Fanatiek sporten kan je lichaamsconditie ook verminderen

Flow ademhaling meten

Dat sporten goed voor je is, weet iedereen. Of toch niet? Een groep wetenschappers ontdekte, dat te fanatiek sporten niet altijd goed is. En daarbij hebben we het niet over topsporters die tot het uiterste gaan om het maximale uit hun lichaam te halen. Ook voor mensen die voor de lol hardlopen kan teveel sporten nadelig uitpakken voor je lichaam.

De onderzoekers bestudeerden hoe 1.687 mensen reageerden op stevige inspanning. Daarbij werd onder andere gekeken naar bloeddruk, insuline- en HDL-cholesterolniveau. In 7 procent van de gevallen ging de deelnemer er zelfs op twee aspecten op achteruit. Als je dit een positieve draai geeft, betekent het dat de meerderheid van de sporters er lichamelijk op vooruit gaat. Maar dat geforceerde optimisme is nu juist het probleem.

Extreem sporten is niet goed

Claude Bouchard, een van de onderzoekers en hoogleraar genetica en voeding aan het Pennington Biomedical Research Center noemde de resultaten bizar, toen hij werd geïnterviewd door de New York Times. In onderzoeken naar gezondheidseffecten van sport wordt namelijk vooral gelet op de voordelen. Er is vaak onvoldoende aandacht voor de negatieve gevolgen, bijvoorbeeld of iemand later een hartaanval krijgt of vroegtijdig overlijdt. Alle aanbevelingen op het gebied van sporten zijn gebaseerd op de optimistisch ingestoken studies. Dat is een logisch verschijnsel. Sporten is leuk en we letten daarom vooral op de positieve effecten.

Sporten heeft allerlei gezondheidsvoordelen als je het rustig aanpakt en naar de meetwaarden op korte en middellange termijn kijkt. Maar het feit dat je sporter bent is geen garantie voor een langer leven. Denk maar aan de trieste gevallen van mensen die juist tijdens een hardloopwedstrijd in elkaar zakken en door hun vrienden worden omschreven als ‘kerngezond’. Wie te fanatiek sport en z’n lichaam gaandeweg opbrandt zonder voldoende aan herstel te werken, is op de verkeerde weg.

Alles met mate

Betekent dat nu, dat je net zo goed kunt stoppen met sporten? Welnee. Talloze onderzoeken tonen aan dat en gemiddelde hoeveelheid lichaamsbeweging juist wel positieve effecten heeft op de gezondheid, vooral bij mensen die voorheen een zittend leven leidden en niet aan sport deden. Maar zoals altijd: je moet het niet overdrijven.

Meer info: PLoS One