Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

Hardlopen in een groep

Hardlopen in een groep: 5 tips om het leuk te houden

5 tips voor loopgroepen

Sommige mensen lopen het liefst alleen, anderen vinden het gezelliger in een groep. Een hardloopgroep is in ieder geval een goede stok achter de deur: zo’n groep kan je uitdagen, zorgen dat je geen training over slaat, support bieden als het even tegen zit en natuurlijk ook een hoop gezelligheid bieden. Hoe hou je het toch leuk in een groep?

#1 Blijf op je omgeving letten
Je groep is gezellig, maar voor je het weet heb je alleen nog aandacht voor elkaar en niet voor je omgeving. Blijf ook op het verkeer letten en op andere mensen onderweg zijn om te wandelen of te fietsen. Met een handbeweging kun je de andere mensen in je loopgroep laten weten dat er een wandelaar of fietser ingehaald gaat worden, of als er een tempowisseling aan komt vanwege een stoplicht of ander obstakel. Geef ook duidelijk aan welke richting je gaat, zodat anderen niet onnodig hoeven uit te wijken.

#2 Zorg voor de juiste snelheid
Het is de bedoeling dat je mét je groep loopt, niet tégen je groep. Het gaat om een training, niet om een race. Hou daarom een redelijke afstand tot de persoon die voor je loopt en probeer niet steeds groepsgenoten in te halen. Op maximale snelheid lopen is sowieso niet de bedoeling. Soms heeft iemand een mindere dag en het is dan wel zo sociaal als je daar rekening mee houdt en ook de wat langzamere groepsgenoten het gevoel geeft dat ze erbij horen. Op andere momenten kun jij weer een slechte dag hebben. Loop ook niet net een halve stap voor op je looppartner. Het is veel socialer om naast iemand te gaan lopen.

#3 Voorkom rammelende sleutels
Neem je je sleutels mee, voorkom dan dat ze de hele tijd in je broekzak rammelen. Als je alleen loopt heb je er alleen last van, maar in een groep stoor je ook de anderen ermee. Neem een losse sleutel mee of zorg dat ze in een nauwsluitend zakje zitten, zodat er niets rammelt.

#4 Neem geen oordopjes mee
Sommige mensen lopen lekkerder op muziek, maar in een groep draait het om de andere mensen. Doe geen oordopjes in of ga op eigen houtje staan opwarmen door je af te zonderen van de groep. Je kan dan net zo goed in je eentje gaan trainen.

#5 Je hoeft niet te knuffelen
Het gaat bij een loopgroep om de gezelligheid, maar dat betekent niet dat je de mensen hoeft te knuffelen. Een high-five aan het einde van de training kan vaak al voldoende zijn, om te laten zien dat je blij bent voor de ander. Vraag ook gewoon naar namen en bezigheden in het dagelijks leven, zodat je de mensen uit je loopgroep wat beter leert kennen. Als je na afloop nog wat gaat drinken, biedt dat natuurlijk ook mogelijkheden voor wat meer interactie. En als je je met twee mensen hebt aangemeld voor een loopgroep is het wel zo sociaal om ook eens met anderen ta gaan lopen, in plaats van een kliekje te vormen binnen de groep.

Redactie • 31 oktober 2018


Previous Post

Next Post