Je bent flink aan het trainen, maar op een of andere manier lijkt het steeds minder effect te hebben. Je ziet geen resultaat, ook al steek je veel tijd in fitness. Je raakt de motivatie kwijt en voor je het weet verwatert het helemaal. Misschien doe je iets verkeerd: daarom 5 redenen waarom workouts geen effect hebben.
Als je met workouts begint ben je aanvankelijk erg gemotiveerd. Je ziet resultaten en het gaat lekker. Totdat na een aantal weken je aandacht wat minder wordt. De nieuwigheid is eraf, je maakt geen grote sprongen vooruit meer en je doet steeds minder. Dit kan er aan de hand zijn.
#1 Je sport te vaak
Ga je elke dag trouw naar de sportschool en volg je altijd netjes de voorgeschreven training, dan lijkt het misschien alsof je goed bezig bent. Maar door al die regelmaat komt de sleur erin. En door steeds dezelfde oefeningen te doen belast je je lichaam steeds op dezelfde manier. Je lichaam krijgt geen rustperiode meer waardoor je overbelast raakt. Soms gaat het niet eens om overbelasting, maar om te weinig tijd nemen voor herstel. Als je maar doorgaat en nooit tijd neemt voor dingen die ook belangrijk zijn (slaap, voeding, ontspanning) dan loop je vanzelf tegen grenzen aan. De groei is eruit, je presteert nauwelijks beter meer. Je raakt fysiek en mentaal uitgeput, gaat minder trainen en je ziet geen resultaten meer.
De oplossing: Durf eens een dag over te slaan. Je lichaam kan zich dan herstellen. Neem de tijd om goed te slapen en te ontspannen. Wissel zware trainingen af met rustige inspanning, bijvoorbeeld wandelen.
#2 In het weekend mag alles
Er zijn heel wat mensen die doordeweeks gezond leven. Veel bewegen en gezond eten lukt op werkdagen wel. Maar in het weekend gaat alles aan de kant: ze eten en drinken meer dan goed voor ze is. Dat is zonde van alle moeite eerder die week. Misschien is je lichaam eraan gewend en is het jouw manier om lekker te ontspannen, maar het kan ook alle goede keuzes van eerder die week teniet doen. Lang uitgaan, veel alcohol, je hebt het toch wel verdiend na een week hard werken en een week gezond eten? Misschien merk je het niet meteen aan je lichaam, maar je merkt het wel aan de resultaten.
De oplossing: Minder extreme keuzes maken. Als je jezelf op werkdagen allerlei dingen ontzegd, ga je enorm uitkijken naar het weekend, als alles is toegestaan. Daardoor ga je veel meer eten en drinken dan goed voor je is. Probeer jezelf op werkdagen aan de regels te houden, maar overdrijf het niet. En verschuif bijvoorbeeld een van je workouts naar de zaterdag, waarbij je de rest van de dag ook wat meer op je gewoontes let.
#3 Je let niet op voeding
Je kunt sporten wat je wilt, maar slechte eetgewoontes maak je niet goed met heel veel sporten. Een paar keer per week sporten betekent niet dat je dagelijks fastfood kunt gaan eten. Het is de belangrijkste reden waarom je geen resultaat ziet: je sport wel, maar al die moeite is vergeefs omdat je geen aandacht besteedt aan eten. Het eten van een Snickers maak je niet goed met een halfuur sporten. Voeding is misschien wel belangrijker dan sporten, als je iets aan overgewicht wilt doen. Het gaat erom dat je een balans vindt die voor jou geschikt is.
De oplossing: Pas je eetgewoontes aan en vertrouw niet teveel op sporten alleen. Maak ook niet te extreme keuzes: als je opeens heel weinig gaat eten en heel veel gaat sporten, zul je merken dat je sneller moe bent, hunkert naar slecht voedsel en minder presteert. Rustig aan je gewoontes aanpassen werkt beter.
#4 Je daagt jezelf niet uit
Hoe langer je bezig bent met je workouts, hoe lastiger het is om gemotiveerd te blijven. Steeds hetzelfde doen leidt tot verveling. Je raakt de interesse kwijt, zeker als de resultaten dan ook nog uitblijven. Probeer daarom steeds om jezelf uit te dagen. Er zijn altijd dingen die je nog niet geprobeerd hebt, takken van sporten die je nog niet kent en oefeningen die je nog nooit hebt geprobeerd. Hoe gevarieerder de trainingen die je doet, hoe harder je lichaam moet werken om zich steeds aan te passen aan de steeds wisselende belasting.
De oplossing: Bouw meer onregelmatigheden in, varieer de oefeningen die je doet. Ongeรฏnspireerd oefeningen doen leidt tot verveling, dus doe geen vijf middelmatige workouts per week, maar probeer drie keer per week รฉcht goed te trainen. Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit.
#5 Je doet alleen aan cardiotraining
Je doet al jarenlang dezelfde cardio-oefeningen. Omdat je het gewend bent, of omdat je het zo hebt geleerd. In de sportschool loop je altijd meteen naar de elliptische trainers, want daarmee kun je in รฉรฉn keer je hele lichaam trainen en dat lijkt erg efficiรซnt. Maar om een strak lichaam te krijgen moet je ook aan krachttraining gaan doen. Dat voorkomt verlies van spiermassa (als je bezig bent met afvallen) en zorgt voor een betere spierdefinitie. Om een gestroomlijnd lichaam te krijgen moet je zowel vet verbranden als spiermassa kweken en dus zul je beide moeten doen: cardiotraining en krachttraining.
De oplossing: Kijk eens naar de oefeningen die je met je eigen lichaamsgewicht kunt doen, zoals push-ups, lunges en squats. Daarmee train je ook de spieren, zonder dat je naar de sportschool hoeft. Ook handig om te hebben zijn kettlebells: daarmee kun je allerlei oefeningen doen, zonder dat je een groot fitnessapparaat in huis hoeft te halen.