Fitbit Sense vs Fitbit Versa 3: dit zijn de verschillen

Fitbit Versa 3 vs Fitbit Sense: de verschillen

De Fitbit Sense en Fitbit Versa 3 zien er vrijwel gelijk uit, maar toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee nieuwste smartwatch-modellen van Fitbit. Gaat het om gezondheidsfuncties, dan heeft de iets duurdere Fitbit Sense meer te bieden. Maar heb je het ook allemaal nodig? Dat lees je in deze vergelijking van de Fitbit Sense vs Fitbit Versa 3.

We vergelijken op:

Prijs: betaalbare Fitbit Versa 3 of iets duurdere Fitbit Sense

Er is een groot verschil in prijs tussen beide modellen:

Je bespaart dus 100 euro door voor de Fitbit Versa 3 te kiezen, maar dan mis je wel enkele gezondheidsfuncties. Je zult zelf moeten bepalen of deze functies voor jou zin hebben. Bekijk de uitgebreide Fitbit Sense review van iCulture om te achterhalen wat je eraan hebt.

Fitbit Versa 3 vs Fitbit Sense: de overeenkomsten

Kijken we naar de overeenkomsten tussen beide modellen, dan zijn dat er nogal wat. Beide hebben hetzelfde design en gebruiken dezelfde oplader, waarmee je ook kunt snelladen. Na 12 minuten is je Fitbit-smartwatch weer voldoende opgeladen om de hele dag te gebruiken. Na 40 minuten is de batterij volledig vol. Beide hebben een gebruiksduur van 6 dagen. Ook de accessoires zijn uitwisselbaar, zoals de horlogebandjes.

Ze zijn beide voorzien van ingebouwde GPS, hoogtemeter, trilmotor, lichtsensor, versnellingsmeter en meer. Ook de standaard functies zijn hetzelfde: je kunt er je dagelijkse beweging en sportactiviteiten, slaap en hartslag mee vastleggen. Beide zijn voorzien van een microfoon en speaker en maken verbinding via wifi.

Dit waren de belangrijkste overeenkomsten tussen de Fitbit Versa 3 en de Fitbit Sense.

Fitbit Versa 3 en Fitbit Sense: verschillen in design

Kijken we naar het design, dan lijkt dit voor beide ook grotendeels hetzelfde. Het feit dat de accessoires zoals oplader en bandjes uitwisselbaar zijn, benadrukt dat nog eens. Maar het materiaal is anders.

Achterkant van Fitbit Sense. Deze heeft meer sensoren. De stalen ring rondom het scherm is op deze foto niet te zien.

De Versa 3 is geheel gemaakt van aluminium en heeft een standaard AMOLED-scherm.

Achterkant van Fitbit Versa 3, geheel gemaakt van aluminium.

De Sense heeft een gepolijste rand van roestvrij staal rondom het scherm, een beter AMOLED-scherm en Gorilla Glass 3 tegen krassen. De ring rondom het scherm geeft niet alleen een luxer uiterlijk, maar wordt ook gebruikt voor het meten van je stressniveau (via de EDA-app) en je ECG. Deze stalen ring is bovendien erg robuust en duurzaam, zegt Fitbit.

Kortom: de Fitbit Sense is iets luxer uitgevoerd.

Beide geschikt voor een actieve lifestyle, maar de Sense heeft een krasbestendiger scherm van Gorilla Glass 3.

Er is ook verschil in kleuren. Bij de Versa 3 kun je kiezen uit zwart of goud, terwijl je bij de Sense kunt kiezen uit grafiet en goud.

Wat schermformaat betreft zijn er wel weer overeenkomsten. Beide zijn voorzien van een 1,58 inch scherm met een resolutie van 336 x 336 pixels. Dit is groter dan op de Versa 2, waar ej een 1,39 inch scherm van 300 x 300 pixels kreeg.

