Als Shakespeare nu zou hebben geleefd dan zou hij Hamlet misschien hebben laten zeggen : “To Carbon or not to Carbon, that is the question“. Want ik denk dat veel (fanatieke) hardlopers wel eens hebben nagedacht of een schoen met carbonplaat je sneller maakt. Een carbonschoen is duurder dan een gewone schoen en – zo lees je veel online – ze slijten ook sneller. Toch blijven hardloopschoenen met carbonplaat heel interessant, want in de media zijn er voldoende berichten dat topatleten het ene record na het andere aan het breken zijn. Is dat ook voor een amateurloper het geval? Wij besloten het te gaan testen.
Maar voor we die vraag proberen te beantwoorden, eerst de vraag: “Wat is dat nou eigenlijk, een schoen met carbonplaat? En hoe werkt het?”
Carbonschoen, wat is dat?
Een carbonschoen is een hardloopschoen met een speciale carbonplaat in de zool. Dit zijn veelal wedstrijdschoenen en er is alles aan gedaan om de schoen zo licht mogelijk te maken. Tegelijk probeert men de schoen zo veel mogelijk energie terug te geven. Je kunt het een beetje vergelijken met het lopen over een metalen plaat, die je wel eens bij bouwwerkzaamheden ziet. Soms is de plaat iets krom en als je je dan afzet werkt de plaat als een veer.
Een carbonplaat is een dunne, stijve plaat van koolstofvezel die in de tussenzool van een hardloopschoen wordt geplaatst, meestal tussen lagen schuim.
Zo’n carbonplaat heeft diverse voordelen:
- Energie-terugwinning (efficiรซntie) omdat de carbonplaat fungeert als een veer.
- Betere afrol van de voet, omdat de plaat een natuurlijke, snelle afwikkeling van de voet van hiel naar voorvoet bevordert.
- Verhoogde stijfheid zorgt ervoor dat de schoen minder energie absorbeert in de buiging van de voorvoet.
- In combinatie met dempend schuim werkt de carbonplaat optimaal.
Merken zoals ASICS (Metaspeed-serie), Nike (Vaporfly-serie) en Adidas gebruiken dit systeem in hun schoenen. Terwijl Nike er als eerste mee begon, hebben nu vrijwel alle merken wel een schoen met carbonplaat in het assortiment.
Een ander type schoen
Een carbonschoen is dus echt een ander type schoen. Kijk maar naar de foto hieronder.
Je ziet onder andere aan de achterkant dat zool smaller is. Op de baan van Haarlem Atletiek heb ik de Metaspeed Sky Paris getest, maar ook tijdens loopscholing gedragen. Dan merk je echt dat als je op รฉรฉn been moet, staan je harder moet werken. De stabiliteit van een carbonschoen is veel minder.
Het is niet alleen de zool aan de achterkant. Echt alles wat er af zou kunnen, is eraf. Geen lus aan de achterkant om aan te trekken, geen dikke veters maar hele dunne die verbazingwekkend goed blijven zitten. De tong van de schoen is superdun, het hele bovenwerk trouwens ook. De NovaBlast 5 heeft een dikke gepolsterde rand, de Metaspeed een hele dunne. Alles om het zo licht mogelijk te maken en daarmee potentieel sneller te zijn.
Getest: ASICS Metaspeed Sky
In dit artikel testen de de Metaspeed Sky, maar ASICS heeft eigenlijk twee modellen in deze serie: Sky en Edge. De verschillen zijn misschien niet echt snel zichtbaar, maar ze zijn er zeker.
Links de Metaspeed Edge, rechts de Metaspeed Sky
Op het oog zie je dat de dikte van de voorzool bij de twee modellen verschillend is. Ook de golf waar de carbonplaat in zit is net iets anders. Bij de Edge zie je de golf lager gaan dan bij de Sky. Welke moet je hebben? Dat ligt eraan welk type loper je bent.
- Metaspeed Sky: Ontworpen voor Stride-lopers โ lopers die bij hogere snelheden vooral hun paslengte vergroten. Denk aan lopers die een krachtige afzet hebben en hun stappen langer maken als ze versnellen.
- Metaspeed Edge: Ontworpen voor Cadence-lopers โ lopers die bij hogere snelheden hun pasfrequentie verhogen. Ze maken dus meer stappen per minuut in plaats van grotere stappen.
