoria Karlsson wil het gebruiken om te trainen voor de 2020 Paralympics in Tokio.