De horlogekast is dan ook iets groter bij de Sense en Versa 3. Hij meet 40,48 x 40,48mm x 12,35mm en dat is net iets groter dan de afmetingen van 39,95mm x 39,84mm x 12,15mm van de Versa 2. Maar het verschil is minimaal.

Fitbit Versa 3 vs Fitbit Sense: voor een actievere levensstijl is de Versa een goed begin
Fitbit Versa 3 of Fitbit Sense? voor een actievere levensstijl is de Versa een goed begin

Hartslagmeter: Fitbit Versa 3 is de basis, Fitbit Sense biedt meer

Beide smartwatch-modellen zijn voorzien van een optische hartslagmeter met meer LED-transmitters en sensoren dan voorheen. Deze hartslagmeters zijn zogenaamd ‘multi-path’ en voorheen was het ‘single-path’. Het houdt in dat Fitbit meer data kan verzamelen voor het analyseren van je hartslag. Fitbit heeft deze hartslagmeters met meer sensoren de naam PurePulse 2.0 gegeven. Het zit alleen in de nieuwere modellen, zoals de Fitbit Versa 3 en Fitbit Sense.

Wel is het zo dat de Fitbit Sense onregelmatige hartslag en ongebruikelijk hoge of lage hartslag kan detecteren. De Versa 3 kan dat niet.

Fitbit Sense waarschuwt bij ongebruikelijk hoge of lage hartslag
Fitbit Sense waarschuwt bij ongebruikelijk hoge of lage hartslag

Gezondheidsfuncties van Fitbit Versa 3 en Fitbit Sense

Op beide smartwatch-modellen kun je:

 • De hele dag je activiteit meten
 • Continu je hartslag meten met PurePulse 2.0
 • Hartslagzones bekijken tijdens het sporten
 • Rusthartslag meten
 • Workouts vastleggen, met automatische herkenning
 • Gezondheidsfuncties voor vrouwen gebruiken
 • Begeleide ademhalingssessies doen
 • Bloedzuurstof (SpO2) meten
 • Slaap meten en analyseren et geavanceerde algoritmen
 • De slaapscore laten berekenen
 • De Cardio Fitness Score laten berekenen
Lifestyle photo of Fitbit Sense.

Zoals je ziet is dit al heel compleet. Maar de Fitbit Sense kan nog iets meer, dankzij de extra sensoren.

Dit kan alleen op de Fitbit Sense:

 • Hartfilmpje maken met ECG-app
 • Stress bepalen met EDA-scan
 • Huidtemperatuur meten
 • Tools voor stressmanagement gebruiken
 • Meldingen krijgen voor hoge en lage hartslag
 • Gyroscoop gebruiken voor nauwkeuriger zwemdata

Bijna alle sensoren die hiervoor nodig zijn vind je achter de metalen plaat aan de achterkant van de Fitbit Sense, die de Biosensor Core wordt genoemd. Deze is waterbestendig, dus je kunt er ook mee gaan zwemmen. Met deze extra functies richt Fitbit zich duidelijk op een dieper inzicht in je gezondheid.

Fitbit Versa 3 vs Fitbit Sense: ook geschikt voor yoga
Fitbit Versa 3 vs Fitbit Sense: ook geschikt voor yoga

Met de ECG-functie kun je een elektrocardiogram maken. Hierbij wordt gekeken of je mogelijk last hebt van boezemfibrilleren, een vorm van onregelmatige hartslag. Je kunt de metingen delen met je arts. Je mag het echter niet gebruiken als je 22 jaar of jonger bent.

De EDA-scan is nieuw op de Fitbit. Hierbij wordt de elektrodermische activiteit van je huid gemeten. Dit is een indicatie voor de manier waarop je lichaam reageert op stress. Een grafiek in de Fitbit-app laat zien wat de resultaten waren. Je kunt ook je stemming vastleggen, van erg gestresst tot rustig, om de data verder aan te vullen. Dit kun je niet meten, maar moet je op eigen gevoel invullen.

