,

Beter lopen met compressie kousen

Sommige mensen zweren erbij, het lopen met compressiekousen. Anderen willen het niet, hebben er geen behoefte aan of weten niet wat de voordelen zijn. In dit blog bespreek ik mijn ervaring met 4 merken compressie kousen tijdens het sporten.

Een compressiekous is geen steunkous

Eigenlijk wel, omdat beide steun geven maar in de volksmond zijn steunkousen vaak op medische indicatie zoals oedeem of trombose.

Steunkousen worden vaak door ouderen gebruikt en geven een hogere compressie (klasse 2, 3 of 4). Het aantrekken van dat soort kousen is vrij zwaar werk, zeker bij anderen en wordt vaak door thuiszorg gedaan.

Medische kousen en sommige duurdere merken worden meestal aangemeten. De compressie kousen in dit overzicht zijn confectie, dat wil zeggen dat er 1 of enkele maten zijn, afhankelijk van het merk.

Decathlon Kiprun

Waarom compressie?

De vraag is natuurlijk waarom zou je ze dragen. Het is niet echt een fashion statement in mijn optiek en in de zomer krijg je helemaal een gekke tekening met alleen het stuk tussen net onder je knie het midden van je bovenbeen bruin.

In de winter kan het wel lekker warm zijn. Maar de echte reden is natuurlijk om de doorbloeding en ondersteuning van je spieren te ondersteunen en dus beter te presteren en te herstellen.

Hardlopen is een sport die best een aanslag op je lichaam kan zijn. Maar het is niet alleen om blessures te voorkomen, je kunt het ook gebruiken om blessures te behandelen. Daarnaast zie je ook meer merken die bijvoorbeeld werk-, travel sokken en recovery sokken hebben. In principe zijn het dezelfde kousen, het materiaal kan echter wel anders zijn.

Bewezen?

De vraag is natuurlijk of het een hype is of dat het echt werkt? Persoonlijk vind ik het prettig om bij zware inspanning (10/16 KM wedstrijd) kousen te dragen, ook na de run. Bij Stox is een en ander te vinden over de wetenschap erachter. Een ander onderzoek uit maart van dit jaar van UMC /UU praat ook over ‘percieved benefits’ bij de gebruikers. Een artikel op nu.nl geeft eenzelfde beeld.

Daarnaast zijn de meeste Google hits van hardloopwebsites die over compressie kousen schrijven.

Maakt dit compressie kousen minder waardevol? Nee, als je een gebruiker bent, gewoon blijven dragen. Heb je blessures of ben je bang dat je die krijgt? Dan kan je de kousen eens proberen.

Het is met name jammer voor leveranciers want een heel harde link tussen betere prestaties / minder blessures / sneller herstel bij alle merken compressiekousen is natuurlijk ideaal voor de verkoop. Maar ook zonder zo’n link zie je ze meer en meer,

Sport

Niet alleen hardlopers gebruiken compressie kousen, ook wielrenners en andere sporters zie je er mee sporten. Als je het al ziet want onder een lange tight in de winter zie je de kousen natuurlijk niet. Daarnaast worden ze, zoals ook gezegd, gebruikt bij lange (vlieg) reizen maar ook bij zittend of staand werk.

Hoe moeten ze zitten?

Ze moeten wel comfortabel zitten en eigenlijk moet je ze niet voelen. Het aantrekken is altijd even werk (afhankelijk van het merk / de compressie. De compressie is ook niet overal hetzelfde, de compressie wordt minder naar de knie toe.

Ik ben begonnen met het lopen met de Decathlon kousen. Dit is het paar met 16 MMHG en dat wil zeggen dat ze de minste compressie hebben. Waar je dit aan merkt is natuurlijk bij het aantrekken, hoe meer compressie des te moeilijker aan te trekken. Als beide handen in de kous doet en ze uit elkaar beweegt krijg je een goed gevoel van de mate van compressie. Ze moeten wel comfortabel zitten en eigenlijk moet je ze niet voelen als je loopt. Ik heb zelf twee verschillende maat kuiten (door een blessure). Ondanks dat verschil passen alle geteste sokken goed, je ziet het op de foto’s bij dat artikel kan je dat zien.

Soms kom je bij discounters ook compressie kousen tegen. Wees daar kritisch op, in de zin van: kijk of de kousen ook echt compressie geven. Dit paar van een Duitse discounter doet dat zeker niet. Als je je handen in de kous doet en uit elkaar beweegt moet je merkbare weerstand voelen c.q. het moet moeite kosten.

Hoe meer compressie des te meer zouden ze ook moeten kosten omdat het meer werk is voor zwaardere machines. Aanbiedingen van compressie kousen van 5 tot 9 EUR per paar, daar zou ik sceptisch over zijn.

Geen compressie

Wassen

De kousen kunnen in de machine worden gewassen op maximaal 30 graden maar kunnen niet in de droger. In het algemeen gaan de kousen wel een aantal jaar mee, zeker als je meerdere paren hebt. Deze test gaat natuurlijk niet over een periode van enkele jaren, maar dit is gebaseerd op ervaring. Alle paren zijn meerdere keren gedragen en gewassen tijdens deze test.

