Beginnen met barefoot running

barefoot

barefootJe hebt gelezen over barefoot running en wilt dat ook wel eens proberen. Voordat je van start gaat, zul je echter eerst moeten begrijpen wat het idee erachter is. Barefoot running heeft de afgelopen tijd veel aandacht gekregen en de kans is groot dat mensen zich er zonder teveel nadenken op storten… met als gevolg blessures en teleurgestelde reacties. Is dit nu een aanpak die blessures moet voork贸men? Vandaar deze uitleg hoe je van start kunt gaan. Want het kan best zo zijn, dat barefoot running of minimale hardloopschoenen niets voor jou zijn. Het is ook niet zo dat je er wonderen van moet verwachten. Ben je iemand die gemakkelijk geblesseerd raakt, dan leidt het uittrekken van je schoenen niet spontaan tot een leven lang blessurevrij lopen, welke eisen je ook aan je lichaam stelt.

Barefoot running is geen wondermiddel. Je moet anders gaan denken: als je altijd bleef doorlopen, ondanks pijn en verwondingen, dan is barefoot running niet voor je geschikt. Je moet beter naar je lichaam gaan luisteren. Heb je besloten om de techniek toch onder de knie te krijgen, dan betekent het dat je stapsgewijs te werk moet gaan. Je voeten en benen moeten wennen aan een ander soort belasting. Ze zijn op verzwakt door sportschoenen die je voeten aan alle kanten hebben ondersteund. Die steun valt weg en je voeten zullen het op eigen kracht moeten doen… ze moeten sterker worden.

Stap 1 is rustig beginnen, steeds een langere afstand. Probeer overbelasting te voorkomen en ga niet plotseling overstappen maar doe het geleidelijk. Je moet je bewust worden van de ondergrond, hoe dit voelt en hoe hard of zacht het is. Als je begint, doe je dat meestal op een harde en gladde ondergrond zoals een asfaltweg. De focus ligt op drie doelen: stil, snel en in balans.

Fluisterstil lopen

Je leert om soepel te lopen, zonder te stampen. Dit doe je door op de voorvoet te landen. Kijk hoe leeuwen, tijgers en honden lopen: je hoort ze nauwelijks lopen, ze maken een vloeiende beweging. Je leert om op je hele voet neer te komen en zo weinig mogelijk impact te veroorzaken. Je verspilt geen energie aan stampen.

Versnel je pas
Bij barefoot running moet je je frequentie opvoeren, maar dit gebeurt automatisch. De elastische energie die je gebruikt bij elke pas, gaat namelijk snel verloren. Je moet daarom korte en snelle passen maken. Gebruik eventueel een hardloopmuziekje van zo’n 180 BPM om het juiste tempo te vinden. Het kan even wennen zijn. Sommige hardlopers hebben de gewoonte om te sloffen of juist grote passen te maken. Beide zul je moeten afleren: zeker het maken van grote passen is niet geschikt, omdat je voet rechter onder je zwaartekrachtspunt moet neerkomen. Bij grote passen ben je al snel geneigd om op je hiel te landen, maar dat is bij barefoot running onmogelijk: het is pijnlijk, want je hebt geen beschermende sportschoenen met dikke zolen aan.

Balans vinden

Bij barefoot running moet je een stabiele houding hebben, met je hoofd rechtop en strakke buikspieren. Maar voorkom dat je daardoor een gespannen houding krijgt. Je houding moet juist relaxed en ontspannen zijn, maar toch een sterke indruk maken. Een grimas of pijnlijk gezicht wijst erop dat het niet helemaal lekker zit. Let eens op andere hardlopers: sommige mensen bewegen soepel, gracieus en effici毛nt. Anderen lopen sjokkend langs de weg, zien er stijf uit, lopen als een robot of lopen op een dreunende manier. Bij effici毛nt hardlopen maak je je lang, zonder overdreven met je armen te zwaaien.

Relevante boeken

Er zijn diverse boeken over barefoot running. Dit is een greep uit het aanbod: