,

Adidas Adipure: alsof je op blote voeten loopt

adidas adipureSinds november zijn ze op de markt: de Adidas Adipure. Adidas belooft dat je er beter mee kunt presteren en dat ze aanvoelen als blootsvoets lopen. Als je onze website al wat langer volgt, zal het idee je bekend voorkomen: dit zijn in feite Vibram FiveFingers, maar dan gemaakt door een bekende sportschoenenfabrikant. De Adidas Adipure-schoenen zijn echter niet bedoeld om te hardlopen. Adidas ziet de toepassingen vooral in de sportschool, binnenshuis.

Gadgetsite Gizmodo probeerde ze alvast uit en is redelijk enthousiast: de schoenen voelen lekker aan. Zoals waterschoenen, maar van betere kwaliteit. Je voelt ze nauwelijks, al moet je wel wennen aan de beperkingen rondom je tenen. De zool is gemaakt van ethyleen/vinylacetaat-schuimcellen, gevuld met lucht. Zodra je voet landt drukt je de lucht naar buiten en als je weer opveert zuigt het schuim zich opnieuw vol met lucht.

adipure adidas

Daar zit ook meteen het verschil met normale ‘barefoot’ schoenen: die proberen je écht het idee te geven dat je op blote voeten loopt, terwijl de Adidas Aidpure’s een soort schokdempers bevatten, zonder daarin te overdrijven. Als je neerkomt op je voeten heb je nog steeds het idee dat je voeten vrij zijn en direct contact met de grond hebben. Ze verbeteren je houding en beloven betere prestaties. Omdat je voeten meer werk moeten doen om balans te zoeken train je de kleine spiertjes in je voeten, die daardoor sterker worden. Louter positieve eigenschappen dus, al zul je nog steeds over een mentale barrière heen moeten stappen om dergelijke teenschoenen te dragen. Je moet maar durven. De Adidas Adipure is uitgevoerd in meerdere opvallende kleuren, dus houd rekening met verbaasde blikken en de regelmatige vraag “wat dat voor vreemde schoenen zijn”. Vibram, het Italiaanse bedrijf dat de teenschoen bedacht en dat de FiveFingers op de markt brengt, heeft al een klacht bij sportkledingfabrikant Fila neergelegd, omdat de Fila Skele-toes teveel zouden lijken op de FiveFingers. Maar dat schrikt Adidas niet af om het idee ook uit te werken in een serie schoenen.

Adidas Adipure is te koop voor ca. 90 euro.