,

De ideale loophouding: laat eens naar je kijken

Onlangs zat ik op een bankje in het Vondelpark in Amsterdam omdat ik vroeg voor een afspraak was. Terwijl ik daar zat was er een constante stroom lopers die langs kwam, van links naar rechts en andersom. Als je zo zit en kijkt kun je goed zien of iemand een goede loophouding heeft.

Ik begon wat video’s te maken met mijn mobiel omdat opvallend veel mensen toch een foute houding hebben. Dit kan leiden tot blessures, maar een verkeerde houding kan ook je prestaties beรฏnvloeden.

Helaas kan ik vanwege privacy deze video’s niet gebruiken, dus heb ik samen met hardloopmaat Chris een aantal slechte houdingen op de video gezet.

Loopt het lekker?

Het lijken wat overdreven houdingen, maar als je er op let, zal je zien dat er echt mensen zijn die zo lopen. Kijk maar eens goed als je een loper voorbij ziet komen.

Hier een voorbeeld van iemand die te hard landt en stampt. Je kunt het gewoon horen.

Te hard landen

Je armen te hoog tijdens het lopen is een andere fout. Je hebt je schouders dan te hoog en de pendule beweging tijdens het lopen komt er dan niet goed uit.

Armen te hoog

Er zijn ook mensen die te veel naar voren hangen zoals in deze video met een overdreven armbeweging.

Bijna aan het zwemmen

Deze pas is beter maar is toch nog te veel stuiterend.

Bouncy steps

Als je teveel met je schouders in – en mee draait krijg je dit resultaat.

Te veel met de schouders draaien

In deze video gaat het been veel te hoog in de backswing. Dit is wel goed om als hakken billen te doen, maar voor het lopen is dit een te grote beweging die ook meer tijd kost.

Of te kleine passen waardoor je te weinig vooruit gaat.

Al met al zijn er nogal wat foute houdingen. We zouden zo nog een heel aantal video’s kunnen toevoegen. Kijk maar eens als je een loper ziet, je kunt zien of hij of zij een goede houding heeft.

De juiste houding

Met name de houding is iets wat moeilijk te veranderen is en wat ook nog eens moeilijk bij jezelf te zien is. Een looptrainer kan je helpen met een betere loophouding en daarmee lekkerder lopen.

Paul Smit, de looptrainer van LifeFit Center, ziet veel verkeerde houdingen bij lopers. Iedereen heeft zijn eigen manier van lopen en de kunst is het om daar een verbetering in te krijgen, zodanig dat je makkelijker loopt maar niet geforceerd. Bouw, conditie en aanleg zijn belangrijk. Je kunt niet van iedereen verwachten dat ze met een hoge pas frequentie lopen, ook al is dit beter. Het moet ook leuk blijven voor mensen.

Ieder jaar zetten we de lopers van onze loopgroep op video om je te laten zien hoe je loopt. De kans op blessures is bij een verkeerde houding groter.

Dus laat eens naar je kijken door een looptrainer of iemand anders met verstand van loophoudingen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.