Er wordt wel eens gezegd dat hardlopen een goedkope sport is: je hebt alleen een paar goede schoenen nodig. Toch zul je merken dat het aardig wat geld kan kosten. Je wilt een extra paar hardloopschoenen en aan รฉรฉn shirtje heb je niet genoeg. Er zijn items waar je gerust wat meer geld aan mag uitgeven en die je het beste bij de hardloopspeciaalzaak kunt halen, maar er zijn ook items die dat niet waard zijn en die je net zo goed bij Amazon of AliExpress kunt kopen. Hier lees je welke items prioriteit moeten krijgen!
Van deze hardloopspullen wil je alleen het allerbeste
1. Hardloopschoenen
We beginnen met het belangrijkste item om รผberhaupt te kunnen hardlopen. Zelfs voor een casual hardloper zijn goede schoenen van cruciaal belang en ze hebben de meeste invloed op je uiteindelijke hardloopervaring. Premium hardloopschoenen van merken als ASICS, Brooks, HOKA en Saucony zijn geen opgepimpte verkooppraatjes: ze bieden daadwerkelijk technologie om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren, met onder andere betere demping, betere stabiliteit, meer duurzaamheid en dergelijke. Kijk dus wat voor jou belangrijk is.

Als beginnend hardloper zijn snelle schoenen waar je erg hard in kunt lopen, nog niet van belang. Vandaar dat schoenen zoals Brooks Ghost, Nike Pegasus en ASICS Gel-Nimbus erg populair zijn onder beginnende hardlopers. Wat je zoekt is voldoende demping, zodat je knieรซn en andere gewrichten kunnen wennen aan de impact bij elke stap die je zet. En je wilt ook stabiliteit en grip, zodat je met een zeker gevoel kunt lopen. In de prijsklasse tussen 100 en 150 euro zijn er voldoende schoenen te vinden.
Een goede schoen betaalt zichzelf gemakkelijk terug. Terwijl je op een budgetschoen maar 300 tot 500 kilometer zult lopen, gaat een kwalitatief betere schoen gemakkelijk 600 tot 800 kilometer mee.
Tip: het is niet nodig om de allernieuwste modellen te kopen. Bekijk eens ons overzicht van goedkope hardloopschoenen, want vaak is een model van een seizoen geleden een stuk goedkoper. Je betaalt soms maar de helft, terwijl dergelijke schoenen natuurlijk net zo goed zijn. Een jaar geleden was dit nog het allernieuwste. En de modellen volgen elkaar zo snel op, dat de modellen van nu over een paar maanden ook alweer in de aanbieding gaan. Of ga eens naar de outlet, waar je schoenen uit collecties van voorgaande jaren kunt vinden. Zo zagen we in Batavia Stad (Lelystad) nog de Nimbus 24 in de schappen liggen, terwijl ASICS alweer aan de 27e generatie toe is. Ideaal als je verknocht bent aan een bepaalde uitvoering of kleurstelling en ze in de online winkels niet meer kunt vinden.
Kortom: als je maar aan รฉรฉn ding geld wilt uitgeven, dan moeten het goede schoenen zijn. Kies voor een betrouwbaar merk, zoals ASICS, Brooks of HOKA.
2. Compressiekleding
Werkt compressiekleding wel of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar wat we wel weten is dat je bent aangewezen op de betere merken zoals STOX, Falke en Compressport. Compressiekousen, -sleeves en -tighs moeten strak zitten en dat betekent dat de materialen van goede kwaliteit moeten zijn. Je wilt niet dat het bij de naden scheurt of dat je broek maar heel kort meegaat.