De meting van huidtemperatuur is niet te zien op het horloge zelf, maar wordt getoond in de Fitbit-app. Je ziet hoe de temperatuur in de loop van de dag en nacht verandert. Hiermee kun je snel gevallen van koorts opsporen, waardoor je ziektes vroegtijdig kunt herkennen. Fitbit zegt niets over het herkennen van COVID-19, maar koorts is uiteraard wel een van de mogelijke symptomen.

De Sense bevat ook een gyroscoop met 6 assen. Deze is beter in staat om je zwemslagen te meten en is daarom de beste keuze als je precies wilt weten hoeveel je hebt gezwommen. De Fitbit Versa 3 bevat die gyroscoop niet, maar berekent alleen de gezwommen afstand.

Natuurlijk is het ook erg nuttig als je meldingen krijgt bij afwijkende hartslagwaarden. Hiermee kun je vroegtijdig medische problemen opsporen. Je krijgt een melding als je een abnormale hartslag hebt, waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met je activiteit en gemiddelden. Zit je rustig op de bank met een hartslag van 150, dan is dat reden tot zorg. Een te lage hartslag bij iemand die niet fit is, is ook niet goed.

Sportfuncties op de Fitbit Sense en de Fitbit Versa 3

Op beide smartwatch-modellen vind je precies dezelfde sportfuncties, namelijk:

 • Stappen tellen
 • Afstand berekenen
 • Geklommen verdiepingen tellen
 • Meten van aantal minuten in actieve zones
 • Verbrande calorieën meten
 • Zwemafstand meten
 • Herinneringen krijgen om te bewegen
 • Meer dan 20 sporten + SmartTrack
 • Kaart van de workout-intensiteit bekijken

Het meten van je zwemactiviteiten is op de Fitbit Sense nauwkeuriger, vanwege de aanwezigheid van een gyroscoop. Bij de Fitbit Versa 3 wordt dit alleen geschat op basis van afstand.

Fitbit Versa 3 of Fitbit Sense: met beide kun je automatisch workouts vastleggen
Fitbit Versa 3 of Fitbit Sense: met beide kun je automatisch workouts vastleggen

Nog een ander verschil is dat je bij de Sense een half jaar gebruik kunt maken van Fitbit Premium, de betaalde dienst die normaal 10 euro per jaar kost.

Slimme functies: Fitbit Versa 3 of Fitbit Sense?

De slimme functies zijn op beide smartwatches ongeveer gelijk:

 • Notificaties krijgen van telefoongesprekken, berichten en apps
 • Muziek opslaan en afspelen
 • NFC gebruiken
 • Betalen met Fitbit Pay
 • Spraakassistenten Alexa en Google Assistent gebruiken
 • Apps gebruiken
 • Wijzerplaten instellen (maximaal 5)
 • Always-on scherm gebruiken

Op beide modellen kun je 2,5 gigabyte muziek opslaan en afspelen. Helaas werkt dit alleen met de muziekdiensten Deezer en Pandora, niet met Spotify en andere populaire diensten zoals die van Google en Apple.

Bellen via de smartwatch komt in het najaar van 2020 beschikbaar.m Je gebruikt hiervoor de ingebouwde speaker en microfoon, in combinatie met Bluetooth. Android-gebruikers kunnen berichten beantwoorden via een spraakopdracht. Voor iPhone-gebruikers is dat niet mogelijk. Ook kun je vanaf najaar gesproken antwoorden krijgen van Alexa en Google Assistent, via de ingebouwde speaker.

Fitbit Versa 3 of Fitbit Sense kopen

Beide smartwatches zijn momenteel op voorraad bij veel winkels. Je kunt kiezen uit de kleuren goud of zwart/grafiet, waarbij je een standaard kleur bandjes krijgt meegeleverd. Uiteraard kun je allerlei extra bandjes kopen in een kleur naar keuze, ook van third party-aanbieders.