Constructieverschillen tussen Metaspeed Sky en Edge
Kenmerk | Metaspeed Sky | Metaspeed Edge |
---|---|---|
Tussenzool | Meer FF Blast Turbo foam (zachter) | Iets minder foam (iets stabieler) |
Demping | Zachter, meer vering | Iets steviger, responsiever gevoel |
Heeldrop | 5 mm | 8 mm |
Paslengte focus | Ja | Nee |
Frequentie focus | Nee | Ja |
Gewicht | 183 gram | 185 gram |
De schoenen zijn echt extreem licht, vergelijk het maar met de NovaBlast 5 die voor heren maar liefst 255 gram weegt. Dat merk je echt tijdens het lopen..
Maar ook aan de onderkant zie je echt een verschil. Waar een normale schoen op de zool nadrukkelijk een patroon heeft om goede grip te hebben, is het bij de Metaspeed een minimale opzet. Alleen aan de voorkant zit een patroon. Dat houdt dan ook in dat je minder grip hebt en dat het ook sneller slijt.
Hoe heb ik de ASICS Metaspeed getest?
Eigenlijk redelijk eenvoudig. Zoals ieder jaar doe ik mee aan het Zorg en Zekerheid-circuit, een serie van 8 lopen in en rondom Leiden.
Ik loop daar de 5 km-wedstrijden en in principe is er iedere maand vanaf november een loop waar je aan kan meedoen. In totaal moet je aan 6 van de 8 lopen meedoen om in het klassement een kans te maken.
Ik kreeg de Metaspeed Sky Paris schoenen begin maart binnen dus ik heb eigenlijk het laatste stuk van het circuit meegemaakt en in totaal 3 van de 6 runs op Metaspeed gelopen.
Hoe bevalt de ASICS Metaspeed?
Als je op de Metaspeed gaat lopen, is dat echt een ander gevoel dan je normale trainingschoenen. Je kunt het vergelijken met de eerste keer dat je een moderne schoen met veel schuim aantrok. Vroeger waren schoenen natuurlijk wel dempend, maar sinds de dikkere zolen met meer foam of schuim is het echt een meer stuiterend gevoel. Dat heb ik ook als ik de Metaspeed schoenen aan heb.
Terwijl andere schoenen een dikke ’tong’ hebben (het stuk tussen je wreef en de veters) is de tong bij de Sky superdun. Dat wil zeggen dat je ook minder comfort hebt en je meer tijd nodig hebt om goed te strikken zodat alles lekker zit.
Dat het echt een wedstrijdschoen is, merk je niet alleen door het lage gewicht, maar ook omdat de hak heel smal is. Daardoor heb je veel minder stabiliteit in de schoen als je staat. Je gaat niet wankelen, maar je merkt wel dat het gewoon anders is. Tijdens het rennen merk je daar eigenlijk niets van, je gaat gewoon rennen.
In eerste instantie was ik wel bang dat het echt niets voor mij zou zijn. Hoewel ik goed mee kan in een wedstrijd, ben ik geen toploper. Ik vroeg me af: is een carbonschoen dan wel aan mij besteed? Maar ik moet zeggen dat ik na 3 keer een wedstrijd gelopen te hebben ook echt wel heel erg gek geworden ben op de schoen. Je loopt heerlijk. Het is ook een echte straatschoen, ik zou de schoen niet zo snel aantrekken op onverharde oppervlakken. Overigens heb ik de schoenen alleen gedragen tijdens de 5K-wedstrijden en daar zijn ze ook voor bedoeld: voor wedstrijden, niet om dagelijks op te trainen.
Binnenkort krijg ik de ASICS Metaspeed Edge voor een test, maar de Metaspeed Skyย is in ieder geval eentje die heel goed bij mij past.
Ben ik er dan ook sneller van geworden?
De eerste wedstrijd op de Metaspeed Sky liep ik ongeveer 1,5 minuut sneller dan wat ik tot die tijd in dit jaar heb gelopen op de 5K. Helaas ben ik daarna door overtraining even in de lappenmand terechtgekomen, waardoor ik rustiger aan moest doen. Gelukkig wel mijn derde plaats weten te behouden in mijn leeftijdscategorie in deze editie van het Zorg en Zekerheid-circuit.
Conclusie: is ASICS Metaspeed echt sneller?
Maar nu is de vraag is het ook wat voor jou? Het is moeilijk om voor jou te beantwoorden, maar ik kan je wel een paar karakteristieken geven van de loper, waarbij de ASICS Metaspeed zin heeft.