Of je compressiekleding wilt dragen is natuurlijk een persoonlijke keuze. Omdat je spieren meer gefixeerd worden (maar nog steeds voldoende bewegingsvrijheid hebben), kun je sneller lopen en het kan ook het herstel nรก de training verbeteren. Voel je je er goed in, dan zouden we zeker aanraden om een compressie-sleeve of kousen te dragen. Maar investeer dan wel in een goede kwaliteit. Je hebt er maar รฉรฉn paar van nodig.
Lees ook onze review van de STOX compressietights en de bekende STOX compressiekousen, van dit populaire Nederlandse merk.
3. Sportbeha’s voor vrouwen
Voor vrouwen is een kwalitatief goede sportbeha essentieel. Alle bekende hardloopmerken hebben sportbeha’s in het assortiment, omdat ze weten hoe belangrijk het is. Dat geldt ook voor populaire sportmerken zoals Adidas en Nike. Als je er eentje koopt, let dan op de volgende eigenschappen:
- Goede ondersteuning (High Impact of High Support)
- Vochtafdrijvende materialen die niet schuren
- Verstelbaarheid, zodat het goed past
- Bestand tegen honderden wasbeurten
Je draagt een sportbeha dicht op de huid, dus het moet goed passen, comfortabel zitten en niet gaan zweten. Ook zul je een sportbeha na elke run wassen, om zweetgeurtjes te voorkomen.

Een sportbeha kost meestal rond de 50 euro. Zoek je een budgetoplossing, dan zijn de sportbeha’s van Kaytan (verkrijgbaar bij Action) ook heel goed. Bekende merken zijn ShockAbsorber, Odlo en Compressport, maar je vindt ook modieuze topjes van bijvoorbeeld HOKA en Salomon, waar de sportbeha al is ingebouwd. Hierin kun je lopen zonder dat je er een shirt of hemd overheen hoeft te dragen.
4. Anti-chafing producten
Schurende kledingstukken of lichaamsdelen kunnen irritatie en een beschadigde huid veroorzaken. Je kunt dit oplossen door een anti-chafing product te gebruiken. Het bekendste merk op dit gebied is RunGuard, dat bestaat uit een natuurlijke mix van kokosolie, aloรซ vera en sheaboter. RunGuard krijgt altijd goede reviews en is bij alle bekende hardloopzaken verkrijgbaar. Er zijn goedkopere anti-chafing producten te vinden, maar waarom zou je beknibbelen als een bewezen merk nog geen 15 euro kost? En je kunt er lang mee doen. Een goedkoper alternatief dat je kunt overwegen is vaseline.
5. Regenjack
Wil je het hele jaar door hardlopen, dan heb je รฉรฉn goed hardloopjack nodig. Deze moet waterproof en winddicht zijn om je goed te beschermen tegen de regen. Doorlopen in de regen kan als het lichte motregen is, maar zodra het harder gaat regenen zul je in je normale hardloopkleding al snel doorweekt zijn. Maar pas op: je hebt geen hele collectie regenjassen nodig. Eรฉn goed regenjack is voldoende.

Voor koude momenten kun je het beste meerdere lagen van bestaande shirts en truien aantrekken, in plaats van een speciale bodywarmer of een complete outfit.
Op deze hardloopspullen kun je besparen
Er zijn ook diverse hardloopspullen waar je echt niet de duurste merken van hoeft te kopen. Huismerk Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
1. Hardloopsokken
Hardlopen in gewone sokken of wandelsokken is mogelijk, maar je loopt een stuk comfortabeler in speciale hardloopsokken die zijn gemaakt van materialen die snel het zweet afvoeren. Sokken hoeven overigens niet de wereld te kosten, want je kan het beste meteen een bundel kopen. Dat scheelt meteen uitzoekwerk in de was, want als ze allemaal dezelfde kleur hebben kun je gemakkelijker een paar bij elkaar zoeken.

Bij ASICS koop je een dubbelpak voor rond de 10 euro en bij Craft heb je 3 paar voor ongeveer 20 euro. Je kunt kiezen voor varianten die behandeld zijn om geurtjes te voorkomen of voor extra zachte voeten, maar het is de vraag of de hogere kosten daarvan de moeite zijn. Wel moet je opletten dat er bij korte sokken een hieltab aanwezig is, zodat er geen naad loopt ter hoogte van je hiel.
2. Shirts en shorts
Shirts en shorts kunnen allerlei technische eigenschappen hebben, maar het enige wat je nodig hebt is materiaal dat snel vocht afvoert. Dat kan dus ook een huismerk-shirtje van Decathlon zijn en als je niet aan bepaalde merken gehecht bent, kan het een hardloopshirt van een willekeurig goed merk zijn. Ze zijn allemaal bedoeld om snel vocht af te voeren en je een zo droog mogelijk gevoel te geven.