Overzicht

HansaplastStoxRockayDecathlon
Materiaalpolyamide, polyester, elastaan53% Polyamide,  32% Polypropyleen.  15% Elastaan52% Nylon, 41 % Polamide, 7 % Elastaan95% Polamide, 5% Elastaan
Compressieniet bekend23-32 MMHG16-23MMHG16 MMHG
WasvoorschriftMax 30C MachineMax 30C MachineMax 30C Machine
Gemak aan te trekkenJaHet minst makkelijk omdat het ook de hoogste compressie heeft. Je moet er echt even voor zittenPrima aan te trekkenHet makkelijkst aan te trekken
Draag comfort+++++++++++++++
MatenMedium (38-43)Drie maten Man / Vrouw10 maten 7 maten (schoen/kuit)
Linkhttps://www.hansaplast.nl/products/spier-gewrichts-en-rugpijn/sport-compressiekousenhttps://www.stoxenergy.com/nl/sports-socks-mannen-zwart-grijs/https://rockay.com/product/all-genders/vigor-blue/https://www.decathlon.nl/p/compressiekousen-voor-hardlopen/_/R-p-308449
Prijs24,9539,9525,9524,95

Stox

Stox is een Nederlands merk wat al een aantal jaren aan de weg timmert. Ze hebben de hoogste compressie (en daarom ook de hoogste prijs) van de geteste kousen. Het aantrekken is echt een kwestie van er voor gaan zitten. De sokken zijn L en R gemarkeerd (zoals bij Rockay en Decathlon). Je zorgt eerst dat de voet er helemaal inzit en daarna zorg je dat de kous over de kuit gaat. De streep op de voorkant (ontwerp) zorgt dat je je hem in ieder geval recht aantrekt. De Stox kous is het hoogst qua lengte en kan soms vervelend in de knie holte zitten als je hem te hoog optrekt. De kuit omvang is leidend bij deze leverancier. Van alle leveranciers heeft Stox het grootste aanbod aan kousen en kleuren en maakt onderscheid tussen mannen en vrouwen kleurstellingen.

Stox Men Grey Compressie

Rockay

Rockay is een Deens merk wat in Nederland nog niet zo bekend is. Ze verkopen dan ook via internet en hun eigen website. De sokken worden gemaakt van onder andere gerecycled materiaal (polyester). De sokken zitten lekker en zijn niet moeilijk uit en aan te trekken. Ook hier is het voetbed zacht. Rockay heeft net zoals Stox een assortiment met meerdere kleuren / modellen. Tijdens het lopen vergeet je eigenlijk dat je ze aanhebt en ook na het lopen kan je ze aanhouden om nog even de compressie erop te houden. Rockay maakt geen onderscheid op de site tussen mannen en vrouwen kousen. Er is wel een apart sectie man / vrouw maar de getoonde kousen zijn hetzelfde.

Rockay Compressie

Decathlon

Decathlon’s kousen zijn makkelijk aan te trekken en zitten comfortabel. De voet is redelijk zacht, en de kousen zitten goed om de kuit. Decathlon staat bekend om het brede aanbod van sport spullen en qua hardlopen is er voldoende aanbod. Met de minste compressie is deze kous misschien geschikt voor mensen die niet zo houden van heel strak zittende kousen. Bij mij pasten de kousen prima, zelfs met mijn duidelijke verschil in kuitomvang. De sokken komen tot net onder de knie, minder hoog dan bijvoorbeeld Stox. Ook na een paar keer wassen blijven de kousen goed.

Decathlon Kiprun

Hansaplast

Een merk wat je waarschijnlijk niet verwacht is Hansaplast. Onderdeel van Beiersdorf (o.a. Nivea) maken ze niet alleen pleisters maar ook compressiekousen, compressie sleeves (arm en kuit) en nog veel andere (maar voor dit blog minder relevante dingen). Het is het enige merk wat een maat heeft (mogelijk dat er ook nog large is) maar we kregen medium toegestuurd. Er is ook maar een type kous, degene die je hieronder ziet met de zwart / rode streep. Hoewel mijn voet duidelijk groter is dan de medium maat (38-43) pasten de kousen wel maar zaten toch te strak voor het mooie. Dit is logisch en op zich wel jammer. Met name na het lopen merkte ik dat ik de kousen te strak zaten, tijdens het lopen viel het wel mee. Voor mensen met een kleinere voet zouden deze wel geschikt kunnen zijn.

Conclusie

Alle geteste compressie kousen gaven goede ondersteuning en zaten prettig tijdens het lopen. Hansaplast en Stox zaten het strakste, bij Hansaplast kwam dat omdat we een maat hebben gehad die een paar maten kleiner was dan de normale schoenmaat, maar nog steeds) pastte. Stox heeft de hoogste compressie. Decathlon’s paar was het makkelijkst aan te trekken omdat deze ook een lagere compressie heeft dan de andere kousen (Hansaplast vermeldt niet de compressie).

De prijzen ontlopen elkaar niet zo veel, als we de aanbiedingen buiten beschouwing laten dan ligt de prijs zo rond de 25 euro, met de uitzondering van Stox die EUR 39 kosten.

Ik heb geen directe voorkeur voor een van de vier merken. De pasvorm was bij alle vier goed (alleen Hansaplast was eigenlijk te klein) en ze zaten lekker. Een voorkeur kan zijn op het gebied van de hoogste compressie (Stox) of het makkelijkst aan te trekken (Decathlon). Soms zijn er bij leveranciers aanbiedingen waarbij je meerdere paren kunt krijgen tegen een lagere prijs.

Wat mij betreft zijn alle vier een goede keus voor hardlopers / sporters maar let wel goed op de maat! Dit zijn allemaal confectie kousen dus een of enkele maten voor een grote groep renners. Er zijn ook kousen die echt worden aangemeten, dus als je de ervaring hebt dat je dit type niet lekker vindt zitten dan kan je altijd nog naar maatwerk gaan kijken, echter daar zit wel een prijskaartje aan!