Laat ik beginnen te zeggen, dat je geen topper hoeft te zijn om op deze schoenen te lopen. Als je een gedreven hardloper bent, die op zoek is naar verbetering of het leuk vindt om iets nieuws te proberen, dan kan het iets voor jou zijn. Ook als je meedoet aan lokale wedstrijden en graag zo goed mogelijk wil presteren, dan zou ik zegge : probeer het eens! Dat is het meest eerlijke antwoord. Kijk of de schoen past en lekker loopt.
Maar ja, er zit wel een prijskaartje aan. Hardloopschoenen zijn in het algemeen al redelijk aan de prijs en de carbonschoenen waar we over praten hebben een prijs tot โฌ250. Dat is best een hoop geld, zeker als je bedenkt dat de schoen alleen bedoeld is voor wedstrijden.
Neem je bijvoorbeeld een ASICS Novablast 5, dan heb je een schoen waarop je kunt trainen en ook wedstrijden mee kunt lopen. Je bent โฌ100 minder kwijt en hebt een veelzijdige schoen waarmee je alles kunt. De meeste lopers zal dit waarschijnlijk meer aanspreken.
Ben je een fanatieke loper en lijkt het je leuk om echt een keer te kijken of een carbonschoen je lekkerder en misschien ook wel sneller laat lopen? Ja, dan is dit een leuk experiment.
Test hem zelf!
De uitdaging is ook: welke schoen past het beste bij je: de Metaspeed Sky of de Edge? De schoenen hebben allebei een nรฉt iets ander profiel en een nรฉt iets andere bouw. Je zou beide moeten testen om te kijken welke het beste bij jou past. Dit geldt wat mij betreft voor iedere hardloopschoen, zeker als je naar een ander merk of ander model gaat.
Ik ben voor mijn eerste passessie naar de ASICS Flagship Store in Amsterdam gegaan, om daar op de loopband beide schoenen te proberen om te kijken wat ik het lekkerst vond lopen. Daar kwam heel duidelijk de Sky naar voren. Ik zou je ook echt aanraden om de eerste keer gewoon naar een winkel te gaan die beide heeft en te kijken welke het lekkerste loopt.
Van de andere kant wil ik ook wel heel graag de Edge proberen. Gewoon ook om het gevoel te krijgen of deze nou echt anders is, maar ook om te kijken of ik de juiste keuze heb gemaakt. Het kan zijn dat jij beter loopt op de Edge of op de Sky. Daar kun je pas iets over zeggen als je ze geprobeerd hebt op een loopband.
Een loopband voelt anders dan buiten lopen, maar het is wel een manier om niet blindelings een keuze te maken. Als er geen loopband is, dan is er misschien de mogelijkheid om in de winkel een stuk te lopen of dat je zelfs even buiten een stukje mag rennen. Helaas kun je dan geen kilometers rennen, dus de werkelijke ervaring komt pas als je er een wedstrijd mee loopt. Praat ook met de verkoper, om duidelijk te maken welke eisen jij aan een schoen stelt en welke jij het lekkerst vindt zitten.
ASICS Metaspeed kopen: dit zijn de prijzen
De Metaspeed Sky en Edge zijn te koop bij diverse winkels, zowel online als bij de normale hardloopzaak. De prijs van beide modellen is gelijk:
Daarnaast kun je sommige winkels ook nog de volgende modellen aantreffen:
Hier lees je meer over de Edge+ en de Sky+
Het verschil tussen deย ASICS Metaspeed Edgeย en de Metaspeed Edge+ย ligt voornamelijk in de tussenzooltechnologie, het ontwerp en de prestaties.ย Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen:
Kenmerk | Metaspeed Sky | Metaspeed Sky+ |
---|---|---|
Bovenwerk | Jacquard mesh | Motion Wrap voor betere omsluiting |
Tussenzool | FlyteFoamโข Blast | 16% meer FlyteFoamโข Blast Turbo |
Carbonplaat | Standaard plaatsing | Lager geplaatst voor snellere afzet |
Gewicht | ~190 g | ~210 g |
Stack height | 34/26 mm | 39/31 mm |
Het verschil tussen de ASICS Metaspeed Sky en de ASICS Metaspeed Sky+ zit voornamelijk in de technologie, pasvorm en prestaties. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen:
Kenmerk | Metaspeed Sky | Metaspeed Sky+ |
---|---|---|
Bovenwerk | Jacquard mesh | Motion Wrap-mesh |
Middenzool | FF BLAST TURBO foam | Meer foam, carbonplaat dichter |
Gewicht | 180โ210 g | 205โ235 g |
Doelgroep | Cadence runners | Stride runners |
Innovaties | – | Meer foam, nieuwer bovenwerk, herpositionering carbonplaat |