Als je maar wel kiest voor shirts die van speciale vezels zijn gemaakt, want katoenen shirts kunnen al snel zwaar en klam worden door zweet omdat ze het vocht absorberen in plaats van afvoeren. Goedkopere hardloopshirts van rond de โฌ20 presteren net zo goed als een shirt van โฌ50. Als je voor een gerenommeerd merk kiest, zit je altijd goed.
3. Hardloopbelts en tasjes
Heeft je hardloopbroek geen zakken en wil je ook niet een hardloopjack dragen? Dan is een belt of tasje misschien een goed idee. Flipbelt is een bekende naam als het om running belts gaat. Je kunt hierin kleine voorwerpen meenemen, zoals sleutels en smartphones, zonder dat het gaat stuiteren. Maar je kunt er ook speciale waterflesjes aan vastmaken. Flipbelt verkoopt daarnaast hardloopbroeken met extra veel zakken.

Echt goedkoop zijn deze running belts niet, maar er zijn genoeg goedkopere alternatieven bij AliExpress, die vrijwel hetzelfde zijn. Toegegeven, het is namaak, maar als je het maar twee of drie keer nodig hebt voor een hardloopwedstrijd, is het niet de moeite om een duur accessoire te kopen (dat je waarschijnlijk zo goed opbergt, dat je het daarna niet meer kunt terugvinden).
4. GPS- en sporthorloges
Er zijn sporthorloges die wel 500 euro of meer kosten, bijvoorbeeld van Garmin en Polar. Als doorsnee hardloper heb je die echter niet nodig. Je kunt ook met een Apple Watch of met een goedkope fitnesstracker gaan hardlopen. De GPS-functie zit meestal al in de smartphone, waarmee het horloge of de fitnesstracker gekoppeld is. Ook kun je dan gebruik maken van gratis apps zoals RunKeeper, Strava, MapMyRun en Nike Run Club.

Het is natuurlijk interessant om te zien wat jouw hardloopvermogen, VO2 en herstelwaarden zijn, maar voor recreatieve hardlopers heeft dat niet altijd zin. Wat je wรฉl wil weten is je tempo, afstand en andere belangrijke waarden. Wil je een goed en niet te duur sporthorloge, kies dan bijvoorbeeld de Garmin Forerunner 55.
5. Dure zonnebrillen
Het goede nieuws is: een speciale zonnebril hoeft niet duur te zijn. Terwijl je voor een Rayban misschien gemakkelijk โฌ200 neertelt kun je voor โฌ30-40 al een goede hardloopzonnebril kopen. Die komt van pas als je een wedstrijd moet lopen op een erg zonnige dag. Tenzij je een bril op sterkte nodig hebt, is een goedkopere racezonnebril een prima idee. Is ook minder erg als je ‘m in de chaos na de race kwijtraakt.
6. Speciale voeding
Het is belangrijk om voldoende brandstof te hebben, vooral als je langer dan een uur gaat lopen. Je kunt kiezen voor speciale energy gels (en alternatieven) die gemakkelijk mee te nemen zijn. Goedkopere opties zoals dadels, snoep, druivensuiker en zelfs Snickers-repen. Zeker voor de kortere afstanden (minder dan 20 km) zijn producten uit de supermarkt of huisgemaakte dadelrepen prima te doen.
Conclusie: waar moet je geld aan besteden als hardloper?
Je budget is eindig en je wilt zoveel mogelijk waar voor je geld. Geef daarom voorrang aan producten die je helpen om veilig en comfortabel te lopen, oftewel schoenen en sportbeha’s. Koop compressiesokken en anti-chafing producten alleen als je ze nodig hebt – maar koop dan wel de beste merken. Voor de meeste andere hardloopgear geldt: denk goed na of het je prestaties of loopcomfort echt gaat verbeteren, of dat je het vooral koopt vanwege het dure uiterlijk. Hardloopondergoed van dure merken is helemaal niet nodig – te meer omdat je het toch niet ziet.
De beste investering is niet altijd het duurste. En het aanschaffen van een dure hardloopoutfit is geen garantie dat je vaker de deur uit gaat. Kies producten waar je jezelf lekker in voelt en waarmee je telkens weer zin krijgt om te gaan lopen.