Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

blessures

Hardloopwedstrijden: 3 tips om de finishlijn te halen

Tijdens een hardloopwedstrijd kan er van alles gebeuren. Tegenslagen, zorgen waardoor je je niet kunt concentreren of moeilijke momenten omdat je gewoon je dag niet hebt. Dit zijn 3 manieren om je er toch doorheen te slaan en de finish te halen.

Bijna iedere loper heeft er wel eens mee te maken: de finishlijn lijkt zover weg, dat je bang bent dat je het niet zult halen. Je benen voelen zwaar, je hapt naar adem en een stemmetje in je hoofd zegt dat je beter kunt stoppen. Je begint serieus te overwegen om halverwege de wedstrijd uit te stappen. Daarom 3 manieren om te zorgen dat je toch blijft doorzetten.

Tip: er zijn momenten waarop je het beste toch kunt stoppen, bijvoorbeeld bij een blessure of als je onderweg ziek voelt. De tips hieronder zijn bedoeld voor momenten dat je er mentaal even doorheen zit.

Tip 1: Focus op een korte mijlpaal

Een halve marathon kan een eindeloze afstand lijken. Het wordt makkelijker als je de race in je hoofd opdeelt in kleinere stukken die overzichtelijk zijn. Elke kilometer die je loopt is een overwinning op de verleiding om te stoppen. Elke 5 kilometer is er een nieuwe finishlijn, zodat je onderweg heel veel kleine succesjes kunt vieren.

Tip 2: Neem een minuutje voor jezelf

Gaat het niet lekker, dan heb je de neiging om langzamer te gaan lopen of zelfs te gaan wandelen. Je zoekt naar steeds meer excuses om te stoppen. Je zult toch geen goede tijd meer neerzetten, alles gaat de hele dag al mis of je twijfelt of je überhaupt aan de wedstrijd had moeten deelnemen. Neem een minuutje voor jezelf, om na te denken over je twijfels: hoe zou het voelen als je tóch de finishlijn haalt? Hoe meer tegenvallers en twijfel je weet te overwinnen tijdens een wedstrijd, hoe trotser je op jezelf bent dat je de wedstrijd toch hebt uitgelopen. Wedstrijden zijn bedoeld om je uit te dagen. Ze zijn altijd moeilijk, anders zou iedereen ze met twee vingers in de neus uitlopen. Spreek jezelf toe dat je de uitdaging bent aangegaan en dat je de wedstrijd ook zult uitlopen. Lukt het niet om jezelf moed in te spreken, stop dan eventueel bij een vrijwilliger langs de route om je verhaal kwijt te kunnen of om te worden aangemoedigd. Soms helpt het als iemand anders zegt dat je het écht kunt halen.

Tip 3: Loop niet weg voor problemen

Ben je gewend om te stoppen als het net lekker loopt, dan kan dat een gewoonte worden. Telkens wanneer het niet goed gaat, geef je op. Heb je dat eenmaal gedaan, dan wordt het de volgende keer steeds gemakkelijker om te stoppen. Probeer die gewoonte te doorbreken. Blijf doorlopen, ook al weet je dat je geen persoonlijk record meer zult lopen. Tegenvallers maken je sterker en zorgen ervoor dat je bij een volgende wedstrijd meer gaat waarderen als alles wel voor de wind gaat.

motivatie

Redactie • 23 november 2015


Previous Post

